You are currently viewing Παρούσα η ΠΟΘΣ στην ιστορική επίσκεψη του Πατριάρχη στη Θράκη

Παρούσα η ΠΟΘΣ στην ιστορική επίσκεψη του Πατριάρχη στη Θράκη

 

Στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2014 Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε τη Νέα Ορεστιάδα και στη συνέχεια το Διδυμότειχο, την πόλη των κάστρων, των Αγίων και της ιστορίας. Να σημειωθεί ‘ότι δυο στοιχεία χαρακτηρίζουν την πόλη του Διδυμοτείχου και την ιστορία της, η συνέχεια και η πολυπολιτισμικότητα. Ποτέ μέσα στην απέραντη πορεία της ανθρωπότητας, η πόλη δεν χάνεται από το προσκήνιο: από τη νεολιθική εποχή έως και σήμερα η πόλη υπάρχει, κυριαρχεί, προσλαμβάνοντας και αφομοιώνοντας λαούς και πολιτισμούς χωρίς όμως να χάσει την ελληνικότητά της.

patr1

Το Διδυμότειχο που παραμένει η μεγαλύτερη σωζόμενη βυζαντινή πόλη της ελληνικής Θράκης υποδέχθηκε με τις δέουσες τιμές και επισημότητα την Α.Θ.Π. Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ο οποίος πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη Θράκη μας. Τη Θράκη μας και που σήμερα ακόμη φυλάει Θερμοπύλες και υπερασπίζεται αρχές και αξίες.

Να αναφερθεί πως την τελευταία φορά που επισκέφθηκε Οικουμενικός Πατριάρχης το Διδυμότειχο ήταν το 1963.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ,.Θεολόγος, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Ελληνικής Εκκλησίας υποδέχεται τον Παναγώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο

Κατά την άφιξη του τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου ο κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από μητροπολίτες , παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Κ. Γεροντόπουλου που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, των υφυπουργών Εσωτερικών Γ. Ντόλιου και Παιδείας Α. Δερμεντζόπουλου και του βουλευτή Μαρίνου Ουζουνίδη, του περιφερειάρχη Α.Μ.Θ κ.Παυλίδη έγινε δεκτός με τιμές, στην κεντρική πλατεία του Διδυμοτείχου από τον δήμαρχο της πόλης κ.Παρασκευά Πατσουρίδη, τις στρατιωτικές αρχές, τους εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας, το Μουφτή Διδυμοτείχου Μεχμέτ Σερήφ Δαμάδογλου Μεχμέτ, και πλήθος κόσμου..

Στρατιωτικό άγημα των ενόπλων δυνάμεων μας του απέδωσε τις προβλεπόμενες τιμές.

Στην προσφώνηση του ο Δήμαρχος της ιστορικής πόλης κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης ανακήρυξε Τον Οικουμενικό πατριάρχη επίτιμο Δημότη του Διδυμοτείχου.

Ο Πατριάρχης του Γένους ανταπαντώντας από την κεντρική πλατεία του Διδυμοτείχου, μεταξύ άλλων ανέφερε: “Ήλθαμε στο ιστορικό Διδυμότειχο, ένα τόπο στον οποίο, όπως και στη Βασιλεύουσα, έπαλλε κάποτε η καρδιά του βυζαντινού πολιτισμού και μεγαλείου και αναφέρθηκε στην καταγωγή του Αγίου Ιωάννη του Βατατζή, καθώς και στην προσφορά του στην προστασία των πτωχών και των αδυνάτων.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας απευθυνόμενος προς τον μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό και στο ποίμνιο χαρακτήρισε πηγή ενότητας, ελευθερίας και ειρήνης για τη Θράκη την Ορθόδοξη Εκκλησία..

Η πρώτη ημέρα μετά τη δοξολογία έκλεισε με πολιτιστικές εκδηλώσεις. Συμμετείχαν το μέλος της Π.Ο.Θ.Σ./ σύλλογος «τα δίδυμα τείχη» ο σύλλογος ΟΡΦΕΑΣ και οι Καστροπολίτες που χόρεψαν χορούς της Ενιαίας Θράκης μας, η παραδοσιακή χορωδία της Μητροπόλεως Διδυμοτείχου υπό τη διεύθυνση του αγαπητού Χρήστου Κισσούδη και συμμετείχε ο Άρχων Υμνωδός της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, Χρόνης Αηδονίδης.

aidonidis1

Όπως ο Μάρτης δεν λείπει από τη Σαρακοστή έτσι και η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ με τους 140 συλλόγους μέλη που είναι φορέας πνευματικής δημιουργίας, αυτής που ξέρει να συμφιλιώνει, να εμπνέεται και να οραματίζεται από την αρχέγονη μνήμη και τη λάμψη της λαϊκής παράδοσης με τον προβληματισμό της σύγχρονης κοινωνίας δεν θα μπορούσε να είναι απούσα από αυτή την ιστορική επίσκεψη. Την Π.Ο.Θ.Σ.. εκπροσώπησε ο πρόεδρος της κ. Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος , ο οποίος μετέφερε τα δέοντα στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

xatzopoulos

Το ζεύγος Αηδονίδη με τους προέδρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Ελευθέριο Χατζόπουλο, της Θρακικής Εστίας Δράμας Φώτη Μπέγγα και του Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης “Χρόνης Αηδονίδης” Απόστολο Ευφραιμίδη —

Τέλος θέλω να επισημάνω, ότι η ανάθεση της εκπροσώπησης εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Ελλαδικής Εκκλησίας στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Θεολόγο είναι ειδική τιμή τόσο για τη Μητρόπολη μας όσο και για το πρόσωπο του Άξιου Ποιμενάρχη μας.

Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Θ.Σ.

Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος

Πρόεδρος.

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

33  +    =  38