Παραμύθια του Πόντου από την Χρύσα Συμεωνίδου-Χείλαρη

symeonidoy

“Παραμύθια από τον Πόντο” ονομάζεται το τελευταίο βιβλίο της Χρυσάνθης Συμεωνίδου Χείλαρη (εκδόσεις Ιδεογραφίες 2008), στο οποίο εκτός από τα κείμενα επιμελήθηκε και την ζωγραφική μεταφέροντας  στοιχεία της αγιογραφίας.

Η κα Χρύσα, η οποία είναι συνταξιούχος  εκπαιδευτικός (δασκάλα)  μίλησε στον Mikrasiatis.gr για τα παραμύθια  και τα σχέδια της για έκδοση νέου βιβλίου αυτή τη φορά με θέμα τα παιχνίδια του Πόντου, αλλά και για την αγωνία της τα όσα σημαντικά έχουν γραφεί να μπορέσουν να βγούν από τα ράφια των ιστορικών και να ξαναμπούν στα σπίτια των απλών ανθρώπων.


XEILARHΠως συνδυάσατε τα κείμενα με την ζωγραφική στο βιβλίο;

-Καθώς έγραφα τα παραμύθια, αναρωτήθηκα πως θα ήταν αν εξέφραζα εικαστικά τον ανατολικό λόγο, εν προκειμένω το παραμύθι, με την ανατολική βυζαντινή τέχνη. Ετσι προέκυψε ένα πολυ ταιριαστό πάντρεμα, καθαρά ελληνικό  και από την άποψη της ζωγραφικής αλλά και του λόγου.

Κυκλοφορούν πάρα πολλά βιβλία για τον Πόντο, υπάρχουν θέματα που δεν έχουν καταγραφεί ακόμα;

-Εχετε δίκιο να ρωτάτε και η απάντηση είναι απλή, ναι και όμως υπάρχουν ακόμα τέτοια θέματα που όμως περιμένουν από τον συγγραφέα να τα δώσει με απλό τρόπο και καθαρή γραφή στον αναγνώστη και κυρίως στα μικρά παιδιά. Σαν παλιά δασκάλα  εξακολουθώ να πιστεύω ότι στα παιδιά πρέπει να δίνουμε πάντα το καλύτερο και σε ότι αφορά  τη ζωγραφική αλλα και την εκφορά του λόγου. Τα παιδιά πρέπει να έχουν τέλεια υποδείγματα.

Το αρχείο του Πόντου έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, με πολλούς τόμους αλλά είναι για τον ερευνητή, πρέπει να παει ο ίδιος να ψάξει τα θέματα που έχουν καταγραφεί. Δεν είναι κρίμα, αντί να είναι κρυμμένος να βγει αυτός ο θησαυρός και να τον διαδόσουμε με τρόπο κατανοητό ώστε να μη χαθεί από τις επόμενες γενιές;  Αυτό έμαθα να κάνω στη ζωή μου σαν δασκάλα  του καθαρά λαικού σχολείου.

Δ.Π.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

3  +  3  =