Πανηγυρική Συνεδρίαση του Διεθνούς Συνεδρίου “Τρεις Γενοκτονίες Μια Στρατηγική”

Στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής από εκπροσώπους προσφυγικών σωματείων και καλεσμένων ανάμεσά τους τον πρώην πρόεδρο του Ελληνικού Κοιβοβουλίου Απ. Κακλαμάνη και τον πρώην πρόεδρο του Κυπριακού Κοινοβουλίου Βάσσο Λυσσαρίδη που  έκανε και την πανηγυρική ομιλία, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή  17-9-2010 η έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου “Τρείς Γενοκτονίες Μια Στρατηγική”.

Το Συνέδριο αυτό αποτελεί τη συνέχεια μιας ανάλογης ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το Μάρτη του 2008 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία τόνισε  ο Συντονιστής της έναρξης του Συνεδρίου  Δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.
Η Τουρκία με την πολυπράγμονα πολιτικής της και την αλλαγή των προσωπείων έχει την εντύπωση ότι θα ξεφύγει από τους εφιάλτες που την κυνηγούν, μετά τα εγκλήματα που διέπραξε κατά των λαών της Ανατολής στις αρχες του αιώνα. Ματαιοπονεί όμως διότι υπάρχουμε εμείς και πολλοί άλλοι σαν κι εμάς που δεν θα το επιτρέψουμε αρκεί να είμαστε ενωμένοι όπως σήμερα…

Ακολούθησαν  χαιρετισμοί από τα μέλη της οργάνωσης του Συνεδρίου και επισήμων προσκεκλημένων οι οποίοι μεταξύ άλλων τόνισαν τα εξής:


Δρ. Αντώνης Παυλίδης
Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου


Τρείς σημαντικοί σταθμοί καθόρισαν την δημιουργία αυτού του Συνεδρίου. Η αναγνώριση των Γενοκτονιών όχι μόνο των Αρμενίων αλλά και των υπολοίπων λαών της Ανατολής από την Διεθνή Ενωση Ακαδημιών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών το 2007 στο Σαράγεβο, η Διεθνής Ημερίδα που πραγματοποιήσαμε πριν 2 χρόνια στην Κομοτηνή και τρίτος η Αναγνώριση της Γενοκτονίας από το Σουηδικό Κοινοβούλιο, μιας χώρας που δεν μπορεί να κατηγορηθεί για σκοπιμότητα καθώς υποστηρίζει μέ θέρμη της είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση.

Ετσι φτάσαμε σε αυτό το ιστορικό Συνέδριο το οποίο φιλοδοξεί να ανδείξει ότι η Γενοκτονία δεν είναι ζήτημα μόνο μεταξύ δύο κρατών αλλά αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο έγκλημα κατά αυτής. Είναι σημαντική η παρουσία ολων σας εδώ σήμερα  σε μια προσπάθεια που αποτελεί εναν σταθμό μιας πορείας για την αναγνώριση των γενοκτονιών  που συνεχίζεται  διεθνώς, σήμερα εδώ, αύριο στη Σουηδία στη Γαλλία…

Εχουμε πλήρη συνείδηση της σημασίας του Συνεδρίου και ωφείλεται ιδιαίτερη τιμή σε όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση του, επώνυμους κι ανώνυμους. Η παρουσία δύο προσώπων συμβόλων του αγώνα που δίνουμε,  της συγγραφέως κας Θέας Χάλοου με την ασσυριακή και ελληνική καταγωγή, της οποίας ήταν δικό της έργο η αναγνώριση των γενοκτονιών στο Σαράγεβο αλλά και του Νίκου Παπαδόπουλου, βουλευτή του σουηδικού κοινοβουλίου, του οποίου ήταν επίσης δικο του έργο η αναγνώριση  από την Σουηδία, μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να ξυπνήσουμε την συνείδηση της ανθρωπότητας…


Σαββίδης Γιάννης
Πρόεδρος ΣΠΟΣ Ν.Ελλάδας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε)

Ελληνες, Αρμένιοι και Ασσύριοι ενώνουμε σήμερα τις δυνάμεις μας σε ένα εναιάιο μέτωπο διαρκούς αγώνα . Η ιστορία δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Οι πρόγονοι μας απαιτούν δικαίωση ηθική, πολιτική και νομική. Οι σύγχρονες κοινωνίες και η δειθνής κοινότητα δεν μπορούν να κωφεύουν.
Καλούμε την Ελληνική Πολιτεία και όλους τους φορείς να συνπαρασταθούν στην προσπάθεια μας αυτή και στον κοινό αγώνα για την αποκατάσταση της αλήθειας και την δικαίωση εκατομμυρίων ψυχών.


Καραμπετιάν Κασπάρ
Πρόεδρος Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας (Α.Ε.Ε)

Είναι πολύ σημαντικό ότι τρείς εθνότητες καταφέραμε μια κοινή συνεργασία για να πετύχουμε ενάν κοινό στόχο. Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα τον πετύχουμε και θα διευρύνουμε τη συνεργασία μας και με άλλες χώρες ώστε να αποδείξουμε σε αυτούς που αμφισβητούν την γενοκτονία των λαών μας, ότι δεν θα αφήσουμε να συνεχίσουν αυτή την πολιτική.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Τουρκία και η ανάληψη όλων των ευθυνών της αποτελεί την ευκαιρία να δείξει ότι πραγματικά μπορεί να αλλάξει πρόσωπο και δεν παίζει τα γνωστά επικοινωνιακά της παιχνίδια...

Μπατσάρας Κυριάκος
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ενωσης Ασσυρίων

6760 χρόνια πριν σε μια λωρίδα γής ανάμεσα στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη γεννήθηκε ένας λαός που από τότε μέχρι σήμερα αγωνίζεται για την δικαίωση του.  Ακόμα και σήμερα λίγοι είναι αυτή που γνωρίζουν την ύπαρξη των Ασσυρίων και του πολιτισμού μας ενώ κάποιοι από την διεθνή κοινότητα  δεν μας  δέχονται και  εσκεμμένα μας παρουσιάζουν ως Σύριους.

Σε όσους πολέμησαν τη διενέργεια του συγκεκριμένου συνεδρίου στέλνουμε το μήνυμα της ενότητας και της συνέχειας για την αναγνώριση των γενοκτονιών των τριών εθνοτήτων.

Τσίρκας Ευάγγελος
Πρόεδρος Ενωσης Σμυρναίων

Η Ενωση Σμυρναίων συμμετέχει στο συνέδριο γιατί έχει κάνει αγώνες για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής αλλά και γιατί έχει ανάγκη ο Μικρασιατικός Ελληνισμός από ενωτικές εκδηλώσεις.  Δεν έχουμε αντιληφθεί στο βαθμό που χρειάζεται ότι ο Προσφυγισμός είναι μια μεγάλη δύναμη. Αυτό δείχνει ο αριθμός των  600 περίπου προσφυγικών σωματείων, Μικρασιατών, Ποντίων, Κωνσταντινουπολιτών. Η μισή Ελλάδα είναι πρόσφυγες ή προσφυγικής καταγωγής.

Την ώρα που η  η Ελλάδα σήμερα  είναι γεμάτη από Μουσεία, αρχαιολογικά, πολεμικά, ιστορικά,  δεν έχει ένα μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού. Κάνουμε έκκληση καλώντας ταυτόχρονα τους επίσημους κρατικούς φορείς  να αναλάβουν τις ευθύνες τους γι αυτή την αδικία και παρουσιάζουμε συγκεκριμένη πρόταση. Να δημιουργηθεί το Μουσείο των Ελλήνων της Ανατολής στα Προσφυγικά της Λ.Αλεξάνδρας όπου στεγάσθηκε, έζησε πεινασμένος ο Ελληνας Πρόσφυγας και έχουν χαρακτηριστεί μνημεία νεότερης τέχνης.

Γιάννης Σγουρός
Νομάρχης Αττικής

Συμμετέχουμε στη μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση της αλήθειας και την αναγνώριση τω γενοκτονιών των τριών εθνοτήτων  γιατί αυτός που ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την επαναλάβει.

Απόστολος Κακλαμάνης
πρώην Πρόεδρος Ελληνικού Κοινοβουλίου

Η υπόθεση της Γενοκτονίας δεν είναι μόνο υπόθεση Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων αλλά πρέπει να είναι υπόθεση κάθε ανθρώπου και κάθε λαού που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και  το διεθνές δίκαιο. Γιανα έχει επιτυχία πρέπει να αναγνωρίσουμε κάποια δεδομένα αλλά να κάνουμε και την αυτοκριτική μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή τη χώρα  όπυ ο μισός πληθυσμός είναι προσφυγικής καταγωγής, χρειάστηκαν 80 ολόκληρα χρόνια  για να αναγνωρίσει το ελληνικό κοινοβούλιο αυτή την ιστορική αλήθεια. Η αλήθεια αυτή δεν αφορά μόνο το παρελθόν αλλά δείχνει και τις ευρύτερες διεργασίες που συντελούνται στη περιοχή με τον ρόλο της Τουρκίας σήμερα και στο μέλλον.

Εχουμε μια μεγάλη ευκαιρία βασιζόμενοι στο πείσμα και στην προσπάθεια αρκετών ανθρώπων να ανδείξουμε το θέμα των γεονκτονονιών σε όλες τις χώρες, σε όλα τα κοινοβούλια σε όλους τους λαούς…

Βάσσος Λυσσαρίδης
Πρώην Πρόεδρος Κυπριακού Κοινοβουλίου

Το θέμα των γενοκτονιών και τα ατιμώρητα εγκλήματα αφορούν κάθε άνθρωπο που έχει αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια. Η σιωπή ισοδυναμεί με συνενοχή. Κοινός ο πόνος, η οργή και κοινή η εμμονή για δικαίωση. Δεν ξεχνάμε τα μέρη, τους ανθρώπους, τις εικόνες, δεν πρέπει να ξεχνάμε και να κλείνουμε τα μάτια στα όσα η ιστορία κατέγραψε για τον αφανισμό εθνοτήτων από την  Τουρκία.

Μια διαφοροποιημένη γενοκτονία συνεχίζεται και σήμερα με τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου καθώς αποτελεί απαραίτητο στοιχείο στους σχεδιασμούς της Αγκυρας για τον ρόλο της στην περιοχή.

Συναισθηματικά και ρεαλιστικά μιλώντας αν λησμονήσω, αν  διαγράψω τις γενοκτονίες θα με κυνηγούν οι ερινύες και οι ψυχές των  εκατομμυρίων θυμάτων. Θα χαιρετίσω αληθινά μια άλλη Τουρκία νε σεβασμό στις παγκόσμιες αξίες.

Μέχρι σήμερα δεν δείχνει ότι μπορεί να το κάνει και η προσπάθεια της να θεωρήσει τα θύματα των γενοκτονιών ως υπεύθυνα, με κάνει να λέω, ναι απαιτούμε δικαίωση και αναγνώριση των εγκλημάτων και στα 90 μου χρόνια δεν αναζητώ προσχήματα απουσίας από αυτόν τον αγώνα.

Αυτή η ιστορία εχει μόνο ένα τέλος, την αληθινή δικαίωση…


Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

7  +  2  =