Πανηγύρι του Αγίου Θεοδώρου στην Περαία της Εδεσσας

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΑΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ
O ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ο ΤΗΡΩΝ

Ο Άγιος Θεόδωρος ο Τηρων κατάγονταν από την Αμάσεια της Καππαδοκίας.
Έζησε περί το 280 μ.χ εποχή των μεγάλων διωγμών κατά των χριστιανών και μαρτύρησε στα Ευχαιτα μια μικρή πόλη της Μ Ασίας στη περιοχή της Γαλατίας περίπου στη σημερινή Άγκυρα.  Ονομάστηκε Τηρων γιατί υπηρετούσε ως στρατιώτης στο τάγμα των Τηρωνων δηλ νεοσυλλέκτων Άγιος έκανε πολλά θαύματα. Το Πιο γνωστό είναι το θαύμα των κολλύβων και από αυτό πήρε το προσωνύμιο [φανερωτής] γιατί φανερώνει στους ανθρώπους κάποια επιθυμία τους όταν αυτό του ζητηθεί.   Στη λαϊκή παράδοση διατηρείται το έθιμο, τα κόλλυβα που μοιράζονται την ημέρα της γιορτής του,τα παίρνουν οι ανύπανδροι νέοι και τα     βάζουν στο προσκεφάλι τους για να τους φανερώσει ο Άγιος ποιαν η ποιον θα παντρευτούν.
Ο λόγος της πιο πάνω αναφοράς στο συναξάρι του Αι Θοδωρου αποτελεί αφορμή για την περιγραφή -όσο αυτό είναι δυνατόν- της παρουσίας και της χάρης Του στον ευλογημένο τόπο όπου βρίσκεται ,στο χωριό Περαια του νομού Πέλλας. Θαύμα Θεού και φύσης θα χαρακτήριζε ο πιστός σκύβοντας κάτω από τη θολωτή θεόρατη  πέτρα που κατά το έθιμο θα πρέπει να περάσει τρεις φορές!!!!. Θαρρείς και αιωρείται πατώντας η άκρη του μόνο σε μια μικρούλα πέτρα. Πρόκειται για τον διαμπερή βράχο που στέκει γαντζωμένος στην απόκρημνη πλαγιά λίγο πιο πάνω απ’ τ’ ακρογιάλι της λίμνης. Λέγεται πως εκεί βρέθηκε η εικόνα του Άγιου Θεοδώρου. Μαρτυρίες των πρώτων κατοίκων αναφέρουν ότι την περίοδο πριν του 1922,οι ντόπιοι πιστοί της περιοχής επισκέπτονταν τον τόπο ζητώντας τη Χάρη Του. Ως Και αυτοί οι τούρκοι που διέμεναν στο χωριό τα τότε [ΚΟΤΣΑΝΑ] Πίστευαν  αφιέρωναν τάματα και έκαναν κουρμπάνια προς τιμήν του. Οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη Περαια μετά τη μικρασιατική καταστροφή εναπόθεσαν τον πόνο της προσφυγιάς και άντλησαν δύναμη και ελπίδα από τον Άγιο Θόδωρο τον” πάππου” όπως τον έλεγαν στα δύσκολα εκείνα πρώτα χρόνια της προσαρμογής. Πέρα όμως από τη θρησκευτική άποψη του χώρου η φυσική ομορφιά του άγριου βραχώδους τοπίου μαγνητίζει τον επισκέπτη έτσι που αφήνει το βλέμμα του να πλανιέται στο απέραντο γαλάζιο της λίμνης. Οι παραστάσεις διαδέχονται η μια την αλη πλημυρίζοντας τα μάτια από χρώματα της ίριδας, καθώς η ανάσα πασχίζει να χορτάσει τους πνεύμονες με την δροσερή αύρα του γιαλού. Εκεί…. έστω για λίγο γαληνεύει η ψυχή κι΄’ ο νους γλυστραει αχαλίνωτος να δραπετεύσει!!!.Οι σημερινοί κάτοικοι της ΠΕΡΑΙΑΣ τιμώντας  τη μνήμη του ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ κάθε χρόνο το Σάββατο επομένη μέρα των πρώτων χαιρετισμων, σε κεντρικό σημείο του χωριού προσφέρουν στους επισκέπτες από μια κούπα Αχνιστή ΡΕΒΥΘΑΔΑ.

Ακομα οι νοικοκυρές του χωριού μοιράζουν σπιτικές πίτες νηστίσιμα εδέσματα τσίπουρο και ντόπιο κρασι. Ο  Πολιτιστικός Σύλλογος πιστός στις παραδόσεις παρουσιάζει μουσικοχορευτικά συγκροτήματα της λαϊκής μας παράδοσης καθώς επίσης τα μέλη του με ευχάριστη διάθεση ξεναγούν τον κάθε μουσαφίρη στο ανακαινισμένο λαογραφικό μουσείο εμπλουτισμένο με σπανια εκθέματα μιας άλλης εποχής. Να προσθέσουμε πως στην  προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου να διοργανώσει αυτό το μοναδικό πανηγύρι του ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ΄,εχει συμπαραστάτη τον δήμαρχο κ Δ. Γιαννου και κατ’ επέκταση τον Δήμο Έδεσσας .

Έναρξη εκδήλωσης Σάββατο 3 Μάρτιου 11 πμ 2012
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Πολίτης Ντουμπάρατζης

[mappress mapid=”41″]

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

28  +    =  37