You are currently viewing Παναγιώτης Κουνάδης «Η πρώιμη δισκογραφία των Ελλήνων 1900-1930

Παναγιώτης Κουνάδης «Η πρώιμη δισκογραφία των Ελλήνων 1900-1930

Παναγιώτης Κουνάδης, «Η πρώιμη δισκογραφία των Ελλήνων 1900-1930   Χώροι, ρεπερτόριο, φορείς καταγραφής και διάδοσης, δημιουργοί, ερμηνευτές»

Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2022, ώρα 19.30


Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας τιμά τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική https://mikrasiatis.com/100-chronia-mikrasiatiki-katastrofi-logotypo/καταστροφή και θυμάται την ανέλπιστη και πλούσια πολιτισμική ανατροφοδότηση της Ελλάδας που ακολούθησε την τραγωδία και πραγματοποιήθηκε μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα της εποχής.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου (Διογένους 1-3, 105 56 Αθήνα)

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής μέχρι την προηγουμένη κάθε εκδήλωσης, στο τηλ. 210 3254129 (Δευ-Παρ, 10:00-14:00). Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

            «Το ιδιαίτερο –ίσως και μοναδικό σε παγκόσμια κλίμακα– χαρακτηριστικό της πρώιμης ελληνόφωνης δισκογραφίας έγκειται στο γεγονός ότι εμφανίστηκε και αναπτύχθηκε πρώτα σε περιοχές εκτός του εθνικού γεωγραφικού χώρου με δυναμική παρουσία ελληνικού πληθυσμού, όπως πόλεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αλεξάνδρεια, Κάιρο, Θεσσαλονίκη), της Ευρώπης (Λονδίνο, Βερολίνο, Μιλάνο, Παρίσι, Βιέννη), των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Σικάγο, Νέα Υερσέη), αλλά και στην Αθήνα.

Από τις αρχές του 20ού αιώνα ευρωπαϊκές δισκογραφικές εταιρείες (Gramophone, Favorite, Odeon, Pathé), οθωμανικές (Orfeon), αμερικανικές (Columbia, Victor) καθώς και άλλες μικρότερες καταγράφουν όλο το φάσμα της ελληνικής μουσικής δημιουργίας: δημοτικό τραγούδι, καντάδα, αθηναϊκό τραγούδι, κωμειδύλλιο, οπερέτα, επιθεώρηση, όπερα, θέατρο σκιών, ελαφρό τραγούδι, λόγιο, αμανές, αστικό λαϊκό, ρεμπέτικο, εμβατήρια, διασκευές ξένων τραγουδιών, πατριωτικά, εκκλησιαστική μουσική κ.ά.

Οι πρώιμες αυτές ηχογραφήσεις, αναντικατάστατα τεκμήρια του ιστορικού πλαισίου και αυθεντικοί μάρτυρες της μουσικής ιστορίας της Ελλάδας, αποτέλεσαν τα πρότυπα για τους συνθέτες, τους μουσικούς, τους ερμηνευτές και το ακροατήριο, διαμορφώνοντας τη μουσική συλλογική μνήμη και τη νεοελληνική πολιτιστική ταυτότητα».

Παναγιώτης Κουνάδης

Παναγιώτης Κουνάδης

Ο Παναγιώτης Κουνάδης γεννήθηκε στα Δειλινάτα Κεφαλληνίας το 1943. Αποφοίτησε από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1961), ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Πολεοδομίας της Σορβόννης. Σπούδασε επίσης στην Ecole Pratique des Hautes Etudes Κοινωνικές και Οικονομικές Επιστήμες και Εθνομουσικολογία.

Από τα ιδρυτικά μέλη του «Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής» και του «Κέντρου Έρευνας και Μελέτης των Ρεμπέτικων Τραγουδιών» επιμελήθηκε δισκογραφικές εκδόσεις, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Το Αρχείο Κουνάδη είναι μια πλούσια συλλογή τεκμηρίων, η οποία περιλαμβάνει δίσκους 78 στροφών, παρτιτούρες, συνεντεύξεις, φωτογραφίες, μηχανήματα αναπαραγωγής ήχου κ.ά. και αποτέλεσε τη βάση για το Εικονικό Μουσείο Αρχείου Κουνάδη.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

9  +  1  =