Παμβουρλιωτική Ενωση, το “Σωματείο του Τρόμου”

You are currently viewing Παμβουρλιωτική Ενωση, το “Σωματείο του Τρόμου”

Ετσι αποκαλούσαν την “Παμβουρλιωτική Ενωση” οι Μικρασιάτες και οι ντόπιοι Ελληνες, θέλοντας να εξάρουν τη δυναμικότητα και το θάρρος των μελών και στελεχών της.

Το Σωματείο ιδρύθηκε στα τέλη του 1923, λίγο μετά την ίδρυση  της “Ενωσης Εφέδρων Μικράς Ασίας“. Από τα ιδρυτικά της μέλη αναφέρεται ο Ξυλογλύπτης Παναγιώτης Σταμπούλος. Στις πρώτες αρχαιρεσίες  που έγιναν στις αρχές του 1924, ψήφισαν 3680 Βουρλιώτες πρόσφυγες, που έμεναν στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στην Κρήτη.

Αμέσως μετά τις αρχαιρεσίες, το εκλεγμένο Κεντρικό Συμβούλιο της Αθήνας, διόρισε επιτροπές σε όλες τις περιφέρειες που υπηρχαν προσφυγικοί καταυλισμοί. Ετσι άρχισε ο αγώνας για τη στέγαση των προσφύγων και την αποζημίωση τους. Το ακανθώδες θέμα των προσφυγικών αποζημιώσεων παρακολουθούσε η Παμβουρλιωτική από πολύ κοντά.

Το 1928, όταν επανήλθε ο Βενιζέλος, τον επισκέφθηκε  στο “Πτι Παλαί” επιτροπή αποτελούμενη απο τα στελέχη της Παμβουρλιωτικής, Σταύρο Σταυρίδη, Θάνο Φλώρο, Παναγιώτη Σταμπούλο, Θεμιστοκλή Περιβόλα και Τζιώτη, οι οποίοι ζήτησαν να τακτοποιήσει το θέμα των προσφυγικών αποζημιώσεων.

Η απάντηση του Βενιζέλου ήταν: “Δεν μπορεί οι πρόσφυγες να γίνουν η βδέλλα του προυπολογισμού σε βάρος των γηγενών”.

Τότε ο Περιβόλας χτύπησε τη γροθιά του πάνω στο τραπέζι, ενώ ο Σταυρίδης αποχωρώντας φώναξε: “Κύριε πρόεδρε, ο αγώνας μας είνα δίκαιος, γι αυτό κι εμείς θα τον συνεχίσουμε”.

Αυτή ήταν η “Παμβουρλιωτική Ενωση”  και αυτό το θάρρος και τη δυναμικότητα είχαν οι Βουρλιώτες.

Δημήτρης Παντέλας