You are currently viewing Οταν οι Τούρκοι διανοούμενοι αρχίζουν να μιλούν για τη Γενοκτονία

Οταν οι Τούρκοι διανοούμενοι αρχίζουν να μιλούν για τη Γενοκτονία

synedrio1

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας ημερίδας  «Ο Νομός Τραπεζούντας και το Ποντιακό Ζήτημα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά» που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Άγκυρα το Σάββατο 9 Απριλίου 2016. Μια θαρραλέα πρωτοβουλία από την «Πρωτοβουλία για την Ελευθερία Σκέψης της Άγκυρας» (Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi) και την εφημερίδα Newroz.

 

Η εκδήλωση από την μεριά των διοργανωτών άνοιξε με μια κίνηση υψηλού συμβολισμού,  με την τήρηση ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των γενοκτονιών της Ανατολής και τα θύματα της γενοκτονίας του Πόντου.
Την ημερίδα χαιρέτησαν ο διαννοούμενος Fikret Baskaya τονίζοντας ότι

«Ο δρόμος που επιβάλλει η επίσημη Ιστορία οδηγεί την κοινωνία στη συλλογική απώλεια της μνήμης, τη διαγραφή αυτής και την κυριαρχία της εκδοχής εκείνης που συμφέρει τις κυρίαρχες τάξεις» και εκ μέρους της εφημερίδας Newroz ο Sinan Ciftyurek.

 

Ανάμεσα στους πολλούς διακεκριμένους ομιλητές ξεχώρισαν  ο καθηγητής  του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου  Αχμέτ Ντεμιρέλ  που παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την εμπλοκή του κυβέρνησης και του στρατού  στην εκκαθάριση των Ρωμιών του Πόντου κυρίως για την περίοδο 1919-1922

Ο πανεπιστημιακός Βασκίν Οράν  μίλησε για εκρίζωση των Ρωμιών της Ανατολής που ολοκληρώθηκε κατ’ αυτόν το 1964 με τον διωγμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης θεωρώντας ότι είναι τα απόνερα της ίδιας μεγάλης τρικυμίας.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε με την παρουσία του ο ερευνητής και συντάκτης της εφημερίδας «Δρόμος της αριστεράς» Στέργιος Θεοδωρίδης ο οποίος ανάμεσα στα άλλα

«στο γιατί ξεριζώθηκε οριστικά πια το 1/3 του πληθυσμού αυτών των χωμάτων, γιατί αρχαίοι λαοί που είχαν ζυμωθεί με αυτά τα χώματα, όχι εχθές και προχθές αλλά από πάντοτε, σήμερα δεν υπάρχουν, η εξουσία βρίσκεται στριμωγμένη με την πλάτη στον τοίχο και αμήχανα προσπαθεί να ψελλίσει δυο λέξεις. Δυο ψέματα.

Προφανώς το γεγονός της εξαφάνισης αυτού του πληθυσμού  από τον αέρα δεν έγινε.  Μιας τέτοιας έκτασης Μεγάλη Καταστροφή απαιτεί κάποιους που την σκέφτηκαν, κάποιους που την σχεδίασαν και κάποιους που εκτέλεσαν αυτό το σχέδιο.

Καθώς και ότι οποιαδήποτε προοπτική φιλίας, αδελφοσύνης και δημιουργικής συνύπαρξης ανάμεσα στους λαούς μας μπορεί να οικοδομηθεί μόνο πάνω στην αποκάλυψη και αποδοχή της ιστορικής αλήθειας, Άρα σε σαφή ανταγωνισμό με την ιδεολογία της εξουσίας που αποδομεί την ιστορική αλήθεια για να διατηρήσει την κυριαρχία της.»

 

Από τις ιδιαίτερες στιγμές η ζωντανή σύνδεση μέσω Internet της εκδήλωσης με μια εκδήλωση που διοργάνωναν εκείνη την στιγμή οι ποντιακοί και μικρασιατικοί σύλλογοι Πιερίας.

synedrio2

1η Συνεδρία – Συντονιστής: Pınar ÖMEROĞLU

13.30- 13.50
İsmail BEŞİKÇİ, Η Καταστροφή της Εγγύς Ανατολής και το Ποντιακό Ζήτημα
13.55-14.15
Ahmet DEMİREL Οι Διασκέψεις για τον Πόντο στο Πρώτο Κοινοβούλιο
14.20-14.40
Attila TUYGAN, Από τη Μεταρρύθμιση στην Γενοκτονία
14.45- 15.05
Yannis Vasilis YAYLALI, Ο Αγώνας μου με την Φτώχεια απ’ τον Πόντο μέχρι την Μαύρη Θάλασσα, και για την Ύπαρξη απ’ την Μαύρη Θάλασσα μέχρι τον Πόντο.
15.10.15.30
Θεοφάνης ΜΑΛΚΙΔΗΣ : Γενοκτονία: Το Έγκλημα Εις Βάρος της Ανθρωπότητας

15.30-16.00 συζήτηση

synedrio3

2η Συνεδρία – Συντονιστής: Erdogan BOZ

16.20-16.40
Baskın ORAN, Η ριζική Εκκαθάριση των Ρωμιών από την Ανατολή, η Ανταλλαγή Πληθυσμών του 1923 από το Α μέχρι το Ω και η Ολοκλήρωση της το 1964
16.45-17.05
Στέργιος ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ : Μνήμη και Εξουσία
17.10-17.30
Mahmut KONUK, Δύο Φιγούρες της Γενοκτονίας: Sakallı Nurettin Paşa και Topal Osman Ağa
17.35-17.55
Mert KAYA, Ο Κληροδοτούμενος: Ο Χαμένος Γιος του Πόντου
18.00-18.20
Βλάσης ΑΓΤΖΙΔΗΣ : Από την Σαμψούντα στην Σεμπρένιτσα
18.25-18.45
Tamer ÇİLİNGİR, 353 χιλιάδες: Όχι απλά ένας αριθμός αλλά Άνθρωποι
18.50- Συζήτηση

– See more at: http://www.e-dromos.gr/live-pontiko-hmerida-agyra/#sthash.r0TQiuMq.dpuf

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

7  +  1  =