Όταν η Αγιά Σοφιά γίνεται παιχνίδι…

Η Αττάλεια, στην νότια ακτή της Τουρκίας, αποτελεί ένα από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της γειτονικής χώρας με εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες να την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Πέρα από τη διαμονή στα πολυτελή ξενοδοχεία, τα μπάνια στις πισίνες και τις επισκέψεις στους γύρω αρχαιολογικούς χώρους (Πέργη, Άσπενδος, Σίδη, Τερμησσός κ.λπ.) οι τουρίστες της περιοχής έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν την Αγία Σοφία, την Παναγία Σουμελά, τον ναό του Αγίου Ιωάννη στην Έφεσο ή όποιο άλλο αρχαιολογικό χώρο ή μνημείο της Τουρκίας επιθυμούν… Όχι βέβαια το ίδιο το μνημείο αλλά μία πιστή αναπαράσταση του σε κλίμακα 1/25. Αυτό ίσως θα είχε ενδιαφέρον εάν δεν μιλούσαμε για μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης, κάποια από τα οποία ανήκουν στον κατάλογο της Unesco με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Έχοντας επισκεφτεί την Τουρκία πολλές φορές δεν έχω και τις καλύτερες εντυπώσεις από τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι. Περισσότερο χρησιμοποιούνται ως τουριστικά προϊόντα παρά ως μνημεία που χρειάζονται προστασία και συντήρηση. Αλλά από αυτό έως να γίνεται η Παναγία Σουμελά ή η Αγιά Σοφιά, σεβάσμια προσκυνήματα άλλοτε, μέρος ενός καλοστημένου τουριστικού πάρκου με το όνομα Minicity η απόσταση είναι μεγάλη.

Και βέβαια δεν έχει σημασία εάν οι μικρογραφίες είναι πετυχημένες, όμορφες ή επιστημονικά σωστές, όταν μιλάμε ουσιαστικά για ένα πολιτιστικό τσίρκο, μία διαφορετική Disneyland.

(Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.minicity.antalyanet.de)

1. Η μικρογραφία της Αγίας Σοφίας

2. Η μικρογραφία της Παναγίας Σουμελά

3. Η μικρογραφία του Αγίου Νικολάου Μύρων

Πέτρος Στ. Μεχτίδης, Αρχαιολόγος -Συντηρητής Εργων Τέχνης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Αφήστε μια απάντηση