Ωρα μηδέν για τον Παλαιό Προσφυγικό Συνοικισμό της Θήβας

Επίσκεψη Δημάρχου Ν.Σβίγγου στον Προσφυγικό Συνοικισμό Θήβας
Επίσκεψη Δημάρχου Ν.Σβίγγου στον Προσφυγικό Συνοικισμό Θήβας

Ενας από τους ελάχιστους σωζόμενους μέχρι σήμερα παλαιούς προσφυγικούς συνοικισμούς, όπως αυτός της Θήβας εκπέμπει sos. H κατάσταση πλέον είναι δραματική για τους λίγους ηλικιωμένους μικρασιάτες που συνεχίζουν να διαμένουν στη γειτονιά.

Σήμερα αποτελεί γκέτο και υποβαθμισμένη περιοχή στοιβάζοντας χιλιάδες  οικονομικούς μετανάστες (κυρίως λαθρομετανάστες μετά τις επιχειρήσεις σκούπας της Αθήνας) κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής.

Ο Παλαιός Προσφυγικός Συνοικισμός της Θήβας χτίστηκε το 1926 και αποτελείται από 300 προφυγικές κατοικίες σε ένα χώρο 10 στρεμμάτων δίπλα από το κέντρο της πόλης. Ολα αυτά τα χρόνια  και  από την αδιαφορία του κράτους  η περιοχή εγκαταλείφθηκε σιγά σιγά από τους μικρασιάτες κατοίκους, για να φτάσει στη σημερινή της μορφή.

Κατά καιρούς έγιναν κάποιες προσπάθειες για την ανάπλαση της περιοχής χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού δεν υπήρχε (με την έλλειψη και Συλλόγου),  οργανωμένη προσπάθεια για την ανάδειξη του προβλήματος της πολύπαθης συνοικίας.  Σήμερα συνεχίζονται οι μεμονωμένες προσπάθειες των τοπικών δημοτικών αρχών, με ελάχιστα χρήματα εξαγοράς και αναπαλαίωσης  λίγων σπιτιών. Μέχρι σήμερα έχουν αγοραστεί από τον δήμο 45  τέτοιες κατοικίες οι οποίες όμως είναι διάσπαρτες κι έτσι δεν μπορεί να γίνει συνολική ανάπλαση των σπιτιών που έχει στην κατοχή του ο Δήμος της Θήβας.

Η Ενωση Μικρασιατών Θήβας (από την ίδρυσης το 2004) που έχει την έδρα της  στην καρδιά του Παλαιού προσφυγικού συνοικισμού, σε μια τέτοια κατοικία που της έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο, σηκώνει  και το βάρος της ανάπλασης και ανάδειξης του προβλήματος με κάθε τρόπο.

Την Πέμπτη 26/11/09 κάλεσε τον Δήμαρχο της Θήβας κ. Νίκο Σβίγγο (μικρασιάτη και μέλος του Συλλόγου) να επισκεφτεί με κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου τον Π.Συνοικισμό  να βοηθήσει έμπρακτα τους κατοίκους της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων συνοδευόμενος από Αντιδημάρχους, υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου και την Δημοτική Αστυνομία κατέγραψε τα προβλήματα που υπάρχουν και έχουν να κάνουν με την παλαιότητα των κτιρίων αλλά και την διαμονή σε αυτά δεκάδων αλλοδαπών χωρίς να τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής για την δημόσια υγεία.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι θα υπάρξει πρόταση για διάθεση ποσού στον Δήμο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ ώστε να προχωρήσει η αγορά ή η αναγκαστική απαλλοτρίωση κατοικιών.

Συζήτηση με τους κατοίκους
Συζήτηση με τους κατοίκους

Μάλιστα κατά την επίσκεψη στον Συνοικισμό ορίστηκε επιτροπή η οποία θα προχωρήσει στην άμεση καταγραφή των ιδιοκτητών, του πληθυσμού, των κατοικιών αλλά και των αλλοδαπών έτσι ώστε μέσα από τις προβλεπόμενες και νόμιμες διαδικασίες να προχωρήσει η κατεδάφιση όσων σπιτιών απαιτεί η σημερινή κατάσταση.

Ο κ. Σβίγγος επανέλαβε ότι ήδη ο Δήμος Θηβαίων έχει αποστείλει επιστολές προς την Δ.Ο.Υ ώστε να ελεγχθούν όσοι ενοικιάζουν σπίτια σε αλλοδαπούς χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές κατοικίας καλώντας τους παράλληλα να ακυρώσουν τα συμβόλαια ενοικίασης.

Η Ενωση Μικρασιατών Θήβας με ανακοίνωση της εκφράζει την ικανοποίηση της  και αναμένει την υλοποίηση των εξαγγελιών του Δημάρχου, θα παρακολουθεί την πορεία των ενεργειών της δημοτικής αρχής, παρεμβαίνοντας όπου κρίνει αναγκαίο προς όφελος της συνοικίας και των κατοίκων της.

Η Βουλευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ Β.Τσόνογλου με τα μέλη του ΔΣ της Ενωσης Μικρασιατών Θήβας
Η Βουλευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ Β.Τσόνογλου με τα μέλη του ΔΣ της Ενωσης Μικρασιατών Θήβας

Για το ίδιο θέμα κάλεσε σε σύσκεψη στα γραφεία του Συλλόγου την νεοεκλεγείσα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Βοιωτία, μικρασιάτισσα και μέλος του Συλλόγου, κα Βασιλική Τσόνογλου, ενώ στις 18 Ιανουαρίου προγραμματίζει ημερίδα στο Συνεδριακο Κέντρο του Δήμου Θήβας με θέμα : Συνοικισμός ώρα μηδέν- Κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  14  =  19