You are currently viewing Online Σεμινάριο: Ονόματα &  Επίθετα της Μικράς Ασίας

Online Σεμινάριο: Ονόματα & Επίθετα της Μικράς Ασίας

Το Δίκτυο Μικρασιάτης σας προσκαλεί στο 6ο Online Σεμινάριο με τίτλο:

Ονόματα & Επίθετα της Μικράς Ασίας. Το παράδειγμα της Βιθυνίας

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020, ΩΡΑ 19:00
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΣΜΕΡΙΔΗΣ, Oικονομολόγος, ιστορικός ερευνητής

Ο Στράτος Κασμερίδης γεννήθηκε στη Δράμα το 1974 και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη Αττικής. Έχει σπουδάσει μικροοικονομική με ειδίκευση στο μάρκετινγκ σε Αγγλία, Γερμανία και Ελλάδα, και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Στα ερευνητικά του πεδία είναι ο Μικρασιατικός χώρος, η Δράμα και η περιοχή της, και ειδικότερα ασχολείται με τη γενεαλογία, ονοματολογία και τοπωνυμία αυτών. Σημαντική είναι η έρευνά του για την ιστορία της φωτογραφίας στην περιοχή της Δράμας, μέρος της οποίας εκδόθηκε σε φωτογραφικό λεύκωμα παράλληλα με έκθεση στο μουσείο Μπενάκη. Από το 2006 συμμετείχε με ανακοινώσεις σε τοπικά και θεματικά συνέδρια στην Ελλάδα και τα άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε σχετικά πρακτικά και περιοδικά. Επίσης, είναι συλλέκτης αρχειακού υλικού για τη Μικρά Ασία και ειδικότερα για τη Βιθυνία, καθώς και για τη Δράμα και τον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μακεδονίας.

Τα μικρασιατικά επώνυμα και ονόματα

Τα μικρασιατικά επώνυμα και ονόματα έχουν απασχολήσει περιοδικά διαφόρους μελετητές, επαγγελματίες γλωσσολόγους και ερασιτέχνες ερευνητές, τόσο σε απλό επίπεδο καταγραφής, όσο και ετυμολογικής ανάλυσης. Στην εισήγηση αυτή θα τεθούν αρχικά κάποια βασικά δεδομένα που αφορούν την τυπολογία των επιθέτων σε όλο τον μικρασιατικό χώρο, τουλάχιστον όπως αυτά διαμορφώνονται από το τέλος του 18ου αιώνα έως και την έλευση των Μικρασιατών στη μητροπολιτική Ελλάδα.

Η εισήγηση βασίζεται κατά μεγάλο μέρος σε υλικό που παρουσιάστηκε στο Στ΄ Πανελλήνιο Ονοματολογικό Συνέδριο: «Ονοματολογικά Μικράς Ασίας & Ίμβρου-Τενέδου». Ως ενδεικτικό παράδειγμα χρησιμοποιείται η γεωγραφική περιοχή της Βιθυνίας η οποία αποτελούσε ανέκαθεν ένα συγκοινωνιακό και πολιτισμικό σταυροδρόμι μεταξύ Θράκης και Μικράς Ασίας, και κατ’ επέκταση, ένα ανθρωπωνυμικό σταυροδρόμι που ένωνε τα παράλια με την απώτερη μικρασιατική ενδοχώρα. Η έρευνα και τα πορίσματα που θα παρουσιαστούν βασίζονται στην καταγραφή των οικογενειακών και βαπτιστικών ονομάτων της νοτιοανατολικής Βιθυνίας, και ειδικότερα στη δημιουργία μίας βάσης γενεαλογικών δεδομένων, με σκοπό την ονομαστική επανασύνθεση του πληθυσμού των οικισμών της εν λόγω περιοχής. Αποβλέπει όχι μόνο στην ετυμολογική ανάλυση και κατηγοριοποίηση των οικογενειακών ονομάτων, αλλά και στην αναζήτηση γεωγραφικών στοιχείων που είναι ενσωματωμένα σε αυτά και που επιβεβαιώνουν ή και διαφωτίζουν πρότερες γεωγραφικές προελεύσεις των ονομάτων.

Στο τέλος, θα τεθούν κάποιες γενικές προβληματικές που αφορούν την ερμηνεία και παρερμηνεία των μικρασιατικών επιθέτων και τη στάση των νεότερων γενεών στο θέμα της προσωπικής ταυτότητας.

Συμμετοχές

Παρακαλούμε όπως δηλώσετε συμμετοχή με email και την ένδειξη στο Θέμα: ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΑ & ΕΠΙΘΕΤΑ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ, ονοματεπώνυμο, τηλ επικοινωνίας (προαιρετικά αν εκπροσωπείτε Σύλλογο ή Φορέα) και  αποστολή του EMAIL σας  στο diktyomikrasiatis@gmail.com μέχρι την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020.

Το λινκ παρακολούθησης του σεμιναρίου και οδηγίες σύνδεσης μέσω της πλατφόρμας zoom θα σταλούν 30 λεπτά πριν την έναρξη.

Δωρεάν σεμινάρια του Δικτύου Μικρασιάτης

Facebook Comments Box

This Post Has 2 Comments

  1. Ζερβος θεοκλητος

    Παρακαλω με την εναρξη νεων σεμιναριων οπως ενημερωθω για την παρακολουθηση τους ο παππους μου ηταν απο ατταλεια και η γιαγια μου απο τσεσμε

  2. Mikrasiatis

    Χρόνια πολλά με υγεία, μολις ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά θα σας ενημερώσουμε σχετικά

Αφήστε μια απάντηση

16  +    =  19