Ομορφες Χώρες, Χώρες Ελληνικές

mextidis-omorfes-xores

Το ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες είναι ταξίδι στη μνήμη και στην Ιστορία, φόρος τιμής στους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής και στους τόπους που αναγκάστηκαν να αφήσουν.

Ως ταξιδευτής, ο Πέτρος Στ. Μεχτίδης περιδιαβαίνει σε παλιές και σύγχρονες πόλεις και σε ιστορικές τοποθεσίες ανασυνθέτοντας το παρελθόν με εικόνες από την προσωπική του συλλογή, με φωτογραφίες δικές του και φίλων συνταξιδιωτών του.

Ο Πέτρος Στ. Μεχτίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Είναι αρχαιολόγος και συντηρητής έργων τέχνης και εργάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Έχει γράψει σειρά άρθρων για την ιστορία και τον πολιτισμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας στα περιοδικά CORPUS και Ιστορικά θέματα. Έχει συνεργαστεί με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στη σύνταξη λημμάτων για την Εγκυκλοπαίδεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Είναι συνεργάτης της εφημερίδας Μικρασιατική Ηχώ της Ένωσης Σμυρναίων. Συμμετείχε στα 42α Δημήτρια (2007) με την έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού «Εικόνες της Μικράς Ασίας». Έχουν εκδοθεί τρία βιβλία του: Ιωνία – Η ιστορία, ο πολιτισμός και τα μνημεία (Βάνιας, 2005), Παράλια της Μικράς Ασίας – Ελλήνων Μνήμες (Έφεσος, 2006) και Έφεσος – Τρεις χιλιάδες τριακόσια χρόνια Ελληνικής Ιστορίας (Βάνιας, 2007). Τέλος, έχει επιμεληθεί το Ημερολόγιο 2008: Στη Μικρασία και την Πόλη (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2007).

Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Σειρά: Εικόνα και λόγος

(Isbn: 978-960-455-506-2, τιμή: 22,00 €)

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

38  +    =  41