Ενα σημαντικό τριήμερο συμπόσιο (το 8ο του ΚΕΜΙΠΟ Νέας Ιωνίας) ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Το πως και γιατί οι Ελληνες υπέστησαν την μεγαλύτερη εθνική καταστροφή της ιστορίας τους καταγράφηκε από ιστορικούς και πανεπιστημιακούς της σύγχρονης ιστοριογραφίας.
Για πρώτη φορά, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και μίλησαν ελεύθερα όλες οι πλευρές που εκφράζουν και διαμορφώνουν τη σύγχρονη ιστορία. Οι Βενιζελικοί και Αντιβενιζελικοί, η αριστερή ιστοριογραφία, η προσφυγογενής, η εθνοκεντρική, οι αρνητές της Γενοκτονίας.
Τα αίτια της Μικρασιατικής Καταστροφής έχουν καταγραφεί τις προηγούμενες δεκαετίες, ωστόσο σήμερα η έρευνα μπορεί να δώσει και να αναδείξει νέα δεδομένα. Στο 8ο Συμπόσιο ακούσαμε παλιές και νέες θεωρίες, για το διχασμό, το ρόλο των ξένων, τις ευθύνες των στρατιωτικών κλπ είχαμε διαφωνίες και συγκρούσεις, ενώ ήρθαν στο φως και άγνωστες λεπτομέρειες για μυστικές συμφωνίες μεταξύ των κρατών της εποχής και λεπτομέρειες από τις μεταναστευτικές ροές στα Βαλκάνια.
Το ενδιαφέρον των συνέδρων ήταν αμείωτο και τις τρεις ημέρες και η αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Νέας Ιωνίας ήταν κατάμεστη, από απογόνους Μικρασιατών και εκπροσώπους των Μικρασιατικών Σωματείων της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) από όλη την Ελλάδα (Από τη Ξάνθη ως την Κρήτη) αλλά και την Κύπρο.
Στην έναρξη του τιμήθηκε ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ αλλά και εισηγητής του νόμου για την καθιέρωση της 14ης Σεπτεμβρίου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, πρώην υπουργός και δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Γιάννης Χαραλάμπους (μικρασιάτης με καταγωγή από την Αλάγια της Πισιδίας).
“Ακούσαμε και καταγράψαμε ελεύθερα για πρώτη φορά όλες τις σύγχρονες απόψεις για τα αίτια της Μικρασιατικής Καταστροφής”.“Ολοι μαζί μπορούμε να συζητάμε, να διαφωνούμε αλλά και να καθόμαστε στο τραπέζι του διαλόγου, σας ευχαριστώ όλους και δίνουμε ραντεβού για το 9ο Συμπόσιο μετά από 2 χρόνια στις 23-24-25 Νοεμβρίου του 2019.” τόνισε στο κλείσιμο του Συμποσίου, ο πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ και της ΟΠΣΕ Λουκάς Χριστοδούλου.