You are currently viewing Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 6ο Συμπόσιο ΚΕΜΙΠΟ Νέας Ιωνίας (video)

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 6ο Συμπόσιο ΚΕΜΙΠΟ Νέας Ιωνίας (video)

steriadoulampriniΤο βράδυ της Κυριακής 24 Νοεμβρίου, έπεσε η αυλαία του επιτυχημένου 6ου Συμποσίου του ΚΕΜΙΠΟ Νέας Ιωνίας με  το εξειδικευμένο θέμα Η κοινωνική μέριμνα στις Ελληνικές Κοινότητες της Μικράς Ασίας κατά τους νεότερους χρόνους.

Η συμμετοχή  και τις 3 ημέρες του Συμποσίου, παρά τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν,  ήταν εντυπωσιακή καθώς η μεγάλη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου ήταν συνεχώς ασφυκτικά γεμάτη, από συνέδρους, εκπροσώπους μικρασιατικών σωματείων και φορέων και κόσμου που παρακολουθούσε με ενδιαφέρον τις ομιλίες των εισηγητών.

kemipok

Το επίπεδο των εισηγήσεων  σε αυτό το δύσκολο θέμα ήταν πολύ καλό και η οργάνωση του σε περίοδο οικονομικής κρίσης, η καλύτερη δυνατή καθώς εκτός των χορηγών και του Δήμου Νέας Ιωνίας, που βοήθησαν στην πραγματοποίηση του, υπήρξε εθελοντική συνεισφορά εκπροσώπων Συλλόγων και Φορέων της Νέας Ιωνίας αλλά και πολιτών.

Η πρώτη ημέρα (22/11/2013)

teskourassymposioΗ πρώτη ημέρα του Συμποσίου, ξεκίνησε όπως πάντα με ένα μουσικό καλωσόρισμα των συνέδρων αλλά και απόδοση τιμής στα 560 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής στην Κωνσταντινούπολη  από την Μαθητική Ορχήστρα του Τμήματος Ελληνικής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών 1871, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Τσεκούρα. Ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ Χρήστος Χατζηιωάννου διάβασε ένα σύντομο ιστορικό και  ακολούθησε η βράβευση της Διευθύντριας της Σχολής Βικτώριας Λαιμοπούλου από τον Δήμαρχο Νέας Ιωνίας Ηρακλή Γκότση και τον πρόεδρο του ΚΕΜΙΠΟ Λουκά Χριστοδούλου.  Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών Φάνης Βασογιώργης ευχαρίστησε εκ μέρους των αποφοίτων της Μεγάλης του Γένους Σχολής για την τιμητική διάκριση και αναφορά στη Σχολή, που αποτέλεσε όπως ανέφερε ένα απο τους πυλώνες της επιβίωσης του ελληνισμού της Πόλης.

Ο Δήμαρχος της Νέας Ιωνίας στη συνέχεια κήρυξε την έναρξη του Συμποσίου και χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΠΣΕ) Σπύρος Ισόπουλος και ο πρόεδρος της Πανελλήνια Ενωσης Θρακικών Σωματείων  (ΠΟΘΣ) Λευθέρης Χατζόπουλος.  Ιδιάτερη στιγμή ο χαιρετισμός του Κώστα Αρβανίτη εκ μέρους του Συλλόγου Αλατσατιανών Ηρακλείου Κρήτης.

Ακολούθησε η Πανηγυρική Ομιλία του Καθηγητή Ιστορίας του Νεοελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας vladimirosΚωνσταντίνου Φωτιάδη με θέμα «Η κοινωνική μέριμνα στον Πόντο». Μας ξάφνιασε ο κος Φωτιάδης, ο οποίος παρά την απουσία Ποντιακών Συλλόγων και Φορέων για άλλη μια φορά από ένα συμπόσιο Μικράς Ασίας (που συμπεριλαμβάνει και τον Πόντο  όπως άλλωστε και την Καππαδοκία, Ιωνία, Θράκη κλπ) δήλωσε  Μικρασιάτης και αυτό είναι μια καλή είδηση για τη συνέχεια.

Η πρώτη συνεδρία ολοκληρώθηκε με τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των κ.κ.  Λάζαρου Ε. Βλαδίμηρου «Νοσοκομειακή περίθαλψη και σχολική υγιεινή στη Σμύρνη», Ευθυμίας Κάννερ «Φιλανθρωπική δραστηριότητα στις ελληνορθόδοξες κοινότητες της Κωνσταντινούπολης κατά την ύστερη οθωμανική περίοδο: γενικά χαρακτηριστικά και στόχοι» και Αριστείδη Γ. Διαμαντή «Συνθήκες υγιεινής και η συμμετοχή των υγειονομικών κατά τη χρονική περίοδο της Μικρασιατικής εκστρατείας 1919 1922»

 

Δείτε αποσπάσματα από την πρώτη ημέρα του Συμποσίου

Η ομιλία του Κ.Φωτιάδη

Βίντεο Βλαδίμηρος, Κάννερ, Διαμαντής

—–

Η δεύτερη ημέρα 23/11/2013

Με τον χαιρετισμό του Προέδρου της Πανελλήνιας  Ενωσης Καππαδοκικών Σωματείων (ΠΕΚΣ)  Φάνη Ισαακίδη και την εισήγηση της  Μαρίας  Βεϊνόγλου  με θέμα «Οι “αδύναμοι” της Κοινότητας Νέβσεχιρ 19ος , 20ος αιώνας» ξεκίνησε η πολύ ενδιαφέρουσα 2η συνεδρία το απόγευμα του Σαββάτου σε κατάμεστη πάλι αιθουσα με χρόνο αυτή τη φορά για ερωτήσεις του κοινού. Ακολούθησε η Ειρήνη Σαρίογλου με θέμα «Η φιλεκπαιδευτική και φιλανθρωπική δράση του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως» ολοκληρώνοντας τη 2η συνεδρία.

Η 3η συνεδρία ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με την εισήγηση της Φωτεινής Καραμαλούδη «Τα φαρμακεία της Σμύρνης και ο ρόλος τους στη δημόσια υγεία» καθώς ο επόμενος ομιλητής Φάνης Μαλκίδης, δεν μπόρεσε να δώσει το παρών για σοβαρούς λόγους.

Βίντεο Ισαακίδης -Βεϊνόγλου-Σαρίογλου-Καραμαλούδη

—–

Η τρίτη ημέρα 24/11/2013

Με θέματα για την Καππαδοκία και την Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το απόγευμα οι δύο τελευταίες συνεδρίες του Συμποσίου. Πρώτος ομιλητής στην 4η συνεδρία,  ο Σπυρίδων Γ. Πλουμίδης με θέμα : «Η αυτοσυνειδησία των Ελλήνων Ορθοδόξων κατοίκων της Καππαδοκίας μέσα από φιλανθρωπικές και φιλεκπαιδευτικές δραστηριότητες (19ος 1922)» και ακολούθησε ο Κων/νος Νίγδελης με θέμα : «Κοινωνική πολιτική στην Καππαδοκία. Μία πρώτη ιστορική προσέγγιση με βάση τους κοινοτικούς καταστατικούς χάρτες».

Με την συμμετοχή του επίτιμου προέδρου του ΚΕΜΙΠΟ Χάρη Σαπουτζάκη στο προεδρείο ολοκληρώθηκε η 5η και τελευταία συνεδρία του Συμποσίου με ομιλητές την Νίκη Καλτσόγια Τουρναβίτη με τη συμμετοχή :της Φαίη Παπαϊωάννου με θέμα «Η κοινωνική δράση των πολιτιστικών συλλόγων στην Κωνσταντινούπολη κατά τον 19ο αιώνα και η συμβολή τους στη γυναικεία χειραφέτηση» και τον Θεοδόση Πυλαρινό με θέμα : «Κανονισμοί φιλανθρωπικού περιεχο μένου και κοινωνικής μέριμνας για το ελληνικό στοιχείο της Κωνσταντινούπολης».

Το Συμπόσιο έληξε με σύντομα συμπεράσματα από τον Χάρη Σαπουζτάκη και αποχαιρετώντας τους συνέδρους μουσικά με τραγούδια από την «Χορωδία Φίλων της Μουσικής Ν. Ιωνίας» υπό την διεύθυνση της Καίτης Τσεκούρα.

Βίντεο Πλουμίδης -Νίγδελης -Καλτσόγια-Πυλαρινός

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

8  +  2  =