Ολοκληρώθηκε η έκθεση «1900-1922: Η Σμύρνη μέσα από τις καρτ-ποστάλ»

 

Μετά την παρουσίαση της συλλογής του κ. Λουκά Χριστοδούλου, Γεν. γραμματέα της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας, από καρτ-ποστάλ, χάρτες και βιβλία για τη Σμύρνη, την προ της καταστροφής του΄22 πρωτοπολιτεία της Ανατολής, που έγινε στις 13 Φεβρουαρίου 2012, στις αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου της Ενώσεως, εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από διάφορα σχολεία του Δήμου αλλά και εκτός του Δήμου Ν. Ιωνίας για παρακολούθηση της προβολής αλλά και τη συνοδευτική έκθεση.

 

Ετσι οργανώθηκε ένα μεγάλο πρόγραμμα επισκέψεων που η πρώτη φάση του ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 4 Απριλίου 2012.

 

Στο διάστημα αυτό επισκέφθηκαν το χώρο, παρακολούθησαν την προβολή και περιηγήθηκαν στην έκθεση 1.200 περίπου μαθητές και 80 καθηγητές εκπαιδευτικοί από 14 σχολεία.

 

Συγκεκριμένα επρόκειτο για 1 Δημοτικό (το 2ο Ν. Ιωνίας), 7 Γυμνάσια (τα 1ο, 2ο, 3ο, 5ο, 7ο Ν. Ιωνίας, 2ο Γλυκών Νερών, 6ο Ηρακλείου Αττικής) 5 Λύκεια (τα 2ο, 3ο, 6ο Ν. Ιωνίας, το 3ο Λύκειο Αγ. Αναργύρων, το 4ο Λύκειο Ιλίου) καθώς και την ιδιωτική Σχολή του Αγ. Ιωσήφ (Saint Joseph).

Εισηγητικά ο Πρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης κ. Χάρης Σαπουντζάκης αναφερόταν στη θλιβερή επέτειο των 90 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και κατατόπιζε εκπαιδευτικούς και μαθητές για το χώρο που φιλοξενούσε την έκθεση αλλά και για το περιεχόμενο της παρουσίασης.

 

Στη συνέχεια και για 1 ώρα περίπου γινόταν η προβολή των εικόνων μέσα από 300  κάρτ-ποστάλ της εποχής 1900-1922, ενώ παρατίθεντο στοιχεία και πίνακες του Ελληνικού στοιχείου σε όλα τα επίπεδα (ιστορία, πληθυσμός, εκκλησίες, σχολεία, πολισμός, προϊόντα, εμπόριο, βιομηχανία, συγκοινωνία, ήθη, έθιμα της Σμύρνης, λεπτομέρειες από τις τελευταίες ημέρες του Ελληνισμού εκεί κλπ.) Ο σχολιασμός γινόταν από τον συλλέκτη του υλικού κ. Λουκά Χριστοδούλου με την τεχνική υποστήριξη του κ. Μάκη Λυκούδη.

Πολλές φορές αναπτύσσονταν διάλογος μεταξύ των παρουσιαστών, των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Ηταν πράγματι πολύ θετικό το γεγονός ότι η νεότερη γενιά γνώρισε αρκετά στοιχεία για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και της Σμύρνης ειδικότερα.

 

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου η Εκθεση θα παρουσιαστεί εκτός Ν. Ιωνίας, στο Αρσάκειο Γυμνάσιο Εκάλης, ενώ υπάρχουν προτάσεις για μετάβαση στη Θεσσαλονίκη, Βόλο κλπ.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  53  =  55