You are currently viewing Οικογενειακό κλίμα από τους Μικρασιάτες εκδρομείς της Πεύκης στο Καρπενήσι

Οικογενειακό κλίμα από τους Μικρασιάτες εκδρομείς της Πεύκης στο Καρπενήσι

karpenisi mikrasiates pefkis

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία διήμερη εκδρομή Καρπενήσι – Κορυσχάδες – Παναγία Προυσιώτισσα από το Σύλλογο Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ» στις 21 -22 Μαρτίου 2015.

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε (Σαββατοκύριακο 21 – 22 Μαρτίου) η προγραμματισμένη διήμερη εκδρομή του Συλλόγου Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης ΙΩΝΙΑ με κύριους προορισμούς στις περιοχές Καρπενήσι, Κορυσχάδες και Παναγία Προυσιώτισσα. Ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία για μια ακόμη συνάντηση των Μικρασιατών, Κωνσταντινοπολιτών και φίλων του Συλλόγου σε μια απόδραση από το κλεινόν άστυ.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στο χωριό Κορυσχάδες ένα από τα γραφικότερα χωριά της Ευρυτανίας και στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, όπου συνεδρίασε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, προκειμένου να επικυρώσει το διορισμό της «Κυβέρνησης του Βουνού» (επιτροπή που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΕΑΜ) και να οργανώσει καλύτερα τον εθνικό αγώνα ενάντια στους κατακτητές. Σήμερα, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στο χωριό Κορυσχάδες, είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της περιοχής και προσκαλεί τον επισκέπτη για ένα σεργιάνι σε χρόνια που σημάδεψαν την ιστορία της χώρας μας, μέσα από το πλούσιο αρχείο του Σπύρου Μελέτζη. Οι δεκάδες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τα πορτρέτα αγωνιστών καθώς και τα έγγραφα και ψηφίσματα της αντιστασιακής επιτροπής αποτελούν πολύτιμους μάρτυρες εκείνης της περιόδου, ενώ εντυπωσιακές είναι και οι επαναστατικές τοιχογραφίες που διατηρούνται ακόμη και κοσμούν τις αίθουσες. Ακολούθησαν γεύμα και περίπατος στην ονειρεμένη φύση και κατόπιν άφιξη στο πολυτελές ξενοδοχείο « Montana». Μια μικρή βόλτα στο Καρπενήσι, όπου είχαμε ελεύθερο χρόνο για βόλτα και αναμνηστικές αγορές και επιστροφή στο ξενοδοχείο για το δείπνο και διανυκτέρευση.

Την επόμενη μέρα Κυριακή 22 Μαρτίου μετά το πρωινό αναχωρήσαμε μέσω της υπέροχης καταπράσινης διαδρομής για την γραφική κοιλάδα του Καρπενησιώτη – Το Γαύρο – Το Άγριο Φαράγγι Κλειδί, στάση στη θέση «Τύπωμα» ή «Πατήματα» όπου σύμφωνα με την παράδοση  βρίσκονται τα Πατήματα της εικόνας της Παναγίας της Προυσιώτισσας και αρκετά ψηλότερα η Δρακότρυπα, που δημιούργησε στο πέρασμά της πηγαίνοντας στο χώρο όπου την βρήκαν, τη γέφυρα Διπόταμου και τη σπουδαία Μονή της Παναγίας Προυσιώτισσας, χτισμένη σε απόκρημνο βράχο. Πραγματοποιήσαμε ευλαβικό προσκύνημα στη Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που βρίσκεται σε κρύπτη – Παρεκκλήσι μέσα στο καθολικό της μονής. Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε την αίθουσα πολύτιμων κειμηλίων με χρυσοκεντήματα, χειρόγραφους κώδικες, καθώς και προσωπικά αντικείμενα του Γ. Καραϊσκάκη. Τέλος επισκεφθήκαμε το Μεγάλο Χωριό και στη συνέχεια το Νέο Μικρό χωριό όπου και γευματίσαμε.

Σ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής μέχρι και την επιστροφή επικρατούσε αστείρευτο κέφι, καλή διάθεση και όμορφο κλίμα από τους εκδρομείς αναμένοντας να συνταξιδέψουν πάλι με τον σύλλογο στην επόμενη εκδρομή.
To Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ευχαριστεί τα μέλη και τους φίλους εκδρομείς για τη συμμετοχή στις εκδρομές που διοργανώνει ο Σύλλογος.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  23  =  33