Οι Τσεσμελήδες τίμησαν τον πρόστατη τους Αγιο Χαράλαμπο στη Νέα Ερυθραία

agiosx5

Η καθιερωμένη ετήσια γιορτή του προστάτη και πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους της Κρήνης-Τσεσμέ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013 στη Νέα Ερυθραία από την Ενωση Μικρασιατών Κρήνης-Τσεσμέ, αποτέλεσε φέτος  και μια ξεχωριστή συνάντηση Μικρασιατών.

Η  ιστορική Ενωση Μικρασιατών της Κρήνης που ιδρύθηκε το 1935 και η Ενωση Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας (ιδρύθηκε το 1990), δύο σύλλογοι που τα τελευταία χρόνια συνεργάζονται στενά, φιλοξένησαν σε αυτή τη ξεχωριστή γιορτή των Τσεσμελήδων, τον Σύλλογο Μικρασιατών Νομού Καβάλας “Μνήμη Μικράς Ασίας”  αλλά και εκπροσώπους Συλλόγων της Αθήνας.

Αμέσως μετά την λειτουργία στην εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Νέα Ερυθραία, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο παρακείμενο μνημείο των Μικρασιατών προγόνων μας και όλοι μαζί κατευθύνθηκαν προς τη φιλόξενη αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου των Μικρασιατών της Νέας Ερυθραίας , όπου τελέστηκε το εορταστικό της ημέρας και ακολούθησε δεξίωση με μεζεδάκια και γλυκίσματα, φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη από τις γυναίκες των δύο Συλλόγων της Αθήνας.

Συνάντηση Μικρασιατικών Συλλόγων

Ο κ. Κυριάκος Μαρτάκης, πρόεδρος της Ενωσης Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας αλλά και του Συλλόγου Περιφέρειας Κρήνης Τσεσμέ, καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους όλων των Συλλόγων  και στη σύντομη αναφορά του στο πανηγυρικό της ημέρας αλλά και στο ιστορικό των δύο Σύλλόγων, τόνισε μεταξύ άλλων και την ανάγκη της ενότητας των Μικρασιατικών Συλλόγων και των μελών τους με εκδηλώσεις και επισκέψεις σαν τη σημερινή.

Εμείς θα συνδέσουμε τους Μικρασιάτες από τη Νότιο και τη Βόρειο Ελλάδα στα πλάισια της αδελφοσύνης, της κατανόησης και της αγάπης, γιατί εμείς οι Μικρασιάτες έχουμε μέσα μας μια περίσια χάρη και το γνωρίζουν όλοι αυτό, να είμαστε πάντα με την καρδιά ανοικτή κι ας το πληρώνουμε μερικές φορές, τόνισε  ο κος Μαρτάκης.

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας   ο οποίος βρέθηκε στην ΑΘήνα στα πλαίσια 3ημερης εκδρομής , ενώ επισκέφθηκε μεταξύ άλλων και την Εστία Νέας Σμύρνης, ολοκλήρωσε επιτυχημένα την εκδρομή με την παρουσία του στη γιορτή του Αγίου Χαραλάμπου στη Νέα Ερυθραία.

agiosx11

Ο κος Μαρτάκης ανακοίνωσε ότι με απόφαση του ΔΣ ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας Μανώλης Ζαχαρόπουλος, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Συλλόγου της  Κρήνης Τσεσμέ.

Η τιμή αφορά όλο το Σύλλογο της Καβάλας ανταπάντησε ο κος Ζαχαρόπουλος, αυτό που κάνουμε εμείς, είναι να θυμόμαστε τους προγόνους μας, τις πατρίδες που αφήσαμε, εργαζόμαστε όπως όλοι οι Μικρασιάτες  για τη διατήρηση  της παράδοσης μας και είναι υποχρέωση  μας να την μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές.

Βράβευση κας Μαρίας Παναγιώτου

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, αποτέλεσε η βράβευση από τον Δήμο Κηφισιάς και την Ενωση,για την πολύχρονη προσφορά της στο Σύλλογο και την περιοχή της  Νέας Ερυθραίας γενικότερα, μιας γυναίκας που είναι πάντα παρούσα και εργάζεται αθορυβα,  της  γλυκύτατης κας Μαρίας Παναγιώτου.

agiosx13

“Κάνει  αυτό που μπορεί και είναι πάντα παρούσα, μέρα και νύχτα αν χρειαστεί”, τόνισε ο κος Μαρτάκης, ενώ η ίδια η κα Μαρία, ευχαρίστησε  συγκινημένη για την τιμή που της έγινε και ανέφερε ότι παρά της ηλικία  της, αγαπά και θέλει να προσφέρει μέχρι την τελευταία στιγμή που θα μπορεί κάτι στο Σύλλογο, όχι μόνο της Ερυθραίας αλλά και όπου ζητηθεί.

agiosx16

Στη συνέχεια το μέλος του Συλλόγου Μικρασιατών Κρήνης Τσεσμέ, Σπύρος Σαματάς, δώρισε στο Σύλλογο μια φωτογραφία των Τσεσμελήδων της Αμερικής αμέσως μετά το 1922.

Η πολύ όμορφη εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια απο τη Χορωδία του Συλλόγου Κάβάλας, επίσκεψη στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου των Μικρασιατών και παραδοσιακό μικρασιάτικο γλέντι.

agiosx20

Ακολουθούν βίντεο από την εκδήλωση και δηλώσεις στην κάμερα του mikrasiatis.gr του προέδρου του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Καβάλας Μανώλη Ζαχαρόπουλου και  της ΓΓραμματέως   Σοφίας Τσίγγου αλλά και της Ταμία της Ενωσης Μικρασιατών Κρήνης Τσεσμέ Ζήνιας Χατζήμπεη.

 

 

Δείτε τις φωτογραφίες

[nggallery id=82]

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

38  +    =  47