You are currently viewing Οι Σινασίτες θυμούνται τις ρίζες τους και τιμούν τις αξίες

Οι Σινασίτες θυμούνται τις ρίζες τους και τιμούν τις αξίες

sinasoskalagos37

Με μια ξεχωριστή εκδήλωση το απόγευμα του Σαββάτου στην Παλαιά Βουλή, οι Σινασίτες θυμήθηκαν τις ρίζες τους, 90 χρόνια μετά τον ξεριζωμό και  την ανταλλαγή των πληθυσμών που ακολούθησε την μικρασιατική καταστροφή  και τίμησαν ένα άξιο τέκνο τους, τον παγκοσμίου φήμης γιατρό με Σινασίτικη καταγωγή, παιδοκαρδιοχειρουργό Δρ. Αυξέντιο Καλαγκό γα το τεράστιο ανθρωπιστικό του έργο.

sinasoskalagos5

Ο πρόεδρος του Σωματείου Νέα Σινασός και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος κ. Σπύρος Ισόπουλος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στα  90 χρόνια του ξεριζωμού των Σινασιτών και την προσπάθεια που καταβάλλουν όλα αυτά τα χρόνια να κρατήσουν ζωντανή την πατρίδα των προγόνων τους, μέσα από την συνέχεια του ιστορικού Σωματείου. Η αποφράδα ημέρα για τους Σινασίτες είναι η 2 Οκτωβρίου του 1924, όταν στο τελευταίο τους τηλεγράφημα προς τους Σινασίτες της Κωνσταντινούπολης αναφέρουν: Σήμερα αναχωρούμε στο άγνωστο, ο θεός να μας κατευοδώσει…

sinasoskalagos7

Ο καθηγητής του ΑΠΘ  Νίκος Ιντζεσίλογλου,  βασικός ομιλητής της εκδήλωσης μας  ξαναθύμησε, τη σπουδαιότητα  της Καππαδοκίας αλλά και την μοναδικότητα της Σινασού, της Αθήνας της Ανατολής, η Αθήνα της Καππαδοκίας όπως ονομαζόταν, με τον ελληνόφωνο πληθυσμό και τα σπουδαία επιτεύγματα σε όλους τους τομείς. Τιμούμαι σήμερα έναν γιατρό  τον κ. Καλαγκό, αλλά δεν μπορούμε να μην κάνουμε αναφορά στον Μέγα Βασίλειο αλλά και άλλον ένα σπουδαίο Καππαδόκη γιατρό  του  3ου αιώνα μχ τον Αρεταίο με τις σπουδαίες διαγνωστικές του μεθόδους. Οι πατρίδες δεν είναι χαμένες, είναι αλησμόνητες, δεν μας αφήνουν να τις ξεχάσουμε, σημείωσε ο κος Ιντζεσίλογλου…

sinasoskalagos10

Ο στρατηγός εα της Ελληνικής Αστυνομίας Σταύρος Βαλλίδης, αναφέρθηκε στα παιχνίδια της μοίρας και στο πως πέφτοντας στα χέρια του ένα σπάνιο λεύκωμα για την Σινασό, με ιδιόχειρη αναφορά  και στοιχεία για την οικογένεια Καλαγκού, θεώρησε πως αυτό το κειμήλιο έπρεπε να επιστρέψει στην οικογένεια, αναζήτησε και βρήκε τον απόγονο της, δρ Αυξέντιο Καλαγκό. Ο στρατηγός αναφέρθηκε επίσης στην οικογένεια Καλαγκού,  στην προσωπικότητα και το έργο του τιμώμενου γιατρού που είναι παγκόσμιο και τιμητικό για όλους τους Σινασίτες. Ο δρ Καλαγκός έχει χειρουργήσει αφιλοκερδώς πάνω από 10.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο και αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή του.

sinasoskalagos12

Ο γιατρός Δ. Αυξέντιος Καλαγκός,  αφού παρέλαβε την τιμητική διάκριση από τον κ. Σπύρο Ισόπουλο, εμφανώς συγκινημένος, θέλησε να χαρίσει την τιμητική αυτή διάκριση στον παππού του  Αυξέντιο Καλαγκό ο οποίος από τη Σινασό εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη και μαζί με τον πατέρα του επίσης γιατρό Αλέξανδρο, του εμφύσησε την προσφορά προς τον συνάνθρωπο. Σε  κάθε επίσκεψη μου στη Σινασό, καταλαβαίνω τον πόνο και το αίσθημα αδικίας που δοκίμασαν όλοι οι παππούδες μας με τον ξεριζωμό, σε κάθε δρομάκι σε κάθε σπίτι συνάντησα αποτυπώματα  της ευτυχίας των ανθρώπων της Σινασού, νιώθοντας την ευτυχία μιας ψυχής που πέταξε, του παππού μου ο οποίος σήμερα θα ήθελε να αποτίσει φόρο τιμής στους ξεριζωμένους όλου του κόσμου, τόνισε ο δρ Καλαγκός.

sinasoskalagos16

Η Σινασίτισα ηθοποιός Ηλεάνα Παναγιωτούνη καθήλωσε το κοινό με την απαγγελία ποιημάτων και κειμένων από τις τελευταίες ημέρες των Σινασιτών.

sinasoskalagos20

Την πολύ ξεχωριστή αυτή εκδήλωση που παρακολούθησαν, ο Μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, ως εκπρόσωπος του  Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο Μητροπολίτης Μαραθώνα Μελίτων, βουλευτές, ο πρέσβης της Τουρκίας στην ΑΘήνα Κερίμ Ουράς,   εκπρόσωποι ομοσπονδιών, συλλόγων και Σινασίτες όλων των γενεών, έκλεισε μουσικά το Χορευτικό Τμήμα του Συλλόγου με τραγούδια και χορούς από τη Σινασό αλλά και όλη την Καππαδοκία. Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η ΓΓ του Σωματείου Βάσω Παπαδοπούλου.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  41  =  50