Μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση Μνήμης και Πολιτισμού
για την “Μικρά Ασία”, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης.
Συνεργάστηκαν το ΠΕ.Α.Π. Λυκόβρυσης – Πεύκης, ο Σύλλογος Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης “ΙΩΝΙΑ”, το ΙΔΙΣΜΕ και το Κέντρο Νεότητας
Ι. Ν. Αγ. Παντελεήμονος Πεύκης.
«Πουλί θαλασσινό, χαιρέτα μου τη γη που μας γέννησε» με αυτά τα λόγια να χαράσονται στην ψυχή του κόσμου, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και πλήθος καλεσμένων η εκδήλωση Μνήμης στο Αφιέρωμα για την “Μικρά Ασία” και το “Καστελλόριζο” στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης και στην Αίθουσα “Μανόλης Αναγνωστάκης”, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016.
Συγκεκριμένα το ΠΕ.Α.Π. του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, ο Σύλλογος Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης “ΙΩΝΙΑ”, το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) και το Κέντρο Νεότητας Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Πεύκης διοργάνωσαν ην ιδιαίτερη βραδιά με αναφορά σε όλη τη διάρκεια για τις Αλύτρωτες Πατρίδες. Η Πρόεδρος του ΠΕ.Α.Π. κ. Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη αναφέρθηκε στις αξίες και τα διαχρονικά μηνύματα που πηγάζουν από την ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Τα ήθη και έθιμα καθώς και την ευθύνη που έχουμε όλοι στη διατήρηση, διάδοση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. « Πρέπει να θυμόμαστε, πρέπει να μιλούμε κάθε τέτοια μέρα, για τη νοσταλγία, την πίκρα, τον ξεριζωμένο πόθο εκατομμυρίων ανθρώπων για τις χαμένες, εγκαταλελειμμένες μα αλησμόνητες Μικρασιατικές Πατρίδες.
Τις ευτυχισμένες στιγμές τους, τον πόλεμο και τα δεινά του, τις ατομικές και οικογενειακές κακουχίες, την καχυποψία και εχθρότητα που αντιμετώπισαν, ανέφερε μεταξύ άλλων η Κα Πατούλη. Ενώ τόνισε ιδιαίτερα «Η Ιστορία των Ελλήνων αποτελεί αέναη κοιτίδα γνώσης και εφαλτήριο διατήρησης της Εθνικής μας Μνήμης.»
Παράλληλα δεν παρέλειψε να συγχαρεί όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας για την άψογη και γόνιμη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με το ΠΕ.Α.Π. στα πλαίσια των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου μας.
Έπειτα ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου κ. Γιώργου Γαζεπίδη με ιδιαίτερη έμφαση και αναφορά στη Μικρά Ασία.
« Οι πατρίδες χάνονται όταν χάνεται και η μνήμη.»
Τέσσερις γενιές, ένας αιώνας από την δραματική έξοδο του Ελληνισμού από τη Μικρά Ασία, τη Σμύρνη, τη Θράκη και τον Πόντο. Έξοδο χωρίς επάνοδο.
Η μνήμη των πατρίδων αντιστέκονται… μέσα από τις ομώνυμες νέες πατρίδες που έφτιαξαν οι Ξεριζωμένοι στα Ελλαδικά χρώματα που ριζοβόλησαν.
Αντιστέκονται… μέσα από τα επανιδρυμένα ιερά, προσκυνήματα και τις μονές στον Ελλαδικό χώρο.
Αντιστέκονται… μέσα από τον ηράκλειο άθλο των εξαθλιωμένων προσφύγων.
Αντιστέκονται… μέσα από τα ήθη και τα έθιμά μας, τη μουσική και τα τραγούδια μας, τους χορούς και τις χορωδίες μας, μέσα από τις ξεθωριασμένες φωτογραφίες και τα καρτ-ποστάλ.
Αντιστέκονται… γιατί λαός που ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.
Τελειώνοντας την ομιλία με την εξής αναφορά:
“ Τόσα φαρμάκια, τόση συμφορά κι εμένα ο νους να γυρίσει θέλει πίσω στα παλιά.”
Ο Σύλλογος “ΙΩΝΙΑ” αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της μεγάλης εκδήλωσης Μνήμης για την “Μικρά Ασία”, και ιδιαίτερα βράβευσε μαζί με το ΠΕ.Α.Π. τον Πατέρα Δημήτριο, προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Πεύκης για το πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό του έργο.
Επίσης για έναν ιδιαίτερο λόγο που οι ρίζες του έρχονται από την πολυπόθητη και αγαπημένη μας Σμύρνη.
Ιδιαίτερα και το Κέντρο Νεότητας του Ιερού Ναού, παράλληλα βραβεύτηκε και η Κα Ειρήνη Σαρίογλου (ερευνήτρια – ιστορικός του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) για το μεγάλο έργο της που την εκπροσώπησε ο κ. Αλέξανδρος Μακρής.
Ακολούθησε η παραδοσιακή χορωδία της Ενορίας του Αγ. Παντελεήμονος Πεύκης.
Τη χορωδία πλαισίωναν άξιοι νέοι οργανοπαίκτες, φίλοι και συνεργάτες του Ενοριακού Έργου.
Υπεύθυνος στη διεύθυνση της χορωδίας ήταν ο πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος κ. Βελισσάριος Γκεζερλής με την κιθάρα και την φλογέρα του.
Στα παραδοσιακά μουσικά όργανα της ορχήστρας που συνόδευσαν τα τραγούδια και την χορωδία ήταν οι ακόλουθοι:
– Δημήτρης Κουνδαράκης (Βιολί)
– Ιωάννης Γκεζερλής (Μπουζούκι)
– Ελευθέριος Γκεζερλής (Μαντολίνο)
– Δημήτρης Κρεντίρης (Κρουστά)
– Ηλίας Αλεξόπουλος (Λαούτο)
– Παναγιώτης Τρύφων (Κιθάρα)
– Μαριάννα Μπουσδέκη ( Κρητική Λύρα)
Πάντα για τα παράλια της Μικράς Ασίας και τη Σμύρνη, με τα μάτια της ψυχής και τα φτερά της μικρασιατικής μουσικής ακούσθηκαν και εκτελέστηκαν τα τραγούδια.
– Δεν είν΄αυγή να σηκωθώ
– Παραδοσιακό Μικράς Ασίας – Σμύρνης (απόδοση η Θεοφανώ Καλογιάννη)
– Αλατασιανή
– Αραμπάς περνά
– Και γιατί δεν μας το λες
– Γεωργίτσα μου
– Το πονεμένο στήθος μου (απόδοση ο Γιάννης Γκερζερλής)
– Τζιβαέρι (απόδοση η Μαρία Περδικούλη)
– Εμένα μου το είπανε
Στη συνέχει της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση και προβολή των ντοκιμαντέρ “Στην άκρη του Αιγαίου – Καστελλόριζο.”
Ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ – αναδρομή στην πολυτάραχη ιστορία της μικρής νησιωτικής κοινώτητας του ακριτικού Καστελλόριζου, της Αρχαίας Μεγίστης, που αποτυπώνει τα βασικά ιστορικά γεγονότα από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Το αφιέρωμα αποτελεί φόρο τιμής στην ιστορία του νησιού, καθώς προσπαθεί να αναδείξει τη σπουδαία πολιτισμική, ιστορική και οικονομική κληρονομιά των Καστελλοριζίων.
Αμέσως μετά την προβολή ακολούθησε στην Αίθουσα εκδηλώσεων «Μανόλης Αναγνωστάκης» ιστορική και φωτογραφική έκθεση με φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα για την Μικρά Ασία με τη στήριξη και υλοποίηση του κ. Χρήστου Χρήστου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Αντιπρόεδρος του ΠΕ.Α.Π. Γιώργος Καρύμπας, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Εκπαίδευσης & Εθελοντισμού Νίκος Γκαραβέλλας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Άννα Ασπραδάκη και Μαριάννα Μαμαλάκη, ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ – ΠΕΥΚΗ Δημήτρης Κωνστάντος, μέλη του Δ.Σ του ΠΕ.Α.Π., ιερείς των εκκλησιών μας, Πρόεδροι Συλλόγων και Φορέων του Δήμου μας καθώς και εκλεκτοί συμπολίτες μας.
Η ιδιαίτερη αυτή βραδιά Μνήμης και Πολιτισμού, ολοκληρώθηκε με εδέσματα, γλυκίσματα, αναψυκτικά, κρασί και Μικρασιάτικα τραγούδια.
Ο Σύλλογος Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης “ΙΩΝΙΑ” ευχαριστεί θερμά όλους τους φίλους και συνεργάτες, τα μέλη και φυσικά όλους τους Μικρασιάτες που στηρίζουν τις προσπάθειές μας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ!!!
Με τιμή,
Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου