Οι μουσικές του μπερντέ στο «Αλάτι της Γης»

Αυτή την εβδομάδα θα προβληθούν δύο επεισόδια.

Την Πέμπτη 21 Ιουνίου, 17:00-19:00, Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής,

Εκπομπή 24η: Οι μουσικές του μπερντέ στο «Αλάτι της Γης»

(σε επανάληψη το Σάββατο 23 Ιουνίου 16:00-18:00)

και την Κυριακή 24 Ιουνίου 13:00-15:00,

Εκπομπή 25η: Μάνος Κουτσαγγελίδης και Καππαδοκικό γλέντι με ταξίδι στη Ν. Καρβάλη

 

Το αλάτι της γης στο Facebook

ET1 – Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012, ώρα 17:00

«ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ»

Εκπομπή 24η: Οι μουσικές του μπερντέ στο «Αλάτι της Γης»

 

Τρέιλερ εκπομπήςhttp://youtu.be/o9JaQl6ltII

Η τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ-1 «Το Αλάτι της Γης» γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής μ’ ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην ελληνική «λαϊκή όπερα», στη μουσική παράδοση του θεάτρου σκιών!
Την 21η Ιουνίου 2012 ώρα 17:00-19:00 (με επανάληψη το Σάββατο 23 Ιουνίου ώρα 16:00-18:00), ο Λάμπρος Λιάβας υποδέχεται τον εξαιρετικό καραγκιοζοπαίχτη Άθω Δανέλλη και τους ήρωες του μπερντέ με τα τραγούδια και τους χορούς τους.
Ο λόγος, το τραγούδι, η μουσική και ο χορός παίζουν σπουδαίο ρόλο στη δράση του θεάτρου σκιών, όπου παρελαύνουν και συνυπάρχουν οι γεωγραφικές περιοχές και όλα τα μουσικά είδη του Ελληνισμού αλλά και των γειτονικών μας λαών:  τα τσάμικα του Μπαρμπαγιώργου, οι καντάδες του Σιορ-Διονύσιου, τα ρεμπέτικα του Σταύρακα, οι πόλκες του Χατζηαβάτη, οι μαντινάδες του Κρητικού, οι αμανέδες του Πασά και του Βεληγκέκα, τα σεφαραδίτικα του Εβραίου, τα δυτικά εμβατήρια, τα χασαποσέρβικα και οι καλαματιανοί… Παράλληλα ο παραδοσιακός καραγκιοζοπαίχτης αλλάζει φωνές και ηχοχρώματα σαν ηθοποιός και τραγουδιστής όπερας μαζί, ενώ είναι ένας πολυμήχανος εφευρέτης ήχων, δημιουργώντας έναν ολόκληρο ηχητικό κόσμο.
Στην παράδοση του ελληνικού θεάτρου σκιών υπήρξαν σημαντικοί επαγγελματίες τραγουδιστές και οργανοπαίκτες που συνόδεψαν ζωντανά τις παραστάσεις και στη μνήμη τους είναι αφιερωμένη αυτή η εκπομπή. Ειδικότερη αναφορά γίνεται στον Κώστα Καράμπαλη, τραγουδιστή του Αντώνη Μόλλα, και στους γιούς του Σπύρο και Θέμη Καράμπαλη που ήταν οι τελευταίοι «τραγουδιστές του μπερντέ».
Για τον μαγικό «ήχο του Καραγκιόζη» ο Λ. Λιάβας συνομιλεί με τον Μιχάλη Ιερωνυμίδη, έναν από τους σημαντικότερους ερευνητές και συγγραφείς του λαϊκού θεάτρου σκιών.
Τα πιο αντιπροσωπευτικά κομμάτια του γοητευτικού αυτού ρεπερτορίου ζωντανεύουν από μια μεγάλη ορχήστρα με εκλεκτούς δεξιοτέχνες, με την επιμέλεια του Γιώργου Κωτσίνη. Συμμετέχουν οι τραγουδιστές Νίκος Χαλδαιάκης και Βασίλης Κολοβός και οι μουσικοί:
Γιώργος Κωτσίνης (κλαρίνο, φλογέρα), Μανώλης Κόττορος (βιολί), Κλέαρχος Κορκόβελος (τσίμπαλο), Κώστας Μήτσιος (λαγούτο, κιθάρα, μπουζούκι, μαντολίνο, τραγούδι), Βασίλης Τριάντης (λαγούτο), Μάνος Γρυσμπολάκης (ακορντεόν, τραγούδι), Κώστας Μερετάκης (κρουστά), Θόδωρος Κουέλης (μπάσο) Παντελής Πασχαλίδης (τρομπόνι) και Μανώλης Δημητρόπουλος (τρομπέτα). Επίσης παίρνει μέρος το κρητικό μουσικό σχήμα «Γιάλα» με τους: Γιάννη Χίνο (κιθάρα, τραγούδι), Αλέξανδρο Ιερωνυμίδη (κρητική λύρα, τραγούδι) και Έκτορα Κυριάκου (λαγούτο, τραγούδι). Βοηθός του καραγκιοζοπαίχτη είναι ο Απόστολος Γραβάνης.
Στην παρέα συμμετέχουν και δυο νεανικές ομάδες χορευτών: από το Λύκειο των Ελληνίδων της Αθήνας (με την επιμέλεια της Αθηνάς Συναρέλλη) και από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Καλλιθέας (με την επιμέλεια του Βασίλη Καρφή). Oι χοροί και τα τραγούδια από τον μπερντέ περνούν στα τραπέζια και την πίστα με τη διάθεση να ανεβαίνει, τιμώντας τη Γιορτή της Μουσικής μέσα από ένα ξεχωριστό «Αλάτι της Γης».

Έρευνα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαράκης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου.
Παραγωγή: GV Rroductions

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  64  =  68