You are currently viewing Οι Μικρασιάτες οργανώνονται και πάλι

Οι Μικρασιάτες οργανώνονται και πάλι

mikrasiatis-eleytherotypia

Τα εγγόνια των Μικρασιατών Προσφύγων του 1922, ξαναζωντανεύουν σήμερα τους ξεχασμένους  Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα μέσα σε περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Η ιστορία των Συλλόγων αυτών ξεκινά αμέσως μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα. Μέχρι τη δεκαετία του 1930 λειτουργούν εκτός όλων των άλλων  και ως ληξιαρχικά γραφεία, βοηθώντας το κράτος στην καταγραφή των προσφύγων, δημιουργώντας δομές αλληλοβοήθειας, διατηρώντας τα  λιγοστά κειμήλια που κατάφεραν να διασώσουν, κρατώντας τις μνήμες της «πατρίδας» ζωντανές με κάθε τρόπο.

Οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι θα διακόψουν τη λειτουργία τους και θα οδηγηθούν σε μαρασμό σε δύο περιόδους, την δικτατορία του Μεταξά και την δικτατορία της Χούντας. Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας και αργότερα, την δεκαετία του 1980 θα ξεκινήσει πάλι μια νέα περίοδος αναδιοργάνωσης σε όλη την Ελλάδα, η οποία  θα κάνει  κι αυτή τον κύκλο της, ωστόσο θα καθιερώσει τα Σωματεία ως φορείς πολιτισμού όλων των κατοίκων στις περιοχές που δραστηριοποιούνται.

Για να φτάσουμε σήμερα σε μια νέα επανεκκίνηση, ένα μοναδικό φαινόμενο, σε περίοδο κρίσης να δημιουργούνται από τα εγγόνια και τα δισέγγονα των Μικρασιατών  Προσφύγων, νέοι Σύλλογοι σε κάθε μεριά της χώρας μας αλλά και στο εξωτερικό. Αναζητούνται πλέον νέοι τρόποι μετάδοσης της μικρασιατικής κληρονομιάς στους νεότερους, που να συνδυάζουν τους αρχικούς σκοπούς των Συλλόγων με τη νέα πραγματικότητα.

Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο, ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2009,  με πρωτοβουλία μιας παρέας από τον Σύλλογο της Θήβας,  μια προσπάθεια «εξωστρέφειας» των δραστηριοτήτων των Συλλόγων,  με στόχο  κατ΄αρχήν την επικοινωνία μεταξύ τους. Δημιουργήθηκε μια ιστοσελίδα και δόθηκε ένα όνομα (Δίκτυο Μικρασιάτης) με το οποίο εξαρχής δεν είχαν στόχο να  μείνουν μόνο στην άμεση  και χωρίς βάθος επικοινωνία που προσφέρει το διαδίκτυο, αλλά να δημιουργηθεί  νέα γνώση και μια ουσιαστική επαφή.  Να δημιουργηθούν δίκτυα ανθρώπων με βάση της ιδιαίτερη καταγωγή τους σε όλο τον κόσμο, που θα συνεχίσουν την αλυσίδα της μοναδικής αυτής κληρονομιάς.

Ετσι το Δίκτυο Mikrasiatis.gr, γρήγορα έγινε σημείο αναφοράς, συνάντησης  και πληροφόρησης των ανθρώπων που έλκουν την καταγωγή τους από όλη την Μικρά Ασία (Ιωνία, Πόντος, Καππαδοκία, Βιθυνία, Αιολία, Πισιδία, Προποντίδα κλπ)  την Κωνσταντινούπολη, την Ιμβρο και την Τένεδο αλλά και την Ανατολική Θράκη.

Με σύνθημα «Οι Σύλλογοι είναι τα χωριά μας» και  έδρα πλέον την Αθήνα, με καθημερινή ενημέρωση και επικοινωνία με νέους που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τις πατρίδες των παππούδων τους, με τη δημιουργία διαδικτυακού ραδιοφώνου, χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό και βοήθειες, αλλά με το ίδιο πάθος για εθελοντική προσφορά και συνεργασία, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πλήρες δίκτυο ενημέρωσης.

Μια βάση δεδομένων, ένα ανθρώπινο δίκτυο, που αλληλεπιδρά  με τους Μικρασιάτες και ιδιαίτερα την νέα γενιά, ειδικά τώρα που ζούμε σε περίοδο κρίσης και οι δεσμοί με το παρελθόν και την ιστορία χαλαρώνουν.

ΔΠ

Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (14/9/2014)

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

5  +  1  =