Οι Ετρούσκοι ήταν… Σμυρνιοί
Γράφει η Αγγελική Κώττη
Επτά πόλεις έριζαν για την καταγωγή του Ομήρου και αρκετές για την καταγωγή των Ετρούσκων. Ανάμεσά τους και η δική μας πόλη – κράτος της Λήμνου, η οποία, ωστόσο, έφτασε μεν στη βρύση, αλλά νερό δεν ήπιε. Οπως έδειξαν οι νεότατες έρευνες των επιστημόνων, με βάση το DNA, οι Ετρούσκοι κατάγονταν από τη σημερινή Μικρά Ασία.
Γνωρίζαμε αρκετά από αυτούς, όπως ότι ήταν ο λαός που έδωσε στην ανθρωπότητα τη λέξη «πρόσωπο», την ονομασία της Ρώμης, αλλά και το σύμβολο που χιλιετίες μετά χρησιμοποίησε ο φασισμός ως δικό του, εκείνοι που είχαν πρώτοι κόψει χρυσά και αργυρά νομίσματα και χρησιμοποίησαν τους υπαίθριους ή στεγασμένους πάγκους για την πώληση των εμπορευμάτων τους. Ο Ηρόδοτος, ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς, δεν φείσθηκαν πληροφοριών για εκείνους.
Ποια όμως ήταν η καταγωγή τους; Αυτό μας διέφευγε μέχρι τώρα, αν και υπήρχαν κάποιοι που διατείνονταν ότι ίσως και να κατάγονταν από τη Λήμνο – και όχι τυχαία. Η ιταλική αρχαιολογική σχολή, η οποία δραστηριοποιείται εκεί, είχε αρκετές ανασκαφικές ενδείξεις για την παρουσία τους στο νησί. Οπως αποδεικνύεται, η Λήμνος ήταν πέρασμα στον δρόμο τους προς την Ιταλία.
Η έρευνα έγινε με δείγματα γενετικού υλικού (DNA) το οποίο ελήφθη από κατοίκους στην περιοχή της Τοσκάνης και της Ούμπριας, οι οποίοι μένουν εκεί για περισσότερες από τρεις γενιές. Αποδείχθηκε πως τις μεγαλύτερες συγγένειες δεν τις είχε με το γενετικό υλικό κατοίκων της Ιταλίας, αλλά με το DNA κατοίκων στην περιοχή της Σμύρνης, στη σημερινή Τουρκία.
Η έρευνα βασίστηκε στο χρωμόσωμα Υ το οποίο μεταφέρεται από πατέρα σε γιο, ενώ μια άλλη έρευνα στηρίχθηκε στο μιτοχονδριακό DNA, το οποίο πηγαίνει από μητέρα σε κόρη. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη για τους Ανθρώπινους Γενετικούς Κώδικες, που έγινε το Σαββατοκύριακο στη Νίκαια.
Τα πρώτα ίχνη του πολιτισμού των Ετρούσκων στην Ιταλία εντοπίζονται το 1200 π.Χ. Είναι, κατά πάσα πιθανότητα, εκείνοι που εισήγαγαν τις άμαξες στη νέα τους χώρα. Η γλώσσα τους, που ακόμη δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί, διέφερε πολύ από οποιαδήποτε άλλη διάλεκτο της Ιταλίας και όλοι έψαχναν τους πιθανούς τόπους καταγωγής τους μέχρι προχθές.
Οι Ετρούσκοι δημιούργησαν σπουδαία τέχνη. Μερικά από τα σημαντικότερα έργα τους παρουσιάζονται σήμερα σε ιταλικά μουσεία, ιδίως της Ρώμης, αλλά και σε μεγάλα διεθνή μουσεία.
Ενα μεγάλο μυστήριο της αρχαιότητας λοιπόν λύνεται χάρη στη συνεργασία της Αρχαιολογίας με άλλες επιστήμες, κάτι που ολοένα και περισσότερο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, προς όφελος όλων.
ΕΘΝΟΣ 19 / 06 / 2007