Οι εκδηλώσεις 2012 της Ενωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας

Προς τα μέλη (τακτικά και αρωγά)
Και τους φίλους της Ενώσεώς μας

 

Αγαπητοί συμπατριώτες,
Αγαπητοί φίλοι,
Πέρσι ο χαιρετισμός μας για την έναρξη της πολιτιστικής χρονιάς 2011-2012 ήταν πικρός, απαισιόδοξος, γεμάτος αγωνία! Δε χρειάζεται να πούμε το γιατί. Το ζήσαμε και το ζούμε όλοι (οικογένειες, άτομα, φορείς, σύλλογοι, οργανώσεις).
Ολόκληρη τη χρονιά που πέρασε η Ένωσή μας δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να αγωνίζεται για να κρατήσει το Σύλλογο όρθιο. Αντιμετωπίσαμε το «τσουνάμι» των φόρων και των μειώσεων των εσόδων μας μέσα από προσεκτικές κινήσεις εξοικονόμησης χρημάτων, χωρίς ν’ αλλοιώνεται σοβαρά η εικόνα μας στους τομείς που ιστορικά πάντα ήταν στην πρώτη γραμμή (πολιτισμός, ιστορική μνήμη, κοινωνική δράση, αλληλεγγύη).
Εσείς όλοι, αγαπητοί φίλοι και φίλες, που μένετε πάντα κοντά μας, θυμόσαστε ότι οργανώσαμε κι εκτελέσαμε (μεταξύ Ιανουαρίου-Ιουνίου 2012) με επιτυχία εκδηλώσεις και δράσεις, με κυρίαρχο άξονα βέβαια την παρουσία μας στην ανάδειξη των ιστορικών στιγμών, που συνδέονται με την επέτειο των 90 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Ωστόσο, δεν κρύβουμε τη χαρά μας, είχαμε και μια μεγάλη επιτυχία στον τομέα του Τμήματος Σκακιού, όπου η Ένωσή μας, ως πρωταθλήτρια, ανέβηκε στη Γ΄ Εθνική Κατηγορία της Ελλάδας.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε περιληπτικά τις δράσεις μας στον πολιτιστικό τομέα, των μηνών:

Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2012.
• Η εφετινή χρονιά άρχισε με τη συμμετοχή μας στις «Ιωνικές Ημέρες» (17-23 Σεπτεμβρίου 2012), που οργάνωσε ο Δήμος Νέας Ιωνίας, όπου η Ένωσή μας είχε δικό της περίπτερο μέσα από το οποίο παρουσίαζε όλες τις κατά καιρούς εκδόσεις της (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες κλπ).
• Η Ένωση ανταποκριθείσα στην πρόσκληση των αρχών της Ορεστειάδας συμμετέσχε το διήμερο (6,7 Οκτωβρίου) σε εκδηλώσεις για τη «Μικρασιατική Καταστροφή και το διωγμό των Ελλήνων της Ανατ. Θράκης», με τον πρόεδρό της κ. Χάρη Σαπουντζάκη και το γεν. γραμματέα της κ. Λουκά Χριστοδούλου.
Ολόκληρη η πρώτη ημέρα (6 Οκτωβρίου) ήταν αφιερωμένη στη Σμύρνη με κεντρικό άξονα αναφοράς την έκθεση καρτ-ποστάλ, πινάκων και χαρτών του κ. Λουκά Χριστοδούλου.
Λόγω της μεγάλης επιτυχίας της εκθέσεως ο κ. Χριστοδούλου εχάρισε στους διοργανωτές το υλικό για να γίνει δυνατή η επίσκεψη των σχολείων της περιοχής.
Την δεύτερη ημέρα (Κυριακή 7 Οκτωβρίου) αρχικά τελέσθηκε ιερό μνημόσυνο στο μητροπολιτικό ναό της Ορεστειάδας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε Ημερίδα στο πολιτιστικό Πολύκεντρο της πόλης, όπου εκ των εισηγητών ήταν και ο
Πρόεδρος της Ενώσεως κ. Σαπουντζάκης, ο οποίος μίλησε με θέμα: «η αστική αποκατάσταση των προσφύγων στην Αττική». Μετά το τέλος της ομιλίας ο Πρόεδρος απευθυνόμενος στο σεβασμιότατο μητροπολίτη κ.κ. Δαμασκηνό και το δήμαρχο κ. Μουζά μετέφερε τους χαιρετισμούς των κατοίκων της Ν. Ιωνίας αλλά και όλων των μελών της κοινότητας των Σπαρταλήδων, αφού πρώτα με συντομία αναφέρθηκε στη Σπάρτη Πισιδίας και τον ξεριζωμό των Σπαρταλήδων.
• Η Ένωσή μας συμμετέχει ενεργά στην ενότητα: «Μικρά Ασία – Νέα Ιωνια: μικρασιάτες ποιητές, 90 χρόνια», που ετοίμασαν ο Ιωνικός Σύνδεσμος και το «Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος» μαζί με τα άλλα μικρασιατικά σωματεία της πόλης μας (Σωματείο
Ινεπολιτών-Κασταμονιτών, Σύνδεσμος Αλαγιωτών, Σύλλογος Σμυρναίων Ν. Ιωνίας, Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών Ν. Ιωνίας «η Καππαδοκία»).
Πρόκειται για 10 εκδηλώσεις που θα γίνουν μεταξύ 19-11-2012 έως 6-4-2013 στο χώρο του Ιωνικού Συνδέσμου κατά τις οποίες θα παρουσιασθεί το έργο 11 μικρασιατών ποιητών που δεν είναι εν ζωή. Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 19-11-2012 με θέμα: « Ποίηση για τη Μ. Ασία.
Ξεριζωμός-Προσφυγιά».
Το πλήρες πρόγραμμα θα προσπαθήσουμε να σας το κοινολογήσουμε έγκαιρα.
• Την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 7 μ.μ. στους χώρους του Πνευματικού μας  Κέντρου θα γίνει, ειδική εκδήλωση σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων (Παρ/μα Ν. Ιωνίας) αφιερωμένη στα 90 χρόνια από την Καταστροφή.
Το αναλυτικό πρόγραμμα και αυτής της εκδηλώσεως θα σας το κοινολογήσουμε αργότερα.
• Η Ένωσή μας θα λάβει μέρος στο Συνέδριο που οργανώνει ο Δήμος Καισαριανής και το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού, μεταξύ 14-16 Δεκεμβρίου με κεντρικό θέμα: «Μικρασιατικός Ελληνισμός: παρελθόν, παρόν και μέλλον» με ειδική εισήγηση.

Αγαπητοί φίλοι, αγαπητές φίλες.
Η Ένωσή μας προσπαθεί να διασώσει μέσα στη λαίλαπα των οικονομικών μέτρων την υπόστασή της και να συνεχίσει τις δράσεις της. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή ακόμα και σε τομείς, που αναγκαστικά έχουμε περιοριστεί (κοινωνικός τομέας, όπως αυτός εκφράζεται ως αρωγή προς τους αναξιοπαθούντα μέλη της κοινωνίας μας, ως συμμετοχή σε φορείς όπως το Κέντρο Πρόληψης Ναρκωτικών «Ίριδα» κλπ).
Παράλληλα όμως αναλισκόμαστε δυστυχώς και σε ψυχοφθόρες προσπάθειες αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων λειτουργίας της Ενώσεως απευθυνόμενοι έστω και σε «ώτα μη ακουόντων», σε αρχές κι εξουσίες.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε αυτή την τόσο κρίσιμη καμπή θα σας έχουμε κοντά μας, συνεπίκουρους, ηθικά, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να το πούμε, και υλικά.
Επικοινωνείτε μαζί μας. Στηρίξτε την Ένωση!
Με πατριωτικούς και φιλικούς χαιρετισμούς
Το Δ.Σ. της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας
Σημείωση: α) Το Σκάκι μας λειτουργεί κάθε Παρασκευή και Σάββατο 6-8μ.μ.
β) Η Βιβλιοθήκη μας που συνεχώς εμπλουτίζεται λειτουργεί καθημερινά 10-12π.μ.

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

83  +    =  89