Οι Ελληνες τα πρώτα θύματα της γενοκτονίας των Οθωμανών

Δημοσίευμα της Washington Times σχετικά με την υπόσχεση του Μπαράκ Ομπάμα για ψήφισμα από το Κονγκρέσσο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Σε δηλώσεις του ο Αμερικανός Πρόεδρος σύμφωνα με το δημοσίευμα αναφέρει:
“Εχω μεγάλη συμπάθεια για τους Αρμένιους και τη γενοκτονία που υπέστησαν στη Μικρά Ασία από τους Οθωμανούς Τούρκους. Ωστόσο πιστεύω ότι η αναφορά στη γενοκτονία πρέπει να αναγνωρίσει επίσης τη δολοφονία πολλών χριστιανών, που αριθμούσαν περίπου 1,8 εκατομμυρίου Αρμενίων, 1,7 εκατομμύρια Έλληνες και 750.000 Σύριοι. Οι εκτιμήσεις αυτές  δόθηκαν κατά την 75η επέτειο της καταστροφής της Σμύρνης στην Ουάσιγκτον,  την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 1997, εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκα.

Το 1918, ο τότε πρέσβης ΗΠΑ στην Τουρκία Henry Morgenthau έγραψε: «Οι Αρμένιοι δεν είναι οι μόνοι άνθρωποι στην Τουρκία που έχουν πληγεί από αυτή την πολιτική ωστε να καταστεί η Τουρκία αποκλειστικά και μόνο  χώρα των Τούρκων. Την  ιστορία που έχω πει για τους Αρμένιους θα μπορούσα επίσης να πω με ορισμένες τροποποιήσεις για τους Έλληνες και τους Σύρους. Πράγματι, οι Έλληνες ήταν τα πρώτα θύματα αυτής της εθνικοποίησης της ιδέας. “

Όσο ο πρόεδρος της Αμερικής – από όποιο πολιτικό κόμμα – αρνείται να αναγνωρίσει τη μεγάλη σφαγή των χριστιανών της Μικράς Ασίας, τίποτα δεν πρόκειται ποτέ να γίνει. Μέχρι σήμερα,  μόνο οι Τούρκοι αρνούνται να ζητήσουν συγνώμη για τη σφαγή που διέπραξαν, δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει ότι συνέβη.

ΣΤΕΛΛΑ Λ. JATRAS

Camp Hill, PA

© Copyright 2011 Η Washington Times

http://www.washingtontimes.com/news/2011/feb/9/christian-victims-of-ottoman-genocide/

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

72  +    =  77