Ο Σύλλογος Μικρασιατών Μπρίσμπεϊν Αυστραλίας

Το Brisbane είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Αυστραλία και Πρωτεύουσα της Queensland. Είναι αλήθεια ότι και η Βρισβάνη Αυστραλίας έχει μια μικρή παλιά ασημόφλεβα Μικρασιατών για θησαυρό της.

Η ιστορία της αρχίζει σχεδόν όσο και η ιστορία αυτής της πολιτείας. Από ότι γνωρίζουμε οι Μικρασιάτες βρίσκονται εδώ από το 1900 περίπου.

Είναι αυτοί που πρώτοι δημιούργησαν την ιστορική πλέον Ελληνική Κοινότητα της πόλης μας, και είναι αυτοί πρώτοι που έκτισαν τα πρώτα κτίσματά της. Πρίν και από τον πρώτο διωγμό (1914) ζούσαν στην πόλη αυτή αρκετά νέα Ελληνόπουλα της Μικράς Ασίας που βρέθηκαν εδώ για ν΄αποφύγουν την επιστράτευσή τους στην Τουρκία. Παράδειγμα τα αδέλφια Νικολής (21) και Γιάννης (16) Βλαχάκης από τα Αλάτσατα που βρέθηκαν εδώ το 1913.

Ο Σύλλογος ονομάζεται Μικρασιατικός Ελληνικός Ιστορικός  Σύλλογος, (The Asia Minor Greek  Historical Society) και πριν λίγες ημέρες παρουσίασε σε εκδήλωση την  ιστοσελίδα του που δημιουργήθηκε πρόσφατα είναι, www.asiaminorsociety.org.au

“Ένδειξη  της εκτίμησης που πέτυχαν στην τοπική κοινωνία, μετά από σκληρούς αγώνες, οι πρωτοπόροι μετανάστες αυτής της χώρας η δημοσίευση στην μεγαλύτερη και μοναδική εφημερίδα της πόλης μας, που αναφέρεται, όπως βλέπεται, σε μια δική μας ηρωίδα της ζωής και της παροικίας μας, τη Ζωή Μιλτιάδη Σαρρή” μας γράφει ο  Λεωνίδας Ναούμης (Καταγωγής  από πατέρα , Κούταλη Προποντίδας), (Παλαιός κάτοικος Μικρασιάτικου Συνοικισμού Λαυρίου).

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

9  +  1  =