You are currently viewing Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών

Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών

cpolitan

Επακόλουθο της Μικρασιατικής Καταστροφής το 1922 ήταν η δημιουργία μετακίνησης πληθυσμών προς την Ελλάδα από την Ανατολία. Μεταξύ αυτών και περίπου 50.000 από την Κωνσταντινούπολη

Μέσα σε λίγα χρόνια οι Κωνσταντινουπολίτες με διαμορφωμένη πλέον την πολιτική, κοινωνική και οικονομική νέα κατάσταση σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη ένιωσαν την ανάγκη να δημιουργήσουν μια εστία συνάντησης, ανταλλαγής σκέψεων, διατήρησης και συνέχισης των παραδόσεων και μεταλαμπάδευσης των ηθών και εθίμων τους.

Προς το τέλος του 1927 η κοινωνική ζωή στην Ελλάδα έχει κάπως βελτιωθεί και οι πρόσφυγες ανασυντάσσονται και αρχίζουν να αποδίδουν, επιτελώντας θαύματα στον βιομηχανικό και οικονομικό τομέα.

Στις 29 Ιανουαρίου 1928, ημέρα Κυριακή μερικοί Κωνσταντινουπολίτες συγκεντρώνονται στο Δημοτικό Σχολείο Αρρένων της Καλλιθέας και υπογράφουν το ιδρυτικό κείμενο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών κοινότητας Καλλιθέας .

Η πρώτη Γενική Συνέλευση συγκαλέσθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1928, με πρόεδρο τον καθηγητή Ιωάννη Ασπριώτη, σεβαστό διδάσκαλο, που υπηρέτησε τα Ελληνικά γράμματα, και ήταν μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου   Κωνσταντινουπόλεως. Πρόεδρος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγεται ο ΚωνΙνος Ζαννής. Τα εγκαίνια των γραφείων γίνονται στις 6 Μαϊου 1928 με ομιλητή τον δημοσιογράφο ΚωνΙνο Μακρίδη και με την παρουσία του εξόριστου Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντίνου ΣΤ”.

Προτεραιότητα αποτελούν οι συζητήσεις περί των Ελληνοτουρκικών θεμάτων επί Εθνικού επιπέδου και ορίζεται εκπρόσωπος του Συλλόγου ο δικηγόρος Μιχάλης Θεοτοκάς ως ο καταλληλότερος, διότι ήταν ο Νομικός Σύμβουλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην συνδιάσκεψη της Ειρήνης το 1918 και προσωπικός φίλος του Εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου. Παράλληλα με αυτές τις δραστηριότητες γίνονται και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις όπως ο μεγάλος χορός των Κωνσταντινουπολιτών που δόθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1930, στο σινέ «Κρυστάλ». Το ίδιο έτος ξεκινά η αγορά οικοπέδου επί της οδού Δημοσθένους 115-117 στην Kαλλιθεα για την ανέγερση ιδιόκτητης στέγης που ολοκληρώνεται το 1931. Εν συνεχεία το 1936 γίνεται επέκταση του κτιρίου όπου ο Σύλλογος συνεχίζει μέχρι σήμερα την πολύπλευρη δράση του .

Μεταξύ των ευεργετών και μεγάλων δωρητών για την ανέγερση υπάρχουν και διακρίνονται τα ονόματα των Ελ. Βενιζέλου, Δημ. Αναγνώστου ( Κοινοτάρχης Καλλιθέας), Ευγ. Ευγενίδη, Λέων Ιασωνίδη, Εθνική Τράπεζα, Αντ. Φιξ, Υπ. Παιδείας, Τράπεζας Αθηνών, Σιμ. Σινιόσογλου ( Μέγας Ευεργέτης του Έθνους), Διον. Λοβέρδου (Ιδρυτής της Λαϊκής Τράπεζας), Ιωαν. Λιβανού (Εφοπλιστής), Γ. Ζαρίφη (Μέγας Ευεργέτης), Ι. Αραπάκη (Δήμαρχος Καλλιθέας).

cpolitan-kallithea

Τα εγκαίνια της θεμελίωσης γίνονται στις 21 Δεκεμβρίου 1930, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Aμασείας Γερμανού Καραβαγγέλη και πλήθους υπουργών και βουλευτών. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα μηχανικό Δημ. Δημητριάδη. Με την ολοκλήρωση του κτίσματος δημιουργούνται διάφορες επιτροπές για την δραστηριοποίηση του Ιατρείου, της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυριών, της Νυχτερινής Σχολής κ.α.

Το Ιατρείο συνέχισε την δράση του έως και τις αρχές της δεκαετίας του 60 προσφέροντας επιστημονικές υπηρεσίες Ιατρών ανιδιοτελώς στους απόρους των συνδικάτων Καλλιθέας, Ιλισού και Παλαιών Σφαγείων σε ειδικότητες Παθολογικής, Παιδιατρικής, Ωτορινολαρυγγολογικής, Γυναικολογικής, Οφθαλμιατρικής, Οδοντιατρικής, ,Χειρουργικής, Δερματολογικής κ.α., ενώ το τμήμα της Φιλανθρωπίας συνεχίζει μέχρι σήμερα το έργο του με την ονομασία « Κοινωνική Αλληλεγγύη» .

Με τη δωρεά του Περ. Αγγελίδη ιδρύεται βιβλιοθήκη που συνεχίζει να εξυπηρετεί μελετητές ερευνητές και σπουδαστές ειδικά σε θέματα που αφορούν τα Ελληνοτουρκικά, θέματα Κωνσταντινούπολης και Μικράς Ασίας καθώς και τους Κωνσταντινουπολίτες συγγραφείς.

Στους αγώνες του έθνους ο Σύλλογος προσέφερε και προσφέρει χωρίς να υπολογίζει κανένα κόστος. Υπέγραψε το 1931 κοινό ψήφισμα υπέρ του αγώνα των αδελφών μας Κυπρίων και συμμετείχε στο μνημόσυνο που οργάνωσε η Φοιτητική Νεολαία υπέρ των πεσόντων Κυπρίων.

 

Διοικητικό Συμβούλιο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λαμπίδης Αντώνης
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γεωργοπούλου Μαργαρίτα
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Κουβαράς Φοίβος
ΕΙΔ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ισαακίδης Θεόδωρος
ΤΑΜΙΑΣ: Παρασκούδας Κωνσταντίνος
ΕΦΟΡΟΣ: Λημνίδου Μαρκέλλα
ΜΕΛΗ :
Βασιαγεώργης Νικόλαος
Κεχαγιαδόπουλος Γεώργιος
Τζαμκιράνης Θεμιστοκλής

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  47  =  54