Ο Στριγκάρος (Παναγής Παγίδας) ο Κοντραμπατζής του Αϊβαλιού

You are currently viewing Ο Στριγκάρος (Παναγής Παγίδας) ο Κοντραμπατζής του Αϊβαλιού

Στο graphic novel  Αϊβαλί του Soloup, πήδηξε μέσα για πρώτη φορά  και η φιγούρα του Στριγκάρου, του περίφημου κοντραμπατζή του Αϊβαλιού Παναγή Παγίδα, αναφορά στις δράσεις του οποίου κάνουν στα βιβλία τους τόσο ο Φώτης Κόντογλου, όσο και ο Ηλίας Βενέζης.

Την φωτογραφία του Στριγκάρου,  τη μοναδική που υπάρχει, παρέδωσε στο Soloup μαζί με άλλα οικογενειακά κειμήλια, ο δισέγγονος του  Παναγή, Μιχάλης Παγίδας, ο οποίος στήριξε από την πρώτη στιγμή το graphic novel Αϊβαλί και παρουσίασε άγνωστες πληροφορίες για τον Στριγκάρο.

Καλησπέρα σας, το όνομά μου είναι Μιχάλης Παγίδας και είμαι απόγονος Αϊβαλιωτών, δισέγγονος του Στριγκάρου του Κοντραμπατζή, έχω στα χέρια μου την  μοναδική φωτογραφία του, την οποία έφερε στον κόρφο της κατά τον ξεριζωμό η γιαγιά μου,τόνισε συγκινημένος στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου και των  εγκαινίων της έκθεσης για το Αϊβαλί στο  Μουσείο Μπενάκη.

Από την έρευνα του Μιχάλη Παγίδα και τις οικογενειακές ιστορίες που έχει ακούσει από τον πατέρα του και τη θεία του, μαθαίνουμε ότι ο Παναγής Παγίδας,  πιθανώς απέκτησε το παρατσούκλι του από τον θόρυβο των ποτηριών στον καφενέ που διατηρούσε. Ενα άλλο ψευδώνυμο του ήταν η μαϊμού, γιατί είχε λένε εκπληκτικό σάλτο και εξαφανίζονταν αμέσως όταν τον κυνηγούσαν οι ιδιωτικοί αστυφύλακες εναντίον του λαθρεμπορίου του καπνού.

Τον παππού του Μιχάλη Παγίδα, νόθο στην αρχή αλλά μετά τον αναγνώρισε σαν δικό του παιδί και του έδωσε το κοντραμπατζήδικο όνομά του,  τον έκανε με άλλη γυναίκα, μια πανέμορφη ζωντοχήρα που πέρασε μια μέρα μπροστά από τον καφενέ.

Ο παππούς Μιχάλης Παγίδας έμεινε αιχμάλωτος των Τούρκων στα περίφημα τάγματα εργασίας (αμελέ ταμπουρού) κι έτσι η μοναδική φωτογραφία του κοντραμπατζή Στριγκάρου διασώθηκε από τα λιγοστά πράγματα της γιαγιάς.

Οι κοντραμπατζήδες ήταν οι λαϊκοί ήρωες του Αϊβαλιού, τα παλικάρια του, άφοβοι, υπερήφανοι, λαθρέμποροι για καπνά, λάδια, όπλα, λαχεία του στόλου. Ο Ηλίας Βενέζης περιγράφει πολύ ωραία στην Αιολική Γη τους Κοντραμπατζήδες και ειδικά τον Αντώνη Παγίδα.

Ο Στριγκάρος αυτοκτόνησε μέσα στη ταβέρνα του, όχι από τύψεις  όπως υπονοεί ο Κόντογλου, αλλά περικυκλωμένος από τους αστυφύλακες της εταιρείας καπνού. Μετά από σκληρή μάχη όταν είδε ότι δεν είχε ελπίδα να γλυτώσει, αυτοκτόνησε…

ΔΠ

Αφήστε μια απάντηση