Ο Όμηρος Αριτζής τιμήθηκε από την Ένωση Σμυρναίων

Οι Ομιλητές κ.κ. Φ. Παπαθεοδώρου, Αριτζής, Ρούβαλης και ο πρόεδρος κ. Ε.Τσίρκας

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που οργάνωσε η Ένωση Σμυρναίων για να τιμήσει τον μεξικανό, μικρασιατικής καταγωγής, συγγραφέα και ποιητή Homero Aridjis  ( Όμηρο Αριτζή). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου στην αίθουσα της βιβλιοθήκης της Ενώσεως Σμυρναίων.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν από τον Αντιπρόεδρο της Ενώσεως Φαίδωνα Παπαθεοδώρου «εικόνες της ελληνικής κοινότητας Θείρων Μικράς Ασίας», από όπου κατάγεται η οικογένεια του ποιητή.

Στη συνέχεια ο συγγραφέας και μεταφραστής Γιώργος Ρούβαλης αναφέρθηκε στο έργο του Homero Aridjis και διάβασε ποιήματα από την ποιητική συλλογή «Ηλιακά και άλλα ποιήματα»* που κυκλοφόρησε την ημέρα της εκδήλωσης. Ανάμεσα στα ποιήματα που διαβάστηκαν ήσαν «Τα άσπρα σύκα της Σμύρνης» «Η θεία Ερμιόνη», «Σινέ Απόλλων» κ.ά.

Στη συνέχεια ο Homero Aridjis, αφού αναφέρθηκε στην ιστορία του πατέρα του Νικία που φεύγοντας από τη Μικρά Ασία το 1922 έφθασε στο Μεξικό όπου παντρεύτηκε, διάβασε αποσπάσματα από το ημερολόγιο του πατέρα του για τη ζωή του στη Μικρά Ασία και στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των πολέμων του 1914-18 και στη συνέχεια 1919-22.

*Homero Aridjis «Ηλιακά και άλλα ποιήματα». Μετάφραση: Έλσα Κορνέτη, Γιώργος Ρούβαλης. Κοινωνία των (δε)κατων, Αθήνα 2011.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο

enosismyrneon.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

72  +    =  74