You are currently viewing Ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος στον Λαγκαδά

Ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος στον Λαγκαδά

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου ε.έ., τελέσθηκε εις τον Ιερό Ναό των Θεοφανείων, του Τιμίου Προδρόμου και της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας Λουτρών Λαγκαδά, Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου και συλλειτουργούντος του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, τους οποίους και πλαισίωναν Ιερείς και Διάκονοι της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος, παρέστησαν ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης και ο Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου διά την νόσον του Altheimer, λοιπών εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου και μελέτης του γήρατός της Μητροπόλεως Λαγκαδά, κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, ενώ ξεχωριστή θέση είχαν τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων των ενοριών της Μητροπόλεως, τα οποία και προσήλθαν «σπίτι τους», παρακολουθώντας με ευλάβεια και με υποδειγματική τάξη τα Τελούμενα και Κοινωνώντας στο τέλος των Αχράντων Μυστηρίων.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος και αναφέρθηκε στην σημερινή Ευαγγελική Περικοπή, αναλύοντας εκτενώς τα νοήματα αυτής και σημειώνοντας επακριβώς την αγιαστική και θεραπευτική διάσταση της Θείας Χάριτος η οποία εκχέεται διά των Μυστηρίων της Αγίας μας Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων ότι «η Εκκλησία είναι ο χώρος θεραπείας των ασθενειών οι οποίες παρεσάκρισαν στο ανθρώπινο γένος, ένεκα της παρακοής και προσφέρεται δια των αγιαστικών μυστηρίων, εφόσον βεβαίως και εμείς, εκουσίως ερχόμαστε συνεργοί στο έργο της προσωπικής μας Σωτηρίας», ενώ καταλήγοντας μετέφερε προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Μητροπόλεως μας, την Πατρική Ευλογία και τις Ευχές της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ευχαριστώντας στο τέλος τον οικείο Ποιμενάρχη κ. Ιωάννη για την πρόσκληση να Ιερουργήσει σήμερα στην επαρχία μας και σε ένα Ναό γεμάτο από πολλά παιδιά διαφόρων ηλικιών, ευχόμενος προς όλους τα Χρόνια Πολλά εν όψει των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς το πρόσωπο του φιλοξενούμενου Ιεράρχου του Οικουμενικού Θρόνου, ο οποίος και ποιμάνει την Ιστορική και Μαρτυρική περιοχή της Σμύρνης, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την παραχώρηση αποτμήματος του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Βουκόλου, Επισκόπου Σμύρνης, το οποίο είχε στην κατοχή του ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου και Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Λαγκαδά π. Ευσέβιος Σπουργίτης, κατά την διάρκεια της προγραμματισμένης προσκυνηματικής επισκέψεως στην περιοχή της Σμύρνης, που θα λάβει χώρα κατά τον μήνα Φεβρουάριο του 2018.

Προ της Απολύσεως του Αρχιερατικού Συλλείτουργου, οι δύο Ιεράρχες είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν διάλογο με τα μικρά παιδιά τα οποία και παρέστησαν, ενώ τέλος ετέθη εις προσκύνηση αποτμήματα των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νήφωνος Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και του Αγίου Βουκόλου, πρώτου Επισκόπου Σμύρνης.

Εν συνεχεία και μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης χαράς πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια του νέου Πνευματικού Κέντρου της ενορίας του Αγίου Αθανασίου Καβαλλαρίου, το οποίο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Λαγκαδά και ανακαινίστηκε εκ βάθρων προκειμένου να αποτελέσει ακόμα μία πνευματική κυψέλη για τα παιδιά και τους νέους της περιοχής.

Κατά την διάρκεια του Αγιασμού των Εγκαινίων, παρέστησαν οι Βουλευτές του Συριζα, κ. Δημήτριος Μάρδας, και της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, οι Δήμαρχοι Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης και Ωραιοκάστρου κ. Αστέριος Γαβότσης, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως και της Τοπικής Κοινότητος Καβαλλαρίου, καθώς και παιδιά των κατηχητικών σχολείων της ενορίας του Αγίου Αθανασίου, τα οποία με πολλή ζωντάνια τραγούδησαν επίκαιρα τραγούδια, ευχαριστώντας και αυτά με τον δικό τους τρόπο, όλους όσους ενέργησαν για να δημιουργηθεί ένας ζεστός χώρος φιλοξενίας, διδασκαλίας και αναψυχής.

Στους σύντομους χαιρετισμούς που ακούσθηκαν, τόσο από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη, όσο και από τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Καραγιάννη, εκφράστηκαν λόγοι χαράς για την αποπεράτωση του έργου αυτού, ο οποίος και θα στεγάζει πλέον τις πνευματικές και άλλες δραστηριότητες της Ενορίας του Αγίου Αθανασίου Καβαλλαρίου.

ekklisiaonline.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

47  +    =  53