Ο Γκιούλμπαξες της Ερυθραίας

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΞΕ

ΠΑΥΛΙΔΗΣ Υ. ΑΝΤΩΝΗΣ

Ο Γκιούλμπαξες Ερυθραίας
Συμβολή στη μελέτη των ελληνικών μικρασιατικών κοινοτήτων του Αιγαίου

…Περιπλανηθήκαμε στις γειτονιές και τους λόφους του Γκιούλμπαξε, συμμετείχαμε στις βεγγέρες και τα γλέντια, απολαύσαμε τους ήχους του βιολιού του Νικολή Κουντούρη, παίξαμε με τα παιδιά στους δρόμους και τις πλατείες, ψαρέψαμε στο Ντόλατζα, κολυμπήσαμε στα Λίτζια, απλώσαμε τη σταφίδα στα αμπέλια, ήπιαμε δροσερό νερό απ’ τη βρύση πάνω από τον Αη-Γιώργη, γευτήκαμε το κεσκέκι.

Με άλλα λόγια βιώσαμε την καθημερινότητα των Γκιουλμπαξιωτών και τη συνεχή προσπάθεια βελτίωσης της ζωής τους. Παράλληλα ζήσαμε τους εφιάλτες τους, πορευτήκαμε δίπλα στον Ιωάννη Γκατζώλη στη μαρτυρική πορεία προς τη Σμύρνη, κρατούσαμε το χέρι του Δημήτρη Κουμούτσου όταν κροτάλιζαν τα πολυβόλα στην παραλία, παρακολουθήσαμε έντρομοιμαζί με τον Πέτρο Βλυσίδη να θερίζουν τους άνδρες δίπλα στην θάλασσα.

Ημασταν αόρατοι ανάμεσα τους στους τόπους μαρτυρίου: στην παραλία, στα Πιοτά, στο Καραπουρνάρι, στο φοβερό Κόρακα. Περιπλανηθήκαμε στις σπηλιές και τις πλαγιές του βουνού της Ταβέρνας και του Κόρακα για 3,5 μήνεςμαζίμε τους 60 καταδιωκόμενους Γκιουλμπαξιώτες. Οργιστήκαμε για τα μαρτύρια τόσων δημιουργικών ανθρώπων , που το έγκλημα τους ήταν το  ότι ήσαν διαφορετικοί, ήταν Ελληνες, που αγωνίζονταν καθημερινά να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη, χωρίς να προκαλούν κακό σε κανέναν…

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  57  =  67