Ο Γιάννης Καψής στις Ιωνικές Ημέρες της Θήβας

Ο μεγάλος μικρασιάτης δημοσιογράφος, πολιτικός και συγγραφέας Γιάννης Καψής ήταν ο κεντρικός προσκεκλημένος των εκδηλώσεων Ιωνικές Ημέρες Παράδοσης και Πολιτισμού 2010 της Ενωσης Μικρασιατών Θήβας.

Την Κυριακή 3/10/2010 το βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Θήβας παρουσίασε την πρώτη έκδοση της Ενωσης, με τα ονόματα των 1400 οικογενειών προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην πολη μας από το 1922-1928.

Πρόκειται για το πρόχειρο χειρόγραφο δημοτολόγιο της τότε Κοινότητας Θήβας, που αποτελεί ένα σπάνιο πρωτογενές υλικό καταγραφής της ιστορίας των Μικρασιατών προσφύγων και ο Γιάννης Καψής, ο συγγραφέας των Χαμένων Πατρίδων ήταν ο καταλληλότερος άνθρωπος για την παρουσίαση του.

Ο συγγραφέας των Χαμένων Πατρίδων, της Μαύρης Βίβλου και πολλών άλλων βιβλίων σχετικών με την αγαπημένη του Μικρασία, ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης και με την παρουσία του στη πόλη μας αποκαθίσταται ουσιαστικά η σχέση της οικογένειας του με τη Θήβα.

Μαζί του ο ιστορικός υπεύθυνος του Τμήματος Γενεολογίας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) Μιχάλης Βαρλάς έδωσε στατιστικές πληροφορίες από τη έρευνα του βιβλίου και ακολούθησε ένας ενδιαφέρον διάλογος. Την εκδήλωση έκλεισε μελωδικά η Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Θηβαίων.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της ΟΠΣΕ Θανάσης Λαγοδήμος, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Συλλόγου Βάσω Τσόνογλου, ο Δήμαρχος Θηβαίων επίσης μέλος Νίκος Σβίγγος, οι αντινομάρχες Βοιωτίας Φ.Παπαθωμά, Γιώργος Παπαργύρης, Βάσω Λάσπη, διοικητές των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας του νομού, μέλη και φίλοι της Ενωσης Μικρασιατών Θήβας.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  38  =  41