Από την περίφημη πολίτικη κουζίνα μια ξεχωριστή συνταγή για νόστιμα σουτζουκάκια πολίτικα.
Υλικά για σουτζουκάκια
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
½ κιλό κιμά χοιρινό
2 κρεμμύδια τριμμένα
2 αυγά
2 κουταλιές κόκκινο κρασί
1 κουταλιά ελαιόλαδο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1‐2 σκελίδες σκόρδο κοπανισμένο
1 κουτ. του γλυκού κύμινο
¼ κουτ. του γλυκού καυτερό πιπέρι
αλάτι,πιπέρι
½ φραντζόλα ψίχα ψωμιού,βρεγμένη και στιμμένη
αλεύρι, για το αλεύρωμα
ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Υλικά για τη σάλτσα
1 τριμμένο κρεμμύδι
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
1 κιλό τοματοπολτό
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1 κουταλιά μέλι
Εκτέλεση για τα σουτζουκάκια
- Μουσκεύουμε την ψίχα του ψωμιού για 5 λεπτά και τη στίβουμε
- Τοποθετούμε σε μεγάλο μπωλ τον κιμά, το κρασί, το ψωμί, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αυγό, το μαϊντανό, το κύμινο,το καυτερό πιπέρι και το αλατοπίπερο. Μετά τα ανακατεύουμε καλά
- Βρέχουμε λίγο τα χέρια μας και πλάθουμε όπως τα κεφτεδάκια.
- Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, λίγα‐ λίγα.
- Τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
Εκτέλεση για τη σάλτσα
- Σε κατσαρόλα βάζουμε λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον τοματοπολτό, το κρασί, το αλάτι, το πιπέρι,τη δάφνη, το μέλι και ένα ποτήρι νερό
- Βράζουμε τη σάλτσα και μόλις αρχίσει να δένει τοποθετούμε τα σουτζουκάκια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν 15 λεπτά, κουνώντας την κατσαρόλα για να μην μας κολλήσουν.
- Σερβίρουμε με πιλάφι , πατάτες τηγανιτές ή πουρέ.