You are currently viewing Νέα Σμύρνη: Τιμήθηκε η μνήμη του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Αγίου Χρυσοστόμου

Νέα Σμύρνη: Τιμήθηκε η μνήμη του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Αγίου Χρυσοστόμου

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου…

Την μνήμη του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Αγίου Χρυσοστόμου, των συν αυτώ φονευθέντων Επισκόπων και των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας το 1922 τιμά με σειρά εκδηλώσεων κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου  η Εστία Νέας Σμύρνης.

Η αρχή έγινε την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Επισκόπων Σμύρνης Χρυσοστόμου, Ζήλων Ευθυμίου, Κυδωνιών Γρηγορίου, Ικονίου Προκοπίου και Μοσχονησίων Αμβροσίου.

«Ο Σταυρός του Κυρίου ήταν το ιερότερο σύμβολο το οποίο πίστεψαν, από το οποίο ενεδυναμώθησαν και για χάρη του οποίου μαρτύρησαν οι ιερομάρτυρες Ιεράρχες και τόσοι άλλοι κληρικοί και λαϊκοί που έχυσαν το αίμα τους και πότισαν με αυτό την μικρασιατική γη και με την θυσία τους επισφράγισαν την αυταπάρνηση τους, την αγάπη τους προς τον Χριστό, την πίστη τους προς τον Σταυρό και φυσικά την αγάπη τους για την πατρίδα», είπε ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών, κατά το κήρυγμα του στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Φωτεινής, κάνοντας σύνδεση με την επερχόμενη εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού.

«Ιδιαίτερα εμείς οι χριστιανοί της Νέας Σμύρνης τιμούμε τον τελευταίο Μητροπολίτη της αλησμόνητης και πολύκλαυστης Σμύρνης Χρυσόστομο. Υπήρξε μία κορυφαία εκκλησιαστική μορφή, ένα άνδρας με αγάπη προς τον Θεό, με αγάπη προς την πατρίδα, ο οποίος αγωνίστηκε και στην Δράμα και στην Σμύρνη όταν οι ανάγκες και οι περιστάσεις τον υποχρέωσαν να μετακινηθεί, να στηρίξει τον Ελληνισμό της Ιωνίας, να προασπιστεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα όλου του Μικρασιατικού Ελληνισμού και να πολεμήσει με όλες του τις πνευματικές δυνάμεις για την δικαίωση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Βέβαια όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, οι αγώνες και οι ικεσίες του έμελλε να μην στεφθούν από επιτυχία. Αλλά ήταν εκείνος επίσης που όταν άλλοι έφυγαν για να γλιτώσουν ο ίδιος παρέμεινε φρουρός ακοίμητος στην πόλη που τον οδήγησε ο Θεός Επίσκοπο, ανταποκρινόμενος ακλόνητα στην εντολή και τον λόγο του Κυρίου “ο καλός ποιμήν θυσιάζει και τη ζωή του για τα πρόβατα του”.

Και εκείνος δεν θέλησε να εγκαταλείψει την Σμύρνη, έμεινε εκεί φρουρός μέχρι την τελευταία στιγμή και φυσικά αυτή την αφοσίωση του, αυτή την πιστότητα του στο αγιαστικό του χρέος την πλήρωσε με το πιο ακριβό τίμημα. Υπέστη πόνο, μαρτύριο, ατίμωση και τελικά θυσιάστηκε η ίδια η ζωή του», ανέφερε ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης.

«Σήμερα η Εκκλησία μας και ιδιαίτερα οι Μικρασιάτες και ακόμα περισσότερο εμείς οι Νεοσμυρνιοί δεν μπορούμε παρά να θυμόμαστε την θυσία του, την αυταπάρνηση του, την αγάπη του προς τον Σταυρό του Χριστού, την γνήσια φιλοπατρία του», σημείωσε ο κ. Συμεών προσθέτοντας ότι η κατάθεση στεφάνου που θα ακολουθούσε στον ανδριάντα του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου ήταν μία ελάχιστη τιμή στην μνήμη του εθνο-ιερομάρτυρος Ιεράρχου.

«Είναι ένα οφειλόμενο χρέος που θα πρέπει να διδάσκουμε και στα παιδιά μας, καθώς εγγίζει η συμπλήρωση εκατονταετίας από τα τραγικά γεγονότα και εμείς οι κάτοικοι των προσφυγικών πόλεων να τα μεταφέρουμε στις νεώτερες γενιές. Ειδικά τα ονόματα των δρόμων αυτής της πόλης κάτι θυμίζουν. Γι’ αυτό δεν μπορούν να λένε μόνο “πάμε ραντεβού στον παπά”. Ποιος είναι αυτός ο παπάς; Πρέπει να τους μάθουμε ότι ήταν εκείνος που θυσιάστηκε για τον Ελληνισμό και για την Εκκλησία στη Σμύρνη», τόνισε ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης, ευχόμενος να μην επιτρέψει ο Θεός και συμβούν άλλες παρόμοιες εθνικές συμφορές, κάνοντας αναφορά στο μακεδονικό.

Να σημειωθεί ότι ο Ιερός Ναός Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης αποτελεί μία ανεκτίμητη κιβωτός θρησκευτικής και εθνικής μνήμης, αφού το τέμπλο του Ιερού Βήματος και πολλές ιερές εικόνες του μεταφέρθηκαν εκεί από τον ιστορικό Ναό της Αγίας Φωτεινής της μικρασιατικής Σμύρνης.

Εκδηλώσεις από την Εστία Νέας Σμύρνης 

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Εστίας Νέας Σμύρνης Ιωάννης Παπαδάτος κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, παρουσία μελών και φίλων του ιδρύματος, οι οποίοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

Στην εκδήλωση ιδιαίτερο γεγονός αποτέλεσε η παρουσία του κ. Φίλιππου Καβουνίδη, ο οποίος είναι εγγονός της Κατερίνης Καλαφάτη – Καβουνίδου, αδελφής του εθνομάρτυρα Ιεράρχη.

«Είμαστε συγκινημένοι, έχουμε να εκφράσουμε πολλές ευχαριστίες στην Εστία Νέας Σμύρνης που πάντοτε τιμάει την μνήμη του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου και τον θυμάται για τις θυσίες και τα έργα που έκανε», δήλωσε στο Κανάλι Ένα ο κ. Καβουνίδης, ο πατέρας του οποίου δώρισε στην Εστία κάποια κειμήλια του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη, τα οποία κοσμούν τον χώρο.

«Στο πρόγραμμα που έχουμε ετοιμάσει με τίτλο “Μικρασία χαίρε” περιέχονται πολλές εκδηλώσεις μνήμης γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι αφενός μεν να θυμόμαστε εμείς, αφετέρου δε να μεταφέρουμε τις μνήμες στις μέλλουσες γενιές», είπε στο Κανάλι Ένα η κυρία Θέμις Παπαδοπούλου, Έφορος Μουσείων και Βιβλιοθήκης στην Εστία Νέας Σμύρνης και εθελόντρια στο ίδρυμα από το 1972.

«Περιλαμβάνονται εκδηλώσεις όπως η έκθεση φωτογραφιών, κατόπιν μία εκδήλωση για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, θα ακολουθήσει η μεγαλοπρεπής εκδήλωση κατά την οποία θα τιμήσουμε τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Αντώνιο Κουνάδη, ενώ θα μιλήσουν ο καθηγητής Βλάσης Αγτζίδης, καθώς και ο πρώην Πρόξενος της Ελλάδος στην Σμύρνη Θεόδωρος Τσακίρης.

Επίσης θα παραβρεθεί και ο π. Κύριλλος Συκής, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Ορθόδοξος ιερέας μετά την Μικρασιατική Καταστροφή που λειτούργησε στην Αγία Φωτεινή και στον Άγιο Βουκόλο της Σμύρνης, ο πρώτος ο οποίος τόλμησε και έκανε περιφορά Επιταφίου επάνω στους ίδιους ακριβώς δρόμους που περιέφεραν το σώμα του Αγίου Χρυσοστόμου και ο πρώτος που τέλεσε Αγιασμό υδάτων στα Θεοφάνεια στην ιστορική πόλη. Αγίασε δηλαδή τον τόπο που έρευσε το αίμα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας», συμπλήρωσε.

«Σκοπός μας σήμερα είναι η διατήρηση της μνήμης. Η Εστία διατηρεί και μεταλαμπαδεύει το πνευματικό και ιστορικό μεγαλείο της Ελλάδας. Αυτό γίνεται με τα πέντε μουσεία που έχουμε και μέσα στα οποία εκτίθενται ως φυλασσόμενοι θησαυροί όλα τα άγια και τα ιερά του Ιωνικού Πολιτισμού και της Τέχνης», δήλωσε η κ. Παπαδοπούλου.

Παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα σε όλους όσους ενδιαφέρονται, «να έρθουν σε αυτές τις εκδηλώσεις όπου μεταξύ άλλων θα έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τον Σταυρό του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, τον οποίον είχαν κλέψει οι Τούρκοι κατά την διάρκεια της σφαγής του, βρέθηκε στην Αμερική και μετά τον αγόρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος και τον έφερε έπειτα στην Εστία Νέας Σμύρνης».

kanaliena.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

2  +  3  =