Νέα δεδομένα μετά την παρέμβαση των Προσφυγικών Σωματείων

Νέα δεδομένα στη διαφαινόμενη επανάληψη της δίκης των έξι, που καταδικάστηκαν για εσχάτη προδοσία και εκτελέστηκαν ως υπεύθυνοι της Μικρασιατικής Καταστροφής, προκαλεί η χθεσινή εμφάνιση της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων, κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο. Η Ομοσπονδία δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής, δηλώνοντας ότι “τυχόν αθώωση των καταδικασθέντων συνιστά ευθεία προσβολή της συλλογικής μνήμης όλων των απογόνων των Μικρασιατών προσφύγων και προσβάλλει βάναυσα την ιστορική τους μνήμη”.

Την αναψηλάφιση της δίκης των έξι, δηλαδή των πρώην πρωθυπουργών Π. Πρωτοπαπαδάκη, Δ. Γούναρη, Ν. Στράτου, των υπουργών Γ. Μπαλτατζή, Ν. Θεοτόκη και του στρατηγού Γ. Χατζηανέστη, είχε αποφασίσει κατά πλειψηφία το 7ο τμήμα του Αρείου Πάγου, κάνοντας δεκτό το αίτημα του εγγονού Π. Πρωτοπαπαδάκη, Μιχάλη, ότι υπάρχουν νέα στοιχεία που ακυρώνουν την απόφαση του στρατοδικείου και αποκαθιστούν τη μνήμη του παππού του. Το τμήμα ωστόσο παρέπεμψε λόγω σπουδαιότητας την υπόθεση στην ολομέλεια, η οποία στις 21 Ιανουαρίου δήλωσε αναρμόδια και ανέπεμψε το θέμα ξανά στο 7ο τμήμα υπό νέα σύνθεση.

Χθες ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Τσάγγας ζήτησε εκ νέου την αναψηλάφηση της δίκης και ταυτόχρονα ακύρωση της απόφασης του Έκτακτου Επαναστατικού Στρατοδικείου Αθηνών. Ωστόσο ένταση δημιουργήθηκε όταν η Ομοσπονδία, που εκπροσωπεί 185 σωματεία, περί τους 300.000 απογόνους προσφύγων, παρενέβη με δήλωση πολιτικής αγωγής υποστηρίζοντας ότι έχει έννομο συμφέρον λόγω των επιπτώσεων που είχαν οι ενέργειες των εκτελεσθέντων στα μέλη της, με τον αποκλεισμό από τα πατρογονικά εδάφη, την απώλεια ζωών, εδαφών, ιδιοκτησιών κ.λπ. Ο νομικός εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας, Κ. Κατερινόπουλος, επίσης υποστήριξε ότι οι πράξεις και οι παραλείψεις των έξι προκάλεσαν τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας από τις πατρογονικές ρίζες μετά από 3.000 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας.

Τόσο ο εισαγγελέας όσο και ο συνήγορος του αιτούντος, Ν. Βασιλάτος, ζήτησαν να απορριφθεί η δήλωση πολιτικής αγωγής, το δικαστήριο ωστόσο την έκανε δεκτή. Απέρριψε όμως το αίτημα της Ομοσπονδίας για ολιγοήμερη αναβολή προκειμένου να τεθούν υπόψη του δικαστηρίου άλλα στοιχεία επί του αποδεικτικού υλικού.

Η απόφαση για την αναψηλάφηση ή μη της πολύκροτης δίκης αναμένεται το προσεχές διάστημα.

Πηγή: Αυγή

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  53  =  54