You are currently viewing Μύρισε γαζία στο Λαύριο…

Μύρισε γαζία στο Λαύριο…

lavrio0

Στον πραγματικά κατάμεστο χώρο του Μηχανουργείου, σ’ένα εξαιρετικά συγκινητικό και ζεστό κλίμα, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου από το Σύλλογο Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Λαυρεωτικής η παρουσίαση του βιβλίου της συμπολίτισσάς μας και μικρασιάτισσας στην καταγωγή Βάντας Παπαϊωάννου-Βουτσά με τίτλο «…μύριζε γαζία».

lavrio4

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον πρόεδρο του συλλόγου, κο Μίμη Δεληγιάννη, που καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, και συνεχίστηκε με την κα. Σοφία Νεράντζη, μέλος του Δ. Σ του συλλόγου, η οποία, παρουσιάζοντας τη συγγραφέα, αναφέρθηκε στη μικρασιατική της καταγωγή, στα παιδικά της χρόνια στο Λαύριο, στις σπουδές της και στο διορισμό της στην Κομοτηνή, γεγονός που καθόρισε την οικογενειακή και μετέπειτα επαγγελματική της πορεία, τονίζοντας, παράλληλα, τη συνεχή εκπαιδευτική επιμόρφωση της συγγραφέως με στόχο την άρτια και ελκυστική για τους μαθητές διδασκαλία των μαθημάτων της.

Ακολούθησε ένα βίντεο-αφιέρωμα στα παιδικά και νεανικά χρόνια της συγγραφέως στο Λαύριο.

lavrio7

Για το βιβλίο μίλησε η φιλόλογος και γραμματέας του συλλόγου, κα. Τριανταφυλλιά Μήτρου, η οποία υπογράμμισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που κατέχουν στο βιβλίο τα πρόσωπα και η λαυρεωτική γη επισημαίνοντας, παράλληλα, τη σημασία του παρελθόντος, μιας και αυτό ήταν «που ενέπνευσε τη συγγραφέα να συγκεντρώσει τις διάσπαρτες εικόνες του σ’ένα λεύκωμα του νου και ν’αρχίσει έπειτα να το ξεφυλλίζει αρμενίζοντας για μια ακόμη φορά στα παιδικά, εφηβικά και νεανικά χρόνια πάνω στα οποία κυριολεκτικά κεντά, με την εμπειρία που της προσφέρει ο χρόνος και η δεινότητα του λόγου, ποτάμια συναισθημάτων και οπτικές αναπαραστάσεις του δικού της βιωματικού κόσμου». Επιπλέον, η κα. Μήτρου επισήμανε «τις πανανθρώπινες αξίες, που προβάλλονται με τη μορφή ενός επιλογικού διδάγματος στο τέλος κάθε ιστορίας, ως επισφράγισμα της σκέψης γύρω από μια ζωή που νομοτελειακά σχεδόν εναλλασσόταν μεταξύ ευτυχίας και δυστυχίας», ενώ, αναφερόμενη στα γεγονότα που καθόρισαν τη ζωή όσων πρωταγωνιστούν σε μια κοινή χρονικά και τοπικά με τη συγγραφέα ιστορία, τόνισε «…άφησαν ανεξίτηλα σημάδια όχι μόνο στους ανθρώπους που τα έζησαν και τα αφηγήθηκαν, αλλά χάραξαν και την ιδιοσυγκρασία της συγγραφέως, ενώ, παράλληλα, την όρισαν να αντιληφθεί τον κόσμο από την οπτική γωνία του δικαίου, του καλού και του ευγενούς. Ήταν αυτά που τη βοήθησαν να βρει την ισορροπία ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, να αντιληφθεί τους συσχετισμούς μεταξύ των τριών βαθμίδων του χρόνου, να προσδώσει στα κείμενά της διαχρονικό και διατοπικό χαρακτήρα, παρά το γεγονός πως τόσο ο χρόνος όσο και ο τόπος ορίζονται σε κάθε ιστορία του βιβλίου, να γείρει την ηθική πλάστιγγα στο τάσι που σηκώνει τις έννοιες της ευαισθησίας, της ανθρωπιάς και του ρομαντισμού, να στοχαστεί γύρω από μια άλλη εποχή και να μεταφέρει τους προβληματισμούς και τις διαπιστώσεις της».

lavrio10

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η κα. Ελένη Παναγιώτου-Λαδοπούλου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συγγραφέα η οποία με ιδιαίτερη συγκίνηση ευχαρίστησε το Σύλλογο Μικρασιατών που αγκάλιασε τη συγγραφική της δουλειά, ενώ τόνισε πως το βιβλίο της αποτελεί μια μορφή επανασύνδεσης με τη γενέτειρά της, ένα πιο ζεστό αγκάλιασμα με φίλους, παλιούς και νέους. Αφού αναφέρθηκε στα βιώματα των γονιών της, τα οποία ως πομπός πλέον μεταφέρει η ίδια μέσα από το βιβλίο της, στις αγωνίες της οικογένειάς της για δουλειά και για μόρφωση των παιδιών, υπογράμμισε πως το αποθησαύρισμα των σελίδων του βιβλίου της οφείλεται στην επιθυμία της να διαιωνίσει τις αναμνήσεις του παρελθόντος με την πρωτοτυπία, όμως, πως αυτές οι μνήμες είναι ποτισμένες και μοσχοβολούν γαζία. Κλείνοντας το λόγο της, τόνισε πως μέσα από το βιβλίο της θέλησε να εξιλεωθεί για τη μακρόχρονη απουσία της από τα άγια σκωριασμένα χώματα της λαυρεωτικής ανοίγοντας στους αναγνώστες της ένα σεντούκι με λαυριώτικες αναμνήσεις άλλοτε κοινές κι αλλοτε προσωπικές.

Ευχαριστούμε που παρευρέθησαν και μας τίμησαν με τους παρουσία τους ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, κος Συρίγος, ο αντιστράτηγος ε.α και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, κος Μαθιουδάκης, ο πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ Θορικός, κος Μακρυωνίτης, ο δημοτικός σύμβουλος, κος Σγαρδέλης, ο πρώην δήμαρχος Λαυρεωτικής, κος Πόγκας, ο ιστορικός κος Σαράντος Καργάκος, ο δ/ντης της Γναθοπροσωπικής και χειρουργικής κλινικής του Γ.Ν.Α Γ. Γεννηματάς, κύριος Δημόπουλος, η δ/ντρια της Αιματολογικής κλινικής του Γ.Ν.Α Γ.Γεννηματάς, κυρία Γρηγοράκη, η πρόεδρος του συλλόγου καλλιτεχνών Λαυρεωτικής «ΙΡΙΣ», κα. Αποστόλου, η πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Απόλλων Κερατέας, κα. Μαντάλα, ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής, κος Βλάδος, ο πρόεδρος του συλλόγου Ηπειρωτών, κος Λαμπίρης, ο πρόεδρος του ομίλου αντισφαίρισης, κος Λιδωρίκης, ο πρόεδρος του Εκδρομικού Επιμορφωτικού Ομίλου, κος Βλάδος, ο αντιπρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Λαυρίου, κος Μούτσης, η κα. Πιτσικάλη από την Ένωση Θηραίων, ο εκδότης της εφημερίδας Ντελάλης, κος Μωυσίδης, η κα. Νοβάκη από το Σύλλογο Φίλων Βιβλιοθήκης Λαυρίου «Η Λαύρα», ο κος Χαραμής από το Βιοτεχνικό Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο.

lavrio

Το Δ.Σ του συλλόγου ευχαριστεί από καρδιάς τη συγγραφέα, Βάντα Παπαϊωάννου-Βουτσά, που εμπιστεύτηκε στο σύλλογο την παρουσίαση του βιβλίου της , όπως, επίσης, όλους τους εκλεκτούς παρευρισκομένους που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, τέλος, στον κύριο Σταύρο Νίτη για τα υπέροχα γλυκά που μας πρόσφερε και στον κύριο Κώστα Μωυσίδη για τους σελιδοδείκτες με το λογότυπο του συλλόγου μας που συνόδευσαν το βιβλίο.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

16  +    =  22