You are currently viewing Mουσείο για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό στα Προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας έως το 2022

Mουσείο για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό στα Προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας έως το 2022

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Η δημιουργία ενός Μουσείου για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό έως το 2022, έτος κατά το οποίο θα συμπληρωθεί ένας αιώνας από την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, είναι ο στόχος που τέθηκε στην ημερίδα με θέμα «Το Μουσείο των Ελλήνων της Καθ΄ Ημάς Ανατολής στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας», που πραγματοποιήθηκε από την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ).
Ομιλητές της ημερίδας, η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΟΠΣΕ για την 95η επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας ήταν:
α) ο Πολεοδόμος Φαίδων Παπαθεοδώρου, ο οποίος εισηγήθηκε «Το Ιστορικό πλαίσιο της πρότασης για ίδρυση του Μουσείου των Ελλήνων της Εγγύς Ανατολής στα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας – Χώροι και τρόποι οργάνωσής του» και
β) ο Αρχιτέκτονας Χρήστος Φλώρος, που παρουσίασε την «Αρχιτεκτονική πρόταση αποκατάστασης και εσωτερικής αναδιαρρύθμισης προσφυγικών πολυκατοικιών της Λεωφ. Αλεξάνδρας, για τη δημιουργία του Μουσείου».

Το Μουσείο της Ανατολής θα στεγάσει τις μνήμες των προγόνων μας

«Διοργανώσαμε μία ημερίδα με σκοπό να προωθήσουμε τη δημιουργία Μουσείου της καθ’ ημάς Ανατολής στις προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Είναι μία προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει εδώ και χρόνια διάφοροι φορείς. Πιστεύουμε και ευελπιστούμε ότι μέχρι το 2022 με την προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων υπουργείων, θα είναι εφικτό να δημιουργηθεί ένα Μουσείο της Ανατολής το οποίο θα στεγάσει τις μνήμες των προγόνων μας», δήλωσε στο «Κανάλι 1″ ο Πρόεδρος της ΟΠΣΕ Λουκάς Χριστοδούλου.
Όπως πρόσθεσε, «Ήδη έχουν δρομολογηθεί κάποιες διαδικασίες αλλά όπως ξέρουμε αυτές είναι χρονοβόρες. Πιέζουμε και εμείς με τις παρουσίες και τις ημερίδες μας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε το έργο αυτό να προχωρήσει πιο γρήγορα. Θέλω να πιστεύω ότι αφού ξεκινήσαμε θα φτάσουμε κάποια στιγμή στο επιθυμητό τέλος, που ευελπιστούμε ότι θα είναι το αργότερο έως το 2022, όταν θα συμπληρωθούν εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή».

 

 

Οι τεχνικές δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν

«Δέκα χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή ξεκίνησε κιόλας η διεκδίκηση ίδρυσης Μουσείου για τα μικρασιατικά κειμήλια και την Ιστορία της Μικράς Ασίας. Δεν έχει τελεσφορήσει μέχρι σήμερα παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει. Πιστεύω όμως ότι με τις συντονισμένες ενέργειες της ΟΠΣΕ, των μικρασιατικών σωματείων και των αρμόδιων φορέων όπως η Περιφέρεια Αττικής που έχει αναλάβει την ανάπλαση της περιοχής των προσφυγικών πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αυτό το Μουσείο θα καταφέρει να γίνει πραγματικότητα και ελπίζουμε να είναι σε λειτουργία κατά την 100η επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής», είπε στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ο Πολεοδόμος και Πολιτικός Μηχανικός Φαίδων Παπαθεοδώρου.
«Υπάρχουν δυσκολίες οι οποίες έχουν να κάνουν με την αποδοχή από την επίσημη Πολιτεία της ανάγκης για δημιουργία αυτού του Μουσείου. Ελπίζουμε ότι αυτή η κύρια κατά τη γνώμη μου ιστορικά δυσκολία σήμερα έχει ξεπεραστεί. Οι άλλες δυσκολίες που υπάρχουν είναι τεχνικές και πιστεύω ότι μπορούν να ξεπεραστούν. Η κατάληψη του χώρου από διάφορους ανθρώπους που έχουν ανάγκη στέγασης, μπορεί να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία με τον κατάλληλο τρόπο έτσι ώστε να αποδοθούν αυτά τα κτίρια όπως πρέπει για την μνήμη της Μικράς Ασίας», εκτίμησε ο κ. Παπαθεοδώρου.
«Έχει γίνει φοβερή προσπάθεια επί χρόνια και τώρα πια είναι πολύ κοντά στη φάση της υλοποίησης δεδομένου ότι οι τέσσερις μπροστινές πολυκατοικίες έχουν περιέλθει στην Περιφέρεια Αττικής και υπάρχει βούληση να γίνει αυτό το Μουσείο και σε κάποια κτίρια να στεγαστούν συγγενείς καρκινοπαθών που είναι στο νοσοκομείο», δήλωσε από την πλευρά του ο Αρχιτέκτονας Χρήστος Φλώρος.
«Έκανα μία αρχιτεκτονική λύση η οποία αποδεικνύει ότι ωραιότατα αυτές οι πολυκατοικίες μπορούν να στεγάσουν το Μουσείο. Υπήρχαν διάφοροι που έλεγαν ότι λόγω της μορφής και του σχήματος των κτιρίων αν δεν καταστραφούν δεν γίνεται Μουσείο. Βρήκαμε μία λύση με την οποία μπορεί να γίνει ένα θαυμάσιο και λειτουργικό Μουσείο με τις σύγχρονες προδιαγραφές, χωρίς να αλλάξει το παραμικρό εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά να διατηρηθεί η βασική δομή», σημείωσε ο κ. Φλώρος.

Όπως εξήγησε, «Θα διατηρηθεί το περίβλημα καθώς και τα ίχνη των βασικών λιθοδομών που υπήρχαν και χώριζαν το κτίριο αυτό σε επιμέρους κομμάτια, δηλαδή θα διατηρηθεί η δομή. Επίσης δύο διαμερίσματα στο ισόγειο θα παραμείνουν ακριβώς όπως ήταν, δεν θα αλλάξει το παραμικρό, έτσι ώστε όταν μπαίνει κάποιος να βλέπει πως ήταν αυτά τα διαμερίσματα τότε. Στο υπόλοιπο θα απελευθερωθεί ο εσωτερικός χώρος από μη φέρουσες κατασκευές για να μπορέσει να ενταχθεί το Μουσείο».
«Η πρόταση μου είναι να στεγαστεί το Μουσείο στα τρία πρώτα κτίρια που είναι προς την Λεωφόρο Αλεξάνδρας, το καλύτερο θα ήταν να χρησιμοποιηθούν πάντως και οι τέσσερις πολυκατοικίες. Αυτό θα το αποφασίσει η Περιφέρεια Αττικής, απλώς εμείς δίνουμε αυτά τα “όπλα” ώστε να μπορέσει να κατασκευαστεί», κατέληξε ο κ. Φλώρος.

kanaliena.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

2  +  1  =