You are currently viewing Μουσεία Εστίας Νέας Σμύρνης

Μουσεία Εστίας Νέας Σμύρνης

Η ‘Εστία Νέας Σμύρνης’ διαθέτει, διατηρεί και λειτουργεί Μουσεία με σπάνια, μοναδικά και υψίστης σημασίας μουσειακά κειμήλια του Μικρασιατικού και όχι μόνο, Ελληνισμού. Ως επί το πλείστον, η συλλογή της δημιουργήθηκε, εμπλουτίστηκε και συνεχίζει να αυξάνεται χάρις στις δωρεές και τα κληροδοτήματα των Μελών της, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Τα Μουσεία λειτουργούν κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από τις 9.00 – 13.00 και μετά από συνεννόηση κάθε Τρίτη 18.00-19.00.

Επίσης , είναι ανοικτά στο κοινό και άλλες ημέρες και ώρες, μετά από προηγούμενη συνεννόηση με την ΕΝΣ, όπως γίνεται στις περιπτώσεις των επισκέψεων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των διαφόρων σωματείων και πολιτιστικών συλλόγων.
Τα Μουσεία καταλαμβάνουν τέσσερις βασικές αίθουσες του Μεγάρου της ΕΝΣ στις οποίες εκτίθενται:

Στην Αίθουσα «Συλλογής Γεωργίου & Ελένης Τσακύρογλου», στην οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει:
• Εικόνες της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Περιόδου, μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, χρονικά τοποθετημένες μεταξύ του 14ου και 19ου αιώνα. Η συλλογή των πολύτιμων αυτών εικόνων, φανερώνει το αληθινό πρόσωπο του Ελληνισμού στην πιο μυστική επικοινωνία του με το Θείο, αναδεικνύοντας την πνευματική καλλιέργεια και την παιδεία του ελληνικού λαού, ακόμη και στους πιό δίσεκτους χρόνους. Ο επισκέπτης θα νιώσει μια έντονη θρησκευτική ευλάβεια, που προκύπτει όχι μόνο από την τεχνική των αγιογράφων, αλλά και την πίστη των δημιουργών τους. Οι εικόνες τοποθετήθηκαν στον χώρο από τον Τ. Μαργαριτώφ και ταξινομήθηκαν κατά θεματική και χρονολογική ενότητα.
• Κέρινο ομοίωμα του Μητροπολίτου Εθνοϊερομάρτυρα της Σμύρνης Χρυσοστόμου, έργο της διακεκριμένης γλύπτριας Λουκίας Γεωργαντή.
• Έργα Μεγάλων Ελλήνων Ζωγράφων.
• «Παναρμόνιο», το μοναδικό στον κόσμο όργανο, που φυλάσσεται στο Μουσείο της ΕΝΣ , κατασκευασμένο στο Έττιγκεν της Γερμανίας . Αποτελεί δωρεά του εφευρέτη του, αείμνηστου Κωνσταντίνου Ψάχου γνωστού μουσικολόγου για τις σημειογραφίες του επάνω στην αρχαία και βυζαντινή μουσική .
• Γλυπτά (Τόμπρου και Απάρτη).

Στις δύο παρακείμενες αίθουσες, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δεί από κοντά πολύτιμα και μοναδικής αξίας Μικρασιατικά Κειμήλια, μικροενδυμασίες, κεντήματα, δαντέλες κ.α. καθώς και προσωπικά αντικείμενα σπουδαίων προσωπικοτήτων, που διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στη Μικρασιατική Εκστρατεία όπως του Βενιζέλου, Παπούλα, Πλαστήρα, Μητροπολίτη Χρυσοστόμου Σμύρνης κ.α.

Σε τέταρτη αίθουσα στεγάζεται η Συλλογή του Χαρίλαου Χιωτάκη, αποτελουμένη από ασημικά, μινιατούρες, πορσελάνες Delft , έπιπλα και πίνακες. (Ολλανδία 17ος αιώνας).

Το μέγεθος και ο πλούτος των κειμηλίων που εκτίθενται στα Μουσεία της ΕΝΣ είναι μοναδικής σημασίας και αξίας. Το ποικίλο αυτό υλικό αποτελεί στο συνολό του ζωντανή παράσταση των ηθών και εθίμων του Ελληνισμού, αλλά κυρίως είναι μοναδικός μάρτυρας της ιστορίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Κ.ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 1, Τ.Κ. 17121, ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Τηλέφωνα : 210-9333702, 210-9330274, 210-9327351
Fax: 210 – 9333694
e-mail: grammateia@estia-ns.gr

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΣΤΙΑΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
e-mail: bibliothiki@estia-ns.gr

 

[mappress mapid=”13″]

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  74  =  84