You are currently viewing Μονοήμερη εκδρομή Υπάτη – Μονή Αγάθωνος – Γοργοπόταμος από το Σύλλογο Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ»

Μονοήμερη εκδρομή Υπάτη – Μονή Αγάθωνος – Γοργοπόταμος από το Σύλλογο Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ»

2

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης ΙΩΝΙΑ πραγματοποιεί μονοήμερη εκδρομή στην ορεινή Φθιώτιδα, στο «Μπαλκόνι της Ρούμελης» στο όρος Οίτη, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013. Μια θαυμάσια ευκαιρία για να βρεθούμε όλοι μαζί Μικρασιάτες και φίλοι του Συλλόγου σε μια μικρή απόδραση από το κλεινόν άστυ.

Ξεκινάμε για την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, με στάση στο δρόμο για καφέ. Πρώτος σταθμός το χωριό Υπάτη όπου στην είσοδό της θα δούμε το νερόμυλο του Ματσούκα, έναν μικρό, αλλά θορυβώδη καταρράκτη που κάποτε τροφοδοτούσε πέντε ακόμη νερόμυλους. Μπορούμε επίσης να επισκεφθούμε το βυζαντινό μουσείου της, ή να πιούμε το καφέ μας στη γραφική πλατεία της.

Η Υπάτη είναι μια ημιορεινή κωμόπολη του Νομού Φθιώτιδας, χτισμένη στις βόρειες πλαγιές της Οίτης, ανάμεσα σε βελανιδιές, πλατάνια και κυπαρίσσια. Υπήρξε πρωτεύουσα της Αιτωλικής Συμπολιτείας και είχε μεγάλη ανάπτυξη κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο και τους Προβυζαντινούς χρόνους.

Συνεχίζουμε για το μοναστήρι του Οσίου Αγάθωνα που βρίσκεται στην πλαγιά του όρους Οίτη όπου λειτουργεί και μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Το μοναστήρι κρύβεται σε κατάφυτη αγκαλιά του βουνού, σε υψόμετρο 550 μέτρων και σύμφωνα με την προφορική παράδοση ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα από τον μοναχό Αγάθωνα. Καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα του 1821 και στα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Ο επισκέπτης έχει τη χαρά όχι μόνο να απολαύσει τη φύση αλλά και να βιώσει έντονα το θρησκευτικό συναίσθημα. Υπάρχουν δύο παρεκκλήσια με αξιόλογες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα. Στο σκευοφυλάκιο της φυλάσσονται αξιόλογα κειμήλια, όπως φορητές εικόνες, άμφια, εκκλησιαστικά σκεύη και ξυλόγλυπτοι σταυροί. Η Μονή χαρακτηρίζεται ως οικολογική επειδή στο χώρο της λειτουργεί από το 1953 το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου εκτίθενται τα κυριότερα είδη της χλωρίδας και της πανίδας του εθνικού Δρυμού της Οίτης. Στον εξωτερικό χώρο της Μονής λειτουργεί εκτροφείο άγριων πτηνών, που ενισχύουν την πανίδα του δρυμού. Σε ειδικό χώρο φιλοξενούνται παγώνια και σε περιφραγμένο χώρο 1.200 στρεμμάτων ζει σημαντικός αριθμός ελαφιών.

Αφού προσκυνήσουμε, αναχωρούμε για τον Γοργοπόταμο ένα από τα πιο όμορφα χωριά του νομού Φθιώτιδας. Αν και μικρό χωριό έχει ταυτιστεί με τις ιστορικές στιγμές της Εθνικής Αντίστασης. Η φύση της ελατοσκέπαστης Οίτης εκεί έχει τον πρώτο λόγο. Στην αρχαιότητα ο ποταμός κατέληγε κατευθείαν στον Μαλιακό κόλπο, αλλά λόγω προσχώσεων και των έργων στον κάμπο της περιοχής της Λαμίας, άλλαξε η κοίτη του και συμβάλλει πλέον με τον Σπερχειό και έγινε παραπόταμος αυτού.

Πάνω απ’ το χωριό βρίσκεται η Ιστορική γέφυρα του Γοργοποτάμου, η οποία ενώνει τις δύο πλαγιές της Οίτης και στην οποία περνά η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών – Θεσ/νίκης. Σ΄αυτή τη γέφυρα γράφτηκε μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας. Τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942 οι ενωμένες αντιστασιακές οργανώσεις σε συνεργασία με το Αγγλικό Κλιμάκιο του Συνταγματάρχη Μάγερ, ανατίναξαν τη γέφυρα προκαλώντας μεγάλη καθυστέρηση στη διέλευση των Γερμανών που πίεζαν τους συμμάχους στην Αφρική.

Θα παραμείνουμε εκεί για να γευματίσουμε εξʼ ιδίων απολαμβάνοντας το πράσινο και τις φυσικές ομορφιές.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Πρόεδρος: Γαζεπίδης Γιώργος κιν. 6973805584

Αντιπρόεδρος: Ηλιοπούλου Σμαρώ κιν. 6947428586

Γεν. Γραμματέας: Παπάζογλου Ελισάβετ κιν. 6976786726

 

 

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

8  +  2  =