You are currently viewing Μνήμες Μικρασιατών στο Κιάτο Κορινθίας

Μνήμες Μικρασιατών στο Κιάτο Κορινθίας

kiato4

Ζωντάνεψαν οι μνήμες της Μικρασίας και φωτίστηκε το πρόσωπο των ανθρώπων του Συνοικισμού της Νεάπολης Κιάτου που συμμετείχαν στην πρώτη εκδήλωση του νέου Μικρασιατικού Συλλόγου, της Ενωσης Μικρασιατών Νέαπολης Κιάτου Ο Αγιος Χρυσόστομος Σμύρνης, την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου του Κιάτου.

kiato3

Συγκινημένη η πρώτη πρόεδρος της Ενωσης Βασιλική Αγαπίδου, καλωσόρισε το κοινό που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το νέο Σύλλογο και την ανάγκη να κρατηθούν οι μνήμες ζωντανές και από τους απογόνους των  Μικρασιατών Προσφύγων της Νεάπολης του Κιάτου Κορινθίας, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και με την ίδρυση νέων Μικρασιατικών Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα.

Λαοί με κοντή μνήμη δεν έχουν μέλλον, σήμερα είμαστε εδώ δημιουργώντας έναν νέο Σύλλογο που οι μνήμες θα παραμένουν ζωντανές, ανθρωποκεντρικό, που μέσα από τις γιορτές, τις εκδηλώσεις,  τις συναντήσεις με άλλους Συλλόγους, τις  εκδρομές και κοινωνικές δράσεις θα θυμηθούμε την ιστορία και τις παραδόσεις μας. Η γνώση είναι δύναμη και μας χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε τα πιο δύσκολα που έρχονται, κι εμείς έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα γιατί ανήκουμε σε μια πολύ μεγάλη μικρασιατική οικογένεια, τόνισε στην πρώτη  ομιλία της η πρόεδρος του Συλλόγου κα Αγαπίδου.

kiato1

Φαίνεται ότι χρειάζεται να ξαναβρούμε τις ρίζες μας, την ιστορία μας, την παράδοση μας. Οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι δεν είναι απλοί πολιτιστικοί Σύλλογοι, κουβαλούν μαζί τους μια βαριά κληρονομιά, μιλούν για τις Αλησμόνητες πατρίδες του μυαλού και της ψυχής. Η Ομοσπονδία μας παλεύει όχι μόνο να κρατήσει τις μνήμες ζωντανές αλλά μέσα από συγκεκριμένες δράσεις να κρατήσει ζωντανό και κάθε  μνημείο που θυμίζει την προσφυγιά των προγόνων μας σε όλη την Ελλάδα αλλά και στη Μικρά Ασία, τόνισε από την πλευρά του στο χαιρετισμό του  ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Δημήτρης Παντέλας, ευχόμενος κάθε επιτυχία στο νέο Σύλλογο, μεταφέροντας τη στήριξη τόσο της Ομοσπονδίας όσο και των υπόλοιπων Συλλόγων.

kiato5

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, μια σεβαστή  μορφή των Μικρασιατικών Συλλόγων, η κα Βασιλική Ευστρατιάδου, πρόεδρος της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου, η οποία στην πρώτη εκδήλωση του νεοσύστατου γειτονικού Συλλόγου, έδειξε αμέσως την ολόθερμη συμπαράσταση της, με την παρουσία και της χορωδίας της Στέγης αλλά και τα συμβολικά δώρα  της.

Νομίζω ότι βρίσκομαι στο δικό μου χώρο, το Συνοικισμό, κι εμείς από εκεί ήρθαμε από τη γειτονική Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου για να βρεθούμε κοντά σας σε αυτό το πρώτο δύσκολο ξεκίνημα σας. Μέσα στην δύσκολη εποχή που ζούμε , υπάρχουν και πράγματα που μας δίνουν ελπίδα,  δύναμη και αισιοδοξία και ένα από αυτά ήταν η είδηση της δημιουργίας του Συλλόγου των Μικρασιατών εδώ στην όμορφή πόλη του Κιάτου, τόνισε η κα Ευστρατιάδου. Είναι ελπιδοφόρο και παρήγορο όταν σαν κοινωνία υποφέρουμε να γεννιούνται θεσμοί που κοιτώντας πίσω στο παρελθόν μας ξανοίγουν προς το μέλλον, άλλωστε εμείς οι Μικρασιάτες στην καταγωγή έχουμε μάθει στα δύσκολα. Είναι χρέος να μην ξεχνάμε ούτε στιγμή την καταγωγή μας και την ειδοποιό μας διαφορά.

kiato7

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απαγγελία ποιήματος από μικρή μαθήτρια, ακολούθησε ένα συγκινητικό βίντεο από μαθητές με θέμα  μαρτυρίες από τους Μικρασιάτες του Κιάτο και στη συνέχεια προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Αντώνη Παπαδόπουλου Μελί το Ελληνοχώρι, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του χωριού φάντασμα της Ερυθραίας Μικράς Ασίας.

Η Χορωδία της Μικρασιατικής Στέγης τραγούδησε  μελωδίες της Μικράς Ασίας, ενώ στους παρευρισκόμενους κεράστηκαν γλυκά και εδέσματα που έφτιαξαν οι γυναίκες του Συλλόγου. Στην είσοδο της αίθουσας υπήρχε χριστουγεννιάτικο bazaar με αντικείμενα που φιλοτέχνησαν μέλη της Ενωσης.

Την πρώτη αυτή εκδήλωση της Ενωσης Μικρασιατών Νεάπολης Κιάτου, στήριξαν  οι  παρακάτω Μικρασιατικοί Φορείς με την παρουσία τους: η Βασιλική Ευστρατιάδου πρόεδρος της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου, ο Δημήτρης Παντέλας, ΓΓ της Ενωσης Κάτω Παναγιάς, της Ομοσπονδίας και του Δικτύου Μικρασιάτης, ο Αντώνης Παπαδόπουλος ΓΓτης Ενωσης Μαγνησίας Μικράς Ασίας και Δημήτρης Τσακιλτζής Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου Οι Ρίζες.

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

2  +    =  10