Μνημείο Μικρασιατών στο Ρέθυμνο: Ένα όνειρο πολλών δεκαετιών

Το κενό της απουσίας ενός μνημείου για τη μικρασιατική καταστροφή στην πόλη του Ρεθύμνου, πρόκειται να καλυφθεί μετά από πρωτοβουλία των τοπικών Μικρασιατικών Συλλόγων καθώς μετά από κινητοποίησή τους έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την ανέγερσή του στην πλατεία των Μικρασιατών.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στα πλαίσια μιας εκδήλωσης που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πλήθους Ρεθυμνιωτών, έγινε παρουσίαση της μακέτας του μνημείου αυτού στο «Σπίτι του Πολιτισμού». Στα πλαίσια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων κ. Γιώργος Φρυγανάκης μίλησε για τη σημαντική παρουσία αυτού του μνημείου στην πόλη και την ιδιαίτερη συμβολή που θα έχει αυτό ως έμπνευση για τις επόμενες γενιές.

«Είναι δικαίωμα των προγόνων και χρέος των απογόνων η διατήρηση και σωστή διαχείριση της ιστορικής κληρονομιάς γιατί ο καλύτερος τρόπος για να βαδίσουμε με ασφάλεια στο παρόν και προς το μέλλον είναι να κοιτάζουμε συχνά προς το παρελθόν προσπαθώντας να το κατανοούμε και να το προσεγγίζουμε αντικειμενικά και δημιουργικά» σημείωσε ο κ. Φρυγανάκης τονίζοντας πως ο επισκέπτης της πόλης του Ρεθύμνου, ή ο αναγνώστης του βιβλίου «Γλυπτά και ενεπίγραφες πλάκες του Ρεθύμνου» του Κωστή Παπαδάκη, αμέσως διαπίστωνε ότι «λάμπει με την απουσία» του ένα μνημείο που να αναφέρεται στη Μικρασιατική καταστροφή.

«Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση αλλά δεν ευθύνονται ούτε οι πρόσφυγες πρώτης γενιάς ούτε η δεύτερη γενιά που ζούσε τα γεγονότα μέσα από τις αφηγήσεις των συγγενών τους» υποστήριξε ο κ. Φρυγανάκης.

«Τώρα όμως που αυτοί, σχεδόν όλοι, έκλεισαν τα μάτια τους και βουβάθηκαν τα στόματά τους, η ανάγκη να πάρει η μνήμη την υλική υπόσταση ενός μνημείου έγινε αισθητή ως βασανιστικό χρέος.

Ένα χρέος που το επιβάλλει το “δίκαιον”, η υποχρέωση, δηλαδή, που πηγάζει από τη φύση ενός γεγονότος που «σημάδεψε» όσο κανένα άλλο τη νεοελληνική ιστορία γενικά και ειδικότερα την τοπική Ρεθύμνου, αφού οι Μικρασιάτες που έφεραν εδώ τα κύματα της προσφυγιάς μπολιάστηκαν στον κορμό της πόλης και έδωσαν νέα πνοή στην πνευματική, οικονομική και κοινωνική ζωή της δεύτερης πατρίδας τους. Το επιβάλλει και το “πρέπον”, η υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας, που πηγάζει από τον αυτοσεβασμό μας! Και αυτήν την τιμή δεν θα μπορούσε να την αρνηθεί η Πόλη των Γραμμάτων ούτε στα παιδιά της ούτε στον εαυτό της! Οι νεκροί δεν μπορούσαν άλλωστε άλλο να περιμένουν!» πρόσθεσε ο ίδιος.

Μιλώντας για την ανάθεση του έργου στον κ. Μανώλη Κουνδουράκη και τον κ. Χαράλαμπο Νεονάκη, ο κ. Φρυγανάκης σημείωσε πως αυτή έγινε από τα συμβούλια Μικρασιατών τονίζοντας επιπροσθέτως πως οι δύο καλλιτέχνες εργάζονται αφιλοκερδώς.

Με τους δύο καλλιτέχνες, για την υλοποίηση του μνημείου πρόκειται να συνεργαστεί μια επιτροπή η οποία αποτελείται από τους εκπροσώπους των Συλλόγων κ.κ. Παρασκευά Συριανόγλου, Ανθούλα Μουμουτζή, Μιχάλη Καζίλα και Αθανάσιο Μουστάκα, τους εκπροσώπους του Δήμου και του Συλλόγου αρχιτεκτόνων και μηχανικών κ.κ. Κωνσταντίνο Ηλιάκη, Μίνωα Αλεφαντινό, Ασημίνα Μιχάλα και Νικόλαο Νίνο, τον εκπρόσωπο της Αρχαιολογίας κ. Κωνσταντίνο Γιαπιτζόγλου, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αναστάσιο Ματσόπουλο και τέλος τον κ. Φρυγανάκη.

Η επιτροπή προχώρησε σε αξιολόγηση της μακέτας του μνημείου, στη διάρκεια μιας πρώτης παρουσίασης στο εργαστήριο του κ. Κουνδουράκη εγκρίνοντάς την τελικώς ομόφωνα με ελάχιστες τροποποιήσεις.

«Η μακέτα που έχετε μπροστά σας παίρνει δραματική επικαιρότητα, λόγω της αθώωσης των έξι από τους υπεύθυνους της Μικρασιατικής καταστροφής. Αν οι σημερινοί δικαστές είχαν απέναντί τους τη μακέτα αυτή και εγκολπώνονταν τα μηνύματά της θα έπαιρναν την ίδια απόφαση με τους «προ-δικάσαντες», εξίσου δίκαιη ή, αν θέλετε, εξίσου άδικη» τόνισε τέλος ο κ. Φρυγανάκης υπογραμμίζοντας πως επιτέλους κυοφορείται ένα όνειρο πολλών δεκαετιών.

Υπενθυμίζουμε πως ο χώρος για την τοποθέτηση του συγκεκριμένου μνημείου στην πλατεία Μικρασιατών έχει παραχωρηθεί από το Δημοτικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση. Το μνημείο αυτό θα είναι μήκους 5 μέτρων και ύψους 4ων και θα καταλαμβάνει συνολικά 8,5 τ.μ.

Λ.Σ

goodnet.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

89  +    =  97