Μνημείο Αλησμόνητων Πατρίδων Περαίας Ν. Πέλλας

Πρόκειται για πρωτότυπη και μοναδική σύνθεση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα ανάλογα μνημεία χωρίς να χάνει τον συμβολισμό του, σχεδιασμένο από τον  αρχιτέκτονα Πέτρο Π. Δεβολή.
Το μνημείο για τις Αλησμόνητες Πατρίδες χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τον Σύλλογο Μικρασιατών Περαίας Ν. Πέλλας, τοποθετήθηκε στο χωριό και τα αποκαλυπτήρια του πραγματοποήθηκαν συμβολικά στις 14 Σεπτεμβρίου 2010.
Το γλυπτό αυτό σμιλεύτηκε για να θυμούνται οι κάτοικοι της Περαίας τις αλησμόνητες πατρίδες των προγόνων τους, που διωγμένοι το 1922, ήλθαν στον τόπο αυτό για να ξαναφτιάξουν την ζωή τους.

Δεν αντικατοπτρίζει μόνο τον πόνο της προσφυγιάς αποτελεί τιμή και δοξαστική αναφορά  στο κουράγιο και το θάρρος των κατατρεγμένων γονιών τους που είχαν την δύναμη να ορθώσουν το ανάστημα τους δημιουργώντας.
Το πεσμένο μάρμαρο, ένας μονόλιθος που συμβολίζει τους αρχαίους χρόνους και ημίγλυφα αναφέρεται στις θλιβερές μνήμες, την Απολωνιάδα, το ρολόι του Τσανάκαλε, τα κάστρα  και τον διωγμό.
Το κύριο θέμα αποτελεί ελεύθερη σύνθεση από ορείχαλκο με απλοποιημένες μορφές εργαλείων, τα χειρονακτικά μέσα των επαγγελμάτων της αναγέννησης τους, που ηταν η αλιεία, η καλλιέγεια της γης και οι τέχνες, οπλα της καθημερινής ζωής, θεμελιώδεις αξίες από τα Ομηρικά  ακόμη έπη.

Το θυσιαστήριο που αποτελεί προέκταση της μαρμάρινης στήλης είναι τμήμα χτιστού ορθογώνιου πεσσού, που παραπέμπει στο Βυζάντιο της παλαιολόγειας περιόδου.

Πέτρος Π. Δεβολής

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  62  =  63