You are currently viewing Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος: Η μητέρα εκκλησία δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Σμύρνη

Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος: Η μητέρα εκκλησία δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Σμύρνη

Η μητέρα εκκλησία δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Σμύρνη, φροντίζοντας όσους λίγους απέμειναν εκεί, όσο και τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, τόνισε στην ομιλία του ο σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, στην ημερίδα στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Ο Μητροπολίτης Σμύρνης αναφέρθηκε αναλυτικά για το πως προετοιμάστηκε το έδαφος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο από το 1931, με την ανασύσταση της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης, τις αποστολές κληρικών από την Κωνσταντιούπολη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μέχρι το 2016, έτος κατά το οποίο άνοιξε και πάλι ο ληξιαρχικός κώδικας της Μητρόπολης Σμύρνης.

Αποσπάσματα από την ομιλία:

“Η μητέρα εκκλησία δεν εγκατέλειψε ποτέ το ποίμνιο της στη Σμύρνη. Η Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης ανασυστάθηκε το 1931 με τον ιερέα Γεώργιο Γροπέτη, ο οποίος καθώς δεν υπήρχε ναός τελούσε τα μυστήρια σε σπίτια, αίθουσες και αργότερα στο παρεκκλήσι του Αγγλικανικού ναού της Σμύρνης.  Εργάστηκε συστηματικά, οργάνωσε την Ορθόδοξη Κοινότητα, ίδρυσε κατηχητικό, βιβλιοθήκη, μουσείο και επέτυχε με την άδεια των τουρκικών αρχών να σταλεί στην Αθήνα το ιερό τέμπλο, ο άμβωνας και ο αρχιερατικός θρόνος του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, το οποίο κοσμεί σήμερα τον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Φωτεινής στη Νέα Σμύρνη.

Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος δεν επέτρεψε τη μόνιμη παραμονή ορθόδοξου ιερέα στη Σμύρνη, αποστέλλονται όμως κληρικοί από την Κωνσταντινούπολη για την τέλεση λειτουργιών των μεγάλων εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα τόσο στη Σμύρνη, στην Αγκυρα όσο και σε άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας.

Το 1951 διορίζεται ως αρχιερατικός προιστάμενος της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης ο αρχιμανδρίτης Δοσίθεος Κλάδης, ο οποίος με επιστολή του ενημερώνει τον Πατριάρχη Αθηναγόρα πως οι τουρκικές αρχές συμφωνούν να χορηγήσουν άδεια για την ίδρυση ορθόδοξης εκκλησίας. Ο  τότε Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Αλέξανδρος Ανδριόπουλος ενοικίασε το ίδιο έτος για 99 χρόνια την εκκλησία των Ολλανδών Διαμαρτυρομένων που χρησιμοποιούμε σήμερα και ονομάζουμε Αγία Φωτεινή. Το 1952 ανέλαβε εφημέριος της Αγίας Φωτεινής ο π. Τιμόθεος Αργουδάρης.

Τα γεγονότα του 1955 στην Πόλη και τη Σμύρνη έπληξαν και την Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης. Οι ζημιές στην Αγία Φωτεινή αποκαταστάθηκαν σταδιακά, εκτός από τη Βιβλιοθήκη και των αρχείων της Κοινοτητας που καταστράφηκαν από τη φωτιά. Τα χρόνια που ακολούθησαν δεν κατέστη δυνατή η μόνιμη εγκατάσταση ιερέων κι έτσι το Οικουμενικό Πατριαρχείο καλύπτει τις ανάγκες των πιστών με περιοδικές αποστολές κληρικών, ιδιαίτερα στις μεγάλες εορτές της ορθοδοξίας .

Οι ενέργειες αυτές αποδεικνύουν το συνεχές και αδιάκοπο ενδιαφέρον της μητέρας εκκλησίας για τους ορθόδοξους της Σμύρνης. Ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης Βαρθολομαίος έθεσε ως κύριο μέλημα του την επαναλειτουργία των εκκλησιών της Μικράς Ασίας, περιοδεύοντας και λειτουργώντας  συνεχώς σε εγκαταλελειμένους ναούς. Μέλημα του ήταν και η λειτουργία της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης με την αποστολή κληρικών από την Κωνσταντινούπολη αλλα και από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Το 2013 διορίσθηκε Αρχιερατικός προιστάμενος της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης ο Αρχ. Κύριλλος Συκής, σήμερα Επίσκοπος Ερυθρών και προιστάμενος του Αγίου Γεωργίου Εντιρνέ και στη συνέχεια το Οικουμενικό Πατριαρχείο μερίμνησε για την ίδρυση του Ρωμέικου Μορφωτικού και Πνευματικού Συλλόγου Σμύρνης με πρόεδρο τον Γιώργο Θεοδωρίδη. Ετσι προετοιμάσθηκε το έδαφος από το 1931 μέχρι το 2016 ώστε να γραφεί νέα σελίδα στην ιστορία της εκκλησίας της Σμύρνης.

Σήμερα οργανώνουμε σταδιακά την Ορθόδοξη εκκλησία της Σμύρνης, με μεγάλες δυσκολίες και εσωτερικές. Καθημερινά βρίσκεται στο ναό ο π. Αθανάσιος Κατσιγας και προσπαθούμε να συσπειρώσουμε το μικρό ποίμνιο Ομογενών, Ρώσων, Ουκρανών, Ρουμάνων και ντόπιων, έχοντας ειδική μέριμνα για τους σλαβόφωνους ορθόδοξους που είναι οι περισσότεροι”.

δπ

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

7  +  3  =