Ο Μικρασιατικός (Ελληνοτουρκικός) Πόλεμος 1919-1923 από Διοικητική – Στρατιωτική σκοπιά, του Κώστα Παπαδημητρίου, Εκδόσεις Διόνικος 2022, σελ.198.
To βιβλίο του Δρ. Κωνσταντίνου Θ. Παπαδημητρίου, εξετάζει την Ελληνική στρατηγική εναντίον της Τουρκικής στη Μικρά Ασία. Ο συγγραφέας αναλύει την Επιτελική σχεδίαση και επιχειρησιακή δράση των αντίπαλων στρατών στη Μικρασιατική εκστρατεία.
H διοικητική επιστήμη
Στο χώρο της διοικητικής επιστήμης, επισκοπώντας τα θέματα Στρατηγικού Σχεδιασμού, αν ζητήσει κάποιος ένα ακλόνητο στοιχείο για να τεκμηριώσει την αναμφίβολη υπεροχή του Στρατηγικού Σχεδιασμού έναντο της απουσίας του δύσκολα θα βρει καταλληλότερο από την ελληνική εκστρατεία στη Μικρά Ασία.
Στο Συγκεκριμένο παραδειγμα, η υπεροχή του Σχεδιασμού καταδεικνύεται πολλαπλώς: α) Με τις νίκες των Ελλήνων όταν στοχάζονταν και πραγματοποιούσαν βάση δημιουργικού στρατηγικού και επιμελούς επιχειρησιακού σχεδιασμού (1918-1920), β) με τις περιπέτειες και ήττες των Ελλήνων, όταν άφησαν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς και περιορίστηκαν σε πρόχειρους επιχειρησιακούς και βέβαια γ) με τις επιτυχίες των Τούρκων, όταν ηττώντο τακτικά αλλά διέφευγαν, μέχρις ότου έγινα ικανοί να απαντήσουν στραηγικά.
Ο σχεδιασμός για την επιδίωση κάποιων σκοπών, στρατηγικός και επιχειρησιακός, συνιστά την πρώτη και κρίσιμη συνιστώσα της διοικητικής επιστήμης και μαζί με τις άλλες τρεις, την Οργάνωση σε δομές, την Ηγεσία – Διεύθυνση των ανθρώπων εντός των δομών και τον Ελεγχο του βαθμού επίτευξης σκοπών, εξεταζόμενες στο πεδίο της ελληνικής στρατιωτικής ιστορίσς στη Μικρά Ασία αποτελούν το αντικείμενο του παρόντος βιβλίου.
Πιο αναλυτικά εξετάζονται οι διάφορες φάσεις της στρατιωτικής εμπλοκής του Ε λληνικού Κράτους στον ευρύτεροο χώρο της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, που τότε ανήκε στην Αυτοκρατορία των Οθωμανών κατά την ταραγμένη περίοδο 1913-1923.
Συμπεράσματα
Μέσα από την εξέταση των ενεργειών, των δραστηριοτήτων, των συμπεριφορών και προπάντων των κρίσιμων επιλογών, με χρήση των θεωρητικών σχημάτων και των εργαλείων της διοικητικής επιστήμης, συνάγονται συμπεράσματα, που με την ερμηνεία τους καταλήγουμε σε αξιολογικές κρίσεις, για τα πρόσωπα και τις ομάδες που πρωταγωνσίτησαν.
Κωνσταντίνος Θ. Παπαδημητρίου