Μικρασιατικά Μουσεία

Το «Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού», στην Αγιά Σοφιά, το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, εκτείνεται σε έκταση 1.000 τετραγωνικών μέτρων και καλύπτει όλον τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, με κειμήλια που έχουν συγκεντρωθεί και ανακαλούν μνήμες από τις Αλησμόνητες Πατρίδες.


Φωκών 11, Νέα Φιλαδέλφεια (ΟΠΑΠ ΑΡΕΝΑ)

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας», ενενήντα χρόνια μετά την Καταστροφή, δημιούργησε στην πόλη το «Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού».

Ένα Μουσείο που θα κρατά ζωντανή τη μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων της Ανατολής, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, τον αγώνα των προγόνων μας να ριζώσουν στη νέα τους πατρίδα…

Οι πρόσφυγες, κάτω από τραγικές συνθήκες, έφεραν μαζί τους εικόνες και ιερά κειμήλια που έκρυψαν στον κόρφο τους, τις προίκες των κοριτσιών τους, έγγραφα, πιστοποιητικά και ότι θεωρούσαν πολύτιμο.  Έφεραν τον πολιτισμό και τις αξίες τους.

Εμείς οι Μικρασιάτες, τα παιδιά και τα εγγόνια της πρώτης προσφυγικής γενιάς, με την ίδρυση του Μουσείου, αυτόν τον πλούτο και τον πολιτισμό προσπαθούμε να διαφυλάξουμε και να τον αφήσουμε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.


Ώρες λειτουργίας
Πέμπτη: 18:00 – 21:00

(αλλά και κατόπιν ραντεβού για ομάδες επισκεπτών, συλλόγους και σχολεία)

Τιμή εισητηρίου:
Γενική είσοδος: 2.00 €
Σχολεία και Μαθητές: Είσοδος ελεύθερη

Διεύθυνση: Γαλλικής Δημοκρατίας 57, Καβάλα
Τηλέφωνα: 2510 243508, 6937 457121, 6947 023222, 6945 340340

 


Έβρου 49, Συκιές, πάρκο «Παναγιώτη Αφαλή»
Τηλ. Επικοινωνίας: 6976705667

To Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» είναι λαογραφικό μουσείο Μικρασιατών στη Νέα Φιλαδέλφεια.  Το Μουσείο βρίσκεται στην Λεωφόρο Δεκελείας κοντά στο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας και στο Γήπεδο Αγιά Σοφιά.


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα

Το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Αιγάλεω δημιουργήθηκε το  2010 από το Σύλλογο Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες». Τα εκθέματα του Μουσείου καλύπτουν όψεις του ιδιωτικού και δημόσιου βίου με έμφαση στο μαγείρεμα, στο κέρασμα, στα επαγγέλματα, στην καθαριότητα και την ένδυση. Παράλληλα εκτίθενται μια σειρά από έγγραφα, λογοτεχνικά βιβλία, φωτογραφίες και νομίσματα από τη Μικρά Ασία καθώς και την προσφυγική εγκατάσταση στην Αττική Γη και κυρίως το Αιγάλεω

Το αρχείο του Μουσείου διαθέτει και φυλάσσει πλούσιες συλλογές σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, υφαντικής, κεντητικής και φωτογραφικό υλικό, όλα δωρεές των μελών του με απώτερο σκοπό τη συντήρηση, την έκθεση και προβολή τους στο άμεσο μέλλον.


Το Μουσείο είναι ανοιχτό κατόπιν ραντεβού. Παράλληλα προσφέρονται ξεναγήσεις σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε συλλόγους και άλλους φορείς εκτός των προκαθορισμένων ημερών κατόπιν ραντεβού. Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού απευθυνθείτε στην κ. Ντίνα Καλλιοντζή 2105819539 για μεμονωμένες επισκέψεις, στον κ. Γιάννη Κουτούλια στο τηλέφωνο: 6944315227 ή στην κ. Αθηνά Δασκαλάκη στο τηλέφωνο: 6945867941.

Το Μουσείο βρίσκεται στην οδό Καραϊσκάκη 2-4 στο Αιγάλεω. Τηλ. επικοινωνίας: 210-5908767

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα

Το Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας στεγάζεται σε προσφυγική κατοοικία και εγκαινιάστηκε το 2013.

Ο επισκέπτης (ιδιαίτερα οι μαθητές και οι νέοι) έχει τη δυνατότητα να μάθει που και πως έζησαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας όταν ήρθαν πρόσφυγες στην Ελευσίνα το 1922, να γνωρίσει τον πολιτισμό που έφεραν μαζί τους και να σχηματίσει µια πλήρη εικόνα των ιστορικών γεγονότων της Μικρασιατικής καταστροφής.

Γενικά, το Μουσείο  µε τα εκθέματά του (έγγραφα, επιστολές, χάρτες, φωτογραφίες, χρηστικά αντικείμενα και ενδυμασίες), εμπλουτίζει τις πηγές της ιστορίας µε τη δική του ιδιαίτερη συμβολή. Τηρώντας έτσι τους σκοπούς του Συλλόγου µας για την διαιώνιση της αλήθειας, την απόδοση τιμής στη γενιά που ξεριζώθηκε βίαια από τις τρισχιλιετείς και πλέον πατρογονικές εστίες και το χρέος στο ήθος και τον πολιτισμό που οι πρόγονοι μας παρά τις αντιξοότητες και τα δεινοπαθήματα έφεραν μαζί τους και τα κληροδότησαν σε εμάς τους απογόνους του.


Ικονίου & Ελ. Βενιζέλου Ελευσίνα

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα

Το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης «1922» εδρεύει στη Σκάλα Λουτρών και βρίσκεται στη θέση του παλιού Δημοτικού Σχολείου του χωριού. Αμέσως μετά το κλείσιμο του σχολείου λόγω έλλειψης μαθητών, το κτίριο το οποίο βρισκόταν σε κακή κατάσταση παραδόθηκε από τη Νομαρχία στο Σύλλογο Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «το Δελφίνι» και ο οποίος αποφάσισε να το μετασκευάσει σε μουσείο.

Με χρηματοδότηση του συλλόγου, μια μικρή ομάδα από τη Σκάλα επί τρία χρόνια με προσωπική εργασία προχώρησε στην ανάπλαση του χώρου 130 τ.μ και τη μετατροπή του σε αίθουσα για στέγαση της πρώτης συλλογής προσφυγικών κειμηλίων (κειμήλια που είχαν φέρει οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία). Η Νομαρχία Λέσβου συνέβαλε στη χρηματοδότηση της διαμόρφωσης του αύλιου χώρου. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 12 Αυγούστου 2006 από την Α.Θ.Π. Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο.


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα