Μικρασιατικά Μουσεία

Το «Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού», στην Αγιά Σοφιά, το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, εκτείνεται σε έκταση 1.000 τετραγωνικών μέτρων και καλύπτει όλον τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, με κειμήλια που έχουν συγκεντρωθεί και ανακαλούν μνήμες από τις Αλησμόνητες Πατρίδες.


Φωκών 11, Νέα Φιλαδέλφεια (ΟΠΑΠ ΑΡΕΝΑ)

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας», ενενήντα χρόνια μετά την Καταστροφή, δημιούργησε στην πόλη το «Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού».

Ένα Μουσείο που θα κρατά ζωντανή τη μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων της Ανατολής, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, τον αγώνα των προγόνων μας να ριζώσουν στη νέα τους πατρίδα…

Οι πρόσφυγες, κάτω από τραγικές συνθήκες, έφεραν μαζί τους εικόνες και ιερά κειμήλια που έκρυψαν στον κόρφο τους, τις προίκες των κοριτσιών τους, έγγραφα, πιστοποιητικά και ότι θεωρούσαν πολύτιμο.  Έφεραν τον πολιτισμό και τις αξίες τους.

Εμείς οι Μικρασιάτες, τα παιδιά και τα εγγόνια της πρώτης προσφυγικής γενιάς, με την ίδρυση του Μουσείου, αυτόν τον πλούτο και τον πολιτισμό προσπαθούμε να διαφυλάξουμε και να τον αφήσουμε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.


Ώρες λειτουργίας
Πέμπτη: 18:00 – 21:00

(αλλά και κατόπιν ραντεβού για ομάδες επισκεπτών, συλλόγους και σχολεία)

Τιμή εισητηρίου:
Γενική είσοδος: 2.00 €
Σχολεία και Μαθητές: Είσοδος ελεύθερη

Διεύθυνση: Γαλλικής Δημοκρατίας 57, Καβάλα
Τηλέφωνα: 2510 243508, 6937 457121, 6947 023222, 6945 340340

 


Έβρου 49, Συκιές, πάρκο «Παναγιώτη Αφαλή»
Τηλ. Επικοινωνίας: 6976705667

To Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» είναι λαογραφικό μουσείο Μικρασιατών στη Νέα Φιλαδέλφεια.  Το Μουσείο βρίσκεται στην Λεωφόρο Δεκελείας κοντά στο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας και στο Γήπεδο Αγιά Σοφιά.


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα

Η Εστία Νέας Σμύρνης διαθέτει, διατηρεί και λειτουργεί Μουσεία με σπάνια, μοναδικά και υψίστης σημασίας μουσειακά κειμήλια του Μικρασιατικού και όχι μόνο, Ελληνισμού. Ως επί το πλείστον, η συλλογή της δημιουργήθηκε, εμπλουτίστηκε και συνεχίζει να αυξάνεται χάρις στις δωρεές και τα κληροδοτήματα των Μελών της, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Τα Μουσεία λειτουργούν κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από τις 9.00 – 13.00 και μετά από συνεννόηση κάθε Τρίτη 18.00-19.00.


ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Κ.ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 1, Τ.Κ. 17121, ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Τηλέφωνα : 210-9333702, 210-9330274, 210-9327351

Το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Αιγάλεω δημιουργήθηκε το  2010 από το Σύλλογο Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες». Τα εκθέματα του Μουσείου καλύπτουν όψεις του ιδιωτικού και δημόσιου βίου με έμφαση στο μαγείρεμα, στο κέρασμα, στα επαγγέλματα, στην καθαριότητα και την ένδυση. Παράλληλα εκτίθενται μια σειρά από έγγραφα, λογοτεχνικά βιβλία, φωτογραφίες και νομίσματα από τη Μικρά Ασία καθώς και την προσφυγική εγκατάσταση στην Αττική Γη και κυρίως το Αιγάλεω

Το αρχείο του Μουσείου διαθέτει και φυλάσσει πλούσιες συλλογές σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, υφαντικής, κεντητικής και φωτογραφικό υλικό, όλα δωρεές των μελών του με απώτερο σκοπό τη συντήρηση, την έκθεση και προβολή τους στο άμεσο μέλλον.


Το Μουσείο είναι ανοιχτό κατόπιν ραντεβού. Παράλληλα προσφέρονται ξεναγήσεις σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε συλλόγους και άλλους φορείς εκτός των προκαθορισμένων ημερών κατόπιν ραντεβού. Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού απευθυνθείτε στην κ. Ντίνα Καλλιοντζή 2105819539 για μεμονωμένες επισκέψεις, στον κ. Γιάννη Κουτούλια στο τηλέφωνο: 6944315227 ή στην κ. Αθηνά Δασκαλάκη στο τηλέφωνο: 6945867941.

Το Μουσείο βρίσκεται στην οδό Καραϊσκάκη 2-4 στο Αιγάλεω. Τηλ. επικοινωνίας: 210-5908767

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα

Το Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας στεγάζεται σε προσφυγική κατοοικία και εγκαινιάστηκε το 2013.

Ο επισκέπτης (ιδιαίτερα οι μαθητές και οι νέοι) έχει τη δυνατότητα να μάθει που και πως έζησαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας όταν ήρθαν πρόσφυγες στην Ελευσίνα το 1922, να γνωρίσει τον πολιτισμό που έφεραν μαζί τους και να σχηματίσει µια πλήρη εικόνα των ιστορικών γεγονότων της Μικρασιατικής καταστροφής.

Γενικά, το Μουσείο  µε τα εκθέματά του (έγγραφα, επιστολές, χάρτες, φωτογραφίες, χρηστικά αντικείμενα και ενδυμασίες), εμπλουτίζει τις πηγές της ιστορίας µε τη δική του ιδιαίτερη συμβολή. Τηρώντας έτσι τους σκοπούς του Συλλόγου µας για την διαιώνιση της αλήθειας, την απόδοση τιμής στη γενιά που ξεριζώθηκε βίαια από τις τρισχιλιετείς και πλέον πατρογονικές εστίες και το χρέος στο ήθος και τον πολιτισμό που οι πρόγονοι μας παρά τις αντιξοότητες και τα δεινοπαθήματα έφεραν μαζί τους και τα κληροδότησαν σε εμάς τους απογόνους του.


Ικονίου & Ελ. Βενιζέλου Ελευσίνα

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα

Το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης «1922» εδρεύει στη Σκάλα Λουτρών και βρίσκεται στη θέση του παλιού Δημοτικού Σχολείου του χωριού. Αμέσως μετά το κλείσιμο του σχολείου λόγω έλλειψης μαθητών, το κτίριο το οποίο βρισκόταν σε κακή κατάσταση παραδόθηκε από τη Νομαρχία στο Σύλλογο Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «το Δελφίνι» και ο οποίος αποφάσισε να το μετασκευάσει σε μουσείο.

Με χρηματοδότηση του συλλόγου, μια μικρή ομάδα από τη Σκάλα επί τρία χρόνια με προσωπική εργασία προχώρησε στην ανάπλαση του χώρου 130 τ.μ και τη μετατροπή του σε αίθουσα για στέγαση της πρώτης συλλογής προσφυγικών κειμηλίων (κειμήλια που είχαν φέρει οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία). Η Νομαρχία Λέσβου συνέβαλε στη χρηματοδότηση της διαμόρφωσης του αύλιου χώρου. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 12 Αυγούστου 2006 από την Α.Θ.Π. Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο.


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα

Τόπος που δέχτηκε τους Μικρασιάτες πρόσφυγες κατά χιλιάδες είναι τα Χανιά, με αποτέλεσμα να ριζώσουν στη νέα τους πατρίδα και να δημιουργήσουν με την εργατικότητα, τη συγκρότηση και τον Πολιτισμό, που τους χαρακτήριζε. Στη σημερινή εποχή, αδιάψευστος μάρτυρας της δημιουργικής πορείας, που προϋποθέτει «ανοιχτό μέτωπο» στη λήθη, είναι η πολύχρονη λειτουργία της Αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Χανίων – «Ο Άγιος Πολύκαρπος», αλλά και το Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης Χανίων


 

Το 2018 εγκαινιάστηκε το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Νέου Προκοπίου. Στεγάζεται σε διώροφο κτίριο, εκεί που παλαιότερα λειτουργούσε ο ξενώνας του Ιερού Προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου. Στο μουσείο φυλάσσονται κειμήλια εκκλησιαστικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος, που έφεραν οι πρόσφυγες από το Προκόπι της Καππαδοκίας. Στόχος είναι η διατήρηση και η ανάδειξη εκκλησιαστικών και λαογραφικών κειμηλίων συνδεδεμένων με την ιστορία των Προκοπιέων Καππαδοκίας και την μετεγκατάστασή τους, στο Προκόπι μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και η διατήρηση και διάδοση ιστορικών στοιχείων σχετικών με τον Μικρασιατικό Πολιτισμό.

Στο Νέο Προκόπιο της Εύβοιας

Το ιερό λείψανο του αγίου μεταφέρθηκε στο Νέο Προκόπιο της Ευβοίας το 1925 και αρχικά τοποθετήθηκε στον Ιερό Ναό του χωρίου, τον τιμώμενο επ’ ονόματι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Από το έτος 1930, άρχισε η ανέγερση μεγαλοπρεπούς Ίερού Ναού προς τιμήν του οσίου από τις εισπράξεις του Ι. Προσκυνήματος και διάφορες δωρεές και εισφορές. Στην εφημερίδα «Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ» δημοσιεύεται η σχετική είδηση.

AΝΕΓΕΡΣΙΣ ΝΑΟΥ Κατόπιν αποφάσεως της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Προκοπίου (Αχμέτ Αγά) ήρχισεν ανεγειρόμενος Ναός του Οσίου Ιωάννου του Ομολογητού, ούτινος το σεπτόν Λείψανον μετακομισθέν εκ Προκοπίου διασώζεται και πανήγυρις την 27ην Μαΐου εκάστου έτους εις μνήμην του αγίου επιτελείται. Διά την αποπεράτωσιν του Ναού η Εκκλησιαστική επιτροπή διενεργεί εράνους τη αδεία της Μητροπόλεως και της Νομαρχίας Ευβοίας.

Με φροντίδα του Μητροπολίτου Χαλκίδος Γρηγορίου και με άοκνες προσπάθειες της εκκλησιαστικής επιτροπής αποπερατώθηκε ο περικαλλής ως άνω Ιερός Ναός το 1951 και το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε εκεί. Πλησίον του Ι. Ναού κτίσθηκε ξενώνας, κατά το πρότυπο του υπάρχοντος στο Προκόπιο της Καππαδοκίας, για τη διαμονή των ευλαβών προσκυνητών. Ο Ιερός αυτός Ναός εγκαινιάσθηκε από το Μητροπολίτη Χαλκίδος Νικόλαο (1Ί975), την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 1969


Εικονική περιήγηση στο μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο της Γλύφας «Δανιήλ Φλίγκος» ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2009,  χάρις στις προσπάθειες του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου «Η Αγία Μαρίνα», ο οποίος ξεκίνησε και συνεχίζει την προσπάθεια για να διασωθεί ότι έχει απομείνει από τις μνήμες του τόπου. Είναι μικρό και υποτυπώδες, στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολειο, είναι  όμως γεμάτο αξιόλογα κειμήλια και συγκινήσεις και περιμένει τους επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιο-Αυγουστο). Ολος ο οικισμός μαζί μετα χωράφια φαντάζει στον επισκέπτη σαν ένα «πάρκο»  της προσφυγικής εγκατάστασης.

Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να βρούν στο Μουσείο, τα δύο βιβλία που αφορούν την ιστορία του προσφυγικού συνοικισμού της Γλύφας και  το ντοκυμαντέρ «Τα παιδιά του Μίμαντα»,που δημιουργήθηκε με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας και τον Δήμο Βαρθολομιού και αφορά τις ρίζες στα Καράμπουρνα.


Το χωριό πανηγυρίζει στις 17 Ιουλίου, εορτή της Αγίας Μαρίνας.

H Γλύφα είναι συνοικισμός του Δημοτικού Διαμερίσματος Λυγιάς του Δήμου Βαρθολομιού. Ιδρύθηκε την δεκαετία του 1920, απο την Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων, για να στεγάσει Μικρασιάτες Πρόσφυγες που είχαν έρθει στην Ελλάδα από τα Καράμπουρνα της Ιωνίας, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Χαλκηδόνα, τα Δαρδανέλια και το Ικόνιο.

Η οικονομία του χωριού βασίζεται στην γεωργία και δευτερευόντως στον τουρισμό. Παράγεται ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, καρπούζια, πεπόνια και άλλα κηπευτικά.

Στην περιοχή υπάρχουν δύο κάμπινγκ, ένα ξενοδοχείο, αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, δύο ψαροταβέρνες και ένα εξοχικό κέντρο.

Τηλέφωνα επικοινωνίας  του Μουσείου 26230 96460. Υπεύθυνη Ελένη Σκάβδη 26220 24549 πληροφορίες θα βρείτε και στην ιστοσελίδα  www.glyfa.gr

Το νέο Λαογραφικό Μουσείο Νέας Μάκρης,  του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μακρηνών Λιβισιανών Νέας Μάκρης λειτουργεί, σε ανακαινισμένο κτήριο του πρώην εργοστασίου πορσελάνης, επί της Λεωφόρου Μαραθώνος.

Στόχος του μουσείου, είναι η διατήρηση της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς, καθώς και η προβολή του πάσης φύσεως ιστορικού και λαογραφικού υλικού που προέρχεται από τις πρώτες οικογένειες προσφύγων που το 1924 ίδρυσαν την πόλη της Νέας Μάκρης.

Μεταξύ των εκθεμάτων του Μουσείου περιλαμβάνονται παραδοσιακές στολές και φορεσιές, έπιπλα, διάφορα αντικείμενα και οικιακά σκεύη, χειροποίητα χειροτεχνήματα και μεγάλη συλλογή φωτογραφιών των πρώτων κατοίκων της πόλης.


 

Το Λαογραφικό Μουσείο της Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας άνοιξε για το κοινό το 1992. Σκοπός του είναι να στεγάσει, να διατηρήσει και να διαδώσει την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας και παράλληλα να τα αξιοποιήσει για την εκπαίδευση του κοινού.

Το πρόσφατα ανακαινισμένο Μουσείο φιλοξενεί 1.380 αντικείμενα και περιλαμβάνει κειμήλια (λάβαρα, στολές, λευκά είδη, βιβλία, έγγραφα, χρηστικά αντικείμενα, κ.λπ.) από διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας που δώρισαν Μικρασιάτες, τόσο του Δήμου Nέας Ερυθραίας, όσο και από άλλα σημεία της Ελλάδας.

Η περισυλλογή των κειμηλίων ξεκίνησε στις αρχές του 1980 με τη φροντίδα του Κυριάκου Μαρτάκη, προέδρου του Συλλόγου, ο οποίος μάλιστα ταξίδεψε στα Βουρλά, στη Κρίνη και στην Αλάτσατα της Μικράς Ασίας και έφερε χώμα από αυτές τις περιοχές. Σκοπός αυτής της κίνησης ήταν όχι μόνο να υπηρετήσει τους σκοπούς του μουσείου αλλά και για εκπληρώσει την επιθυμία πολλών Μικρασιατών.

Στο Μουσείο υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και ξεναγήσεις σε συλλόγους και άλλους φορείς. Είναι ανοικτό για το κοινό κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή (18.00 – 21.00). Για ομαδική επίσκεψη παρακαλούμε τηλεφωνήστε για ραντεβού.

Διεύθυνση

Καρασταμάτη &. Δρυμπέτη 2, Ν. Ερυθραία.

Πληροφορίες

Τηλ: 210-6209814 (Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 18.00 – 21.00)


 

O  Μάκης Αγκούτογλου, ιδρυτής του Μουσείου Προβολής Μικρασιατικού Πολιτισμού, έχοντας «άτυπη εντολή» από τον πατέρα του,  συγκέντρωσε φωτογραφικό υλικό, έγγραφα και βιβλία με στόχο να διατηρήσει άσβεστη τη φλόγα των αναμνήσεων και της αγάπης για τις μικρασιατικές πατρίδες!

Έτσι, φωτογραφίες από τις πατρίδες των Μικρασιατών της Αναβύσσου, κατάλογοι με τα ονόματα των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Ανάβυσσο και την Παλαιά Φώκαια με αναφορά στον τόπο προέλευσή τους, φωτογραφίες από τη ζωή των προσφύγων στη νέα πατρίδα, που μαρτυρούν τα επαγγέλματα με τα οποία απασχολήθηκαν, τις γιορτές και τα έθιμα που διατήρησαν, και τη φιλοσοφία της ζωής πάνω στην οποία πορεύτηκαν, για να επιβιώσουν, στολίζουν κυριολεκτικά σαν ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό με κάθε ψηφίδα να έχει τη δική της μοναδική ιστορία κάθε σημείο και γωνιά του Μουσείου!