You are currently viewing Οι Μικρασιάτες της Σκιάθου τίμησαν τη μνήμη του Αγίου Νεοϊερομάρτυρος Γεωργίου του Καρασταμάτη

Οι Μικρασιάτες της Σκιάθου τίμησαν τη μνήμη του Αγίου Νεοϊερομάρτυρος Γεωργίου του Καρασταμάτη

agios-georgios-karastamatis

Ένας ακόμη ευωδιαστός ανθός ξεπρόβαλε από την αγιοτόκο Μικρά Ασία αρωματίζοντας την εποχή μας και διδάσκοντας σε όλους εμάς την ασάλευτη πίστη, το ιερό αίσθημα καθήκοντος και την αγάπη για την πατρίδα.

Οι νεομάρτυρες της πίστεως μας, δίνοντας μαρτυρία Χριστού σε εποχές όχι και τόσο βυθισμένες στο χρόνο κρατούν σε εγρήγορση τα αισθητήρια της ψυχής μας.

Στους καιρούς που καλούμαστε να αθληθούμε και όλοι εμείς, οι μορφές των αγίων που πλέον κοσμούν το αγιολόγιο της ορθοδόξου εκκλησίας, αποτελούν τα μόνα εφόδια ώστε να μπούμε στο στάδιο ως ήδη νικητές.

Υποχρέωση μας αλλά και μεγάλη ευλογία η ανάδειξη όλων όσων θυσιάστηκαν για το Χριστό, αποδίδοντας τους τις τιμές που αναλογούν σε αθλητές που αγωνίστηκαν με έπαθλο τον Παράδεισο.

Κατά τον Άγιο Ιωάννη το Δαμασκηνό, τιμούμε τους αγίους: «ὡς ἑνωθέντας Θεῷ κατὰ προαίρεσιν καὶ τοῦτον δεξαμένους ἔνοικον καὶ τῇ τούτου μεθέξει γεγονότας χάριτι, ὅπερ αὐτός ἐστι φύσει». Ἅγιοι εἶναι «οἱ ἔμψυχοι ναοὶ τοῦ Θεοῦ, τὰ ἔμψυχα τοῦ Θεοῦ σκηνώματα», διότι «διὰ τοῦ νοῦ τοῖς σώμασιν αὐτῶν ἐνώκησεν ὁ Θεός».

Η αγιότητα αναβλύζει απ’ όποια πέτρα και αν σηκώσουμε σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας. Από τα βάθη των αιώνων ως και στις ημέρες μας ο Παράδεισος δεν έπαψε να γεμίζει από κρίνα και ανθούς που σκορπούν το άρωμα τους. Ευωδία που εξαλείφει την φρικτή δυσοσμία της εποχής μας αρωματίζοντας ταυτόχρονα τις ψυχές μας.

Το σύφλογο της αγάπης για το Χριστό και την πατρίδα, έγινε θυσιαστήριο κάνοντας τον Άγιο Γεώργιο το Καρασταμάτη θυσία ολοκαυτώματος.

Μια μαρτυρική μορφή από τη γη της Ιωνίας ξεχασμένη στη σιωπή του χρόνου, όχι όμως άγνωστη από το Θεό.

Οι Αγιοπαρασκευούσιδες της Σκιάθου και της Χίου καυχώνται και εορτάζουν τη μνήμη του Αγίου Νεοϊερομάρτυρος Γεωργίου του Καρασταμάτη.

Για πρώτη φορά τα δύο νησιά που δέχτηκαν μεγάλο κύμα προσφύγων πανηγυρίζουν τη μνήμη του αγίου μέσα από τον οποίο ενώνονται νοερά με τους προγόνους τους.

Με την ευχή και την ευλογία του Μητροπολίτου Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσοστόμου, εορτάστηκε με κάθε επισημότητα στη Σκιάθο για πρώτη φορά, η μνήμη του Αγίου Νέο Ιερομάρτυρος Γεωργίου του Καρασταμάτη.

Υπό την αιγίδα της Ένωσης Μικρασιατών Σκιάθου και με την παρουσία των τοπικών αρχών, σε κλίμακα κατάνυξης και βαθειάς συγκίνησης στον μητροπολιτικό ναό των Τριών Ιεραρχών, τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Γεωργίου.

Το εκκλησίασμα είχε την ευλογία να προσκυνήσει την πρώτη εικόνα του αγίου και να ακούσει από τον προϊστάμενο του ναού και Αρχιερατικό Επίτροπο Σκιάθου, πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Σταματά το συναξάρι του νεομάρτυρα.

Για ποιμαντικούς λόγους, η μνήμη του Αγίου Γεωργίου προεορτάστηκε την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013.

Μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας ακολούθησε κέρασμα στο Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών της Σκιάθου.

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  64  =  67