You are currently viewing Μικρά Ασία: Το σταυροδρόμι της ιστορίας…

Μικρά Ασία: Το σταυροδρόμι της ιστορίας…

eleni

Ιστορικό ντοκιμαντέρ

Άννα Παναγιωτίδου

«Ίσως, καμιά άλλη περιοχή στον κόσμο, δεν έχει δεχτεί τόσες πολλές εναλλαγές Πολιτισμού, Θρησκείας και Πολιτικής, όσο η χερσόνησος της Μικράς Ασίας, γνωστή με το όνομα Ανατολία για τους Έλληνες και Μικρά Ασία για τους Ρωμαίους. Παρόλο που τώρα ονομάζεται Τουρκία, το όνομα αυτό είναι πολύ πρόσφατο…».

Με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει το ταξίδι της στην Ιστορία η Ελένη Κωνσταντινίδου, μέσα από ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Σιωπή της Μικράς Ασίας». Πρόκειται για ένα Ιστορικό Ντοκιμαντέρ το οποίο έχει ως αφετηρία την περίοδο της Αργοναυτικής Εκστρατείας στα παράλια του Εύξεινου Πόντου γύρω στον 15ο αιώνα π.Χ. και την εγκατάσταση των ελληνικών φύλων στη Μ. Ασία (Αιολείς, Ίωνες, Δωριείς), και φτάνει μέχρι τις μέρες μας.

Όπως είναι γνωστό από την Ιστορία, η περιοχή αυτή απετέλεσε το Λίκνο της Επιστήμης και έθεσε τα θεμέλια για τη γέννηση της Δημοκρατίας στην Αθήνα και την ανάδυση του Δυτικού Πολιτισμού. Καθώς επίσης και τη διάδοση του Χριστιανισμού με την καθοδήγηση του Αποστόλου Παύλου.

Στην πρώτη προβολή του Ντοκιμαντέρ που πραγματοποιήθηκε στο Σύλλογο Ιμβρίων της Νέας Σμύρνης, σε ομιλία της η δημοσιογράφος-ερευνήτρια Ελένη Κωνσταντινίδου, αναφέρθηκε αναλυτικά στην πολυετή και σχολαστική έρευνα της, ενώ απάντησε στα ερωτήματα του κοινού που το παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και ιδιαίτερη συγκίνηση. (Φωτογραφίες από την εκδήλωση εδώ http://www.imvrosisland.org/news_det.php?id=1413)

Το Ντοκιμαντέρ παρακολουθεί και καταγράφει τις Εθνολογικές, Κοινωνιολογικές και Πολιτισμικές μεταβολές της περιοχής στο πέρασμα του χρόνου. Διασχίζοντας την κλασική περίοδο και ταξιδεύοντας στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου, περνάει διαμέσου της Ελληνιστικής περιόδου, και μένει στο εκπληκτικό βιβλίο του Γάλλου Ιστορικού Πολ Βέιν, που εξετάζει με σαφήνεια τη δυναμική παρουσία και συνέχεια του Ελληνισμού στο Ρωμαϊκό γίγνεσθαι. Το Ντοκιμαντέρ, στέκει με προσοχή στους λόγους της ανόδου αλλά και πτώσης της πιο λαμπρής Αυτοκρατορίας στον κόσμο, της Βυζαντινής, και ερμηνεύει, νομοτελειακά πλέον, την εξάπλωση των Οθωμανών προς τη Δύση. Εκεί, διασχίζει μια περίοδο τεσσάρων αιώνων υποταγής και εξισλαμισμού των Εθνών της αυτοκρατορίας, για να εισέλθει στον Α’ Π. Πόλεμο και την έκρηξη των λαών για αυτονομία.

Τέλος, μετά τις οδυνηρές συνέπειες του αποτελέσματος του πολέμου αυτού, ασχολείται σε βάθος με τη σύσταση αλλά και την πορεία του νεοσυσταθέντος κράτους που δημιουργήθηκε στην περιοχή της Μ. Ασίας, την σημερινή Τουρκία, φτάνοντας σταδιακά στα πρόσφατα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί. Συνοψίζει με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την εξουσία και κλείνει το ταξίδι αυτό με τα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και για το μέλλον της ίδιας της χώρας…

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  35  =  43