You are currently viewing Μικρά Ασία – Ενας οδυνηρός μετασχηματισμός ( 1908-1923 )

Μικρά Ασία – Ενας οδυνηρός μετασχηματισμός ( 1908-1923 )

agtzidis

Είναι γνωστό στους Μικρασιάτες, και κυρίως σε αυτούς που δεν ξεχνούν ότι η καταστροφή της Σμύρνης δεν ήταν συνωστισμός αλλά αποτέλεσμα ενός καλά οργανωμένου και εκτελεσμένου σχεδίου, ότι έχουν γραφεί εκατοντάδες βιβλία για τη Μικρά Ασία και για τις διώξεις, τις σφαγές και τις κακουχίες που έχει περάσει ο εκεί ελληνισμός μέχρι να βρει μια νέα πατρίδα.

Από τα βιβλία αυτά άλλα είναι αφηγηματικά άλλα ιστορικά και άλλα γραμμένα με πόνο ψυχής σαν αποτέλεσμα πικρών αναμνήσεων και δοκιμασιών, άμεσων ή έμμεσων.

Το πόνημα του ιστορικού, και φυσικά πολύ γνωστού στους μικρασιάτικους κύκλους, Βλάση Αγτζίδη διαφέρει ως προς το περιεχόμενό του. Ο συγγραφέας, γνωστός από τα πολύ αξιόλογα βιβλία που έχει γράψει και έχει δώσει άγνωστα στο ευρύ κοινό ιστορικά στοιχεία, επανέρχεται για να μας αποκαλύψει τα γεγονότα αλλά και τα παρασκήνια εκείνα που οδήγησαν στην Μικρασιατική Καταστροφή.

Το νέο του βιβλίου ( Εκδόσεων Παπαδόπουλου ) με τον τίτλο « ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ- Ένας οδυνηρός μετασχηματισμός (1908-1923)» ,χωρισμένο σε πέντε σημαντικά μέρη, προσπαθεί να αναλύσει όχι μόνο τα αίτια που δημιούργησαν την καταστροφή αλλά και τα αποτελέσματα που προξένησαν τα λάθη και οι εσφαλμένοι χειρισμοί εκ μέρους της Ελλάδας.

Τα μέρη αυτά είναι :

1.Από την αυτοκρατορία στο εθνο-κράτος ( 1908-1923 )

2.Α’ Παγκόσμιος πόλεμος- Διχασμός-Γενοκτονίες στην Ανατολή-Μικρασιατική     Εκστρατεία-Καταστροφή.

3.Οι πολιτικές ευθύνες.

4.Το προσφυγικό ζήτημα και η διαχείριση της ιστορικής μνήμης

5.Ιδεολογικές συγκρούσεις για την ιστορική μνήμη.

agtzidis22

H παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο φιλόξενο χώρο του POLIS ART CAFE τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 παρουσία ενός εκλεκτού ακροατηρίου.

Στο πάνελ κάθισαν εκτός του συγγραφέα και οι Πόπη Ρηγοπούλου, Καθηγήτρια στον Τομέα Πολιτισμού, Περιβάλλοντος ,Επικοινωνιακών Εφαρμογών και Τεχνολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών- απόγονος Μικρασιατών-η Μιμή Ντενίση, γνωστή ηθοποιός και συγγραφέας και ο Βασίλης Μειχανετσίδης, Ιστορικός-μέλος της International Association of Genocide Scholars.

Πρώτα το λόγο πήρε η Κα Πόπη Ρηγοπούλου η οποία αφού ανέλυσε το περιεχόμενο του βιβλίου στάθηκε στο κεφάλαιο των εθνοκαθάρσεων, της δράσης των Νεοτούρκων και στην αναγκαιότητα ή μη της εκστρατείας.

Στη συνέχεια η Κα Μιμή Ντενίση, εκπλήσσοντας το ακροατήριο με την τοποθέτησή της πάνω στο θέμα τη Μικρασιάτικης Καταστροφής, μίλησε εκτενώς για τη συγγραφή του έργου ,που έχει ανεβάσει στο θέατρό της με μη αναμενόμενη επιτυχία, στη συγκίνηση που δημιούργησε το έργο, στις πρωτόγνωρες αντιδράσεις του κόσμου και στην εμπειρία που βιώνει καθημερινά όταν την πλησιάζουν οι Μικρασιάτες και τη συγχαίρουν επειδή έχει αναδείξει ένα τέτοιο θέμα.

Τέλος αναφέρθηκε ότι ποτέ κανένας δεν τόλμησε, προφανώς φοβούμενος τις αντιδράσεις γιατί οι Ελλάδα σαν κράτος και οι Έλληνες σαν πολίτες, ποτέ δεν έχουν αποδεχτεί και ξεπεράσει το θέμα της Μικρασιάτικης Καταστροφής και των δεινών που έχει αυτή προκαλέσει. Σαν αποτέλεσμα της έρευνας της στάθηκε στο άγνωστο γεγονός της  παρουσίασης, μονάχα για μια παράσταση λόγω πρωτοφανών γεγονότων που ακολούθησαν, από τη Μαρίκα Κοτοπούλη ενός έργου για την καταστροφή της Σμύρνης γραμμένο από τον Κωστή Μπαστιά.Το έργο αυτό χάθηκε γιατί δημιούργησε μη αναμενόμενες αντιδράσεις από το τότε κοινό.

Ο Κος Β.Μειχανετσίδης αφού αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του βιβλίου, κεφάλαιο με κεφάλαιο, στάθηκε στην πρωτοτυπία της έρευνας, στις ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις και ικανοποιητικές εξηγήσεις που δίνει ο συγγραφέας. Ανέφερε επίσης τη στάση ορισμένων ιστορικών προσώπων και το ρόλο που έπαιξαν στις εξελίξεις.

Τέλος ο Βλάσης Αγτζίδης έκλεισε τον κύκλο των παρουσιάσεων αναφερόμενος στο τραύμα που ,ακόμη, βιώνει ο ελληνισμός, στις ενέργειες των Νεοτούρκων που άρχισαν πολύ πιο νωρίς από ότι έχει καταγραφεί, στη στάση των Γερμανών ( αναφέροντας ότι ο Χίτλερ ,σαν θαυμαστής που αντέγραψε στην εθνοκάθαρση των Νεότουρκων ,είχε πει για τον Κεμάλ Ατατούρκ ότι « είναι ένα αστέρι μέσα στο σκοτάδι» ),στη άρνηση εκ μέρους της Ελλάδας της ιστορίας της όταν οι Τούρκοι χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα και τρόπους κατασκευάζουν μια δική τους εκδοχή για την ιστορία.

Ακολούθησαν ερωτήσεις των παρευρισκομένων και ένας γόνιμος διάλογος με κατάθεση ιστορικών δεδομένων και στοιχείων

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

28  +    =  30