Την Πέμπτη 15 Μαρτίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Λάρισας, βράβευσε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας τους μαθητές που διακρίθηκαν στο γραπτό διαγωνισμό με θέμα : Μικρά Ασία : 3000 χρόνια Ελληνικής παρουσίας, που προκηρύχθηκε από το Σύλλογο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας. Τα γραπτά αξιολογήθηκαν με διαφανή διαδικασία από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λάρισας.
Το πρώτο βραβείο απενεμήθη στη Σωτηρία Τσακανιά, μαθήτρια της Γʼ Γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου Λάρισας, για το δοκίμιό της «Από τη Μικρά Ασία στη Μακεδονία», το δεύτερο στον Αλέξανδρο Σουφλιά, μαθητή της Βʼ Λυκείου του Ιδιωτικού Λυκείου Ράπτου, για το δοκίμιό του με τίτλο «Μικρά Ασία : 3000 χρόνια ιστορία» και το τρίτο στη Μαρία Αργυρώ Ερμείδου, μαθήτρια της Βʼ Λυκείου του 5ου Γενικού Λυκείου Λάρισας για την έκθεσή της με τίτλο «Μικρασία, ένας πολιτισμός που δεν πέθανε ποτέ».
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Παυλίδης. Στην εναρκτήρια ομιλία ο γραμματέας του Συλλόγου Ανδρέας Ταχτατζής έκανε μια σύντομη αναδρομή στην μακραίωνη ιστορία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και των διώξεων που υπέστη. «3000 χρόνια και ακόμα είμαστε εδώ, Έλληνες Μικρασιάτες, με κοινή συνείδηση και ελπίδα που πηγάζει από τη δύναμη της φυλής μας» καταλήγοντας για τα παιδιά ότι «αποτελούν την αρχή της ιστορίας μας για τα επόμενα 3000 χρόνια». Μετά την απονομή των βραβείων ακολούθησε ομιλία με θέμα «Μικρασιατική Καταστροφή, Ιστορικές αλήθειες» από τον φιλόλογο καθηγητή και ποιητή Σωτήρη Τιτή, ο οποίος τόνισε ότι : «υπάρχουν ιστορικές αλήθειες τεχνηέντως εγκαταλελειμμένες στην ομίχλη της αμφιβολίας ή κρυμμένες στα συρτάρια της φθοροποιού λήθης ή πολιτικής σκοπιμότητας. Αφορούν στην αντοχή του λαού μας και στη συμπεριφορά των ισχυρών συμμάχων μας που διαχρονικά και δυστυχώς επικαιρικά, βγάζοντας το προσωπείο της υποκρισίας δείχνουν ανερυθρίαστα το πρόσωπο της αναλγησίας τους, με τις ληστρικές διαθέσεις και την πατερναλιστική στάση τους. Η αντοχή όμως του Έλληνα Μικρασιάτη ήταν της δυναμικής του ισχυρότερου μετάλλου και ήταν ατελεύτητη». Το χορευτικό συγκρότημα του Κέντρου Λαογραφικών Ερευνών, παρουσίασε Μικρασιατικούς χορούς και την εκδήλωση έκλεισε η χορωδία του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Κιλελέρ, που συγκίνησε το κοινό με αγαπημένα Μικρασιατικά τραγούδια.
Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Λάρισας
Κουμουνδούρου 5, Λάρισα
Τηλ. 6983500190
Facebook Comments Box