You are currently viewing Μια πρωτότυπη Ημερίδα στην Εστία Νέας Σμύρνης για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Μια πρωτότυπη Ημερίδα στην Εστία Νέας Σμύρνης για τη Μικρασιατική Καταστροφή

imerida

Μια πολύ ενδιαφέρουσα  ημερίδα για τη Μικρασιατική Καταστροφή διοργανώνεται στη Νέα Σμύρνη, στο κτίριο της Εστίας, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 (10.00-13.30) με τίτλο: «Η Μικρασιατική Καταστροφή ως πολυ-επιστημονικό παιδαγωγικό μέσον (management, ηγεσία ,  ΗR, θεσμοί)»…   Η ημερίδα πλαισιώνεται από μια έκθεση από  την ανέκδοτη συλλογή του Νίκου Καρδασιλάρη που παρουσιάζεται  για πρώτη φορά και έχει ως τίτλο  «Τα Ελληνικά ταχυδρομεία στην Μικρά Ασία την περίοδο της εκστρατείας 1919-1922». Η Ημερίδα διοργανώνεται από το  Ινστιτούτο Κοινωνικής Δυναμικής με την υποστήριξη της Εστίας Νέας Σμύρνης.

ekthesi

Στόχοι της Ημερίδας είναι η μελέτη των ιστορικών γεγονότων από την πλευρά της  ανάλυσης και κριτικής του τρόπου διαχείρισης της μεγάλης ιστορικής  πρόκλησης. Καθώς  και η εξαγωγή συμπερασμάτων, τα οποία είναι χρήσιμα σε κάθε στιγμή της διαχείρισης μεγάλων ζητημάτων, κοινωνικών ή εθνικών. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Σκοπός της ημερίδας είναι η παρουσίαση του θέματος από διαφορετικά επιστημονικά πεδία (Management Ηγεσία, Διαχείριση κρίσεων HR Θεσμοί)   έτσι ώστε να αναδειχθεί ο παιδαγωγικός ρόλος της μελέτης σημαντικών ιστορικών γεγονότων στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης  και οι πολύπλευρες εφαρμογές της μελέτης στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή.»

Η συντονίστρια της Ημερίδας Ντόρα Βακιρτζή, η οποία είχε και την πρωτοβουλία για την διοργάνωσή της , αναφέρει: «Σε ένα έντονα διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον αγοράς, οι επιχειρήσεις δίνουν καθημερινά  σκληρές μάχες επιβίωσης και ανάπτυξης. Καταξιωμένα Πανεπιστήμια και ειδικοί επιστήμονες εμπνέονται από μεγάλα ιστορικά γεγονότα (μάχες,στρατηγικές ηγετών, μεγάλες συμφωνίες για διαπραγματεύσεις κά) και τα αξιοποιούν για παιδαγωγικούς σκοπούς. …

Οι εξελίξεις στην Μικρά Ασία που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή και άλλαξαν δραματικά τον χάρτη του Ελληνισμού, αποτελούν από παιδαγωγική άποψη μια πραγματική πρόκληση.. Η μελέτη αυτών των γεγονότων από επιστημονικά πεδία όπως  management , ηγεσίας, διαχείρισης κρίσεων, ανθρώπινου δυναμικού μπορεί να δώσει εξαιρετικές περιπτώσεις μελέτης.

Αναμφίβολα, αυτα τα ιστορικά γεγονότα είναι επώδυνα , όμως όπως σοφά ο λαός μας επιμένει να λέει ” το πάθημα πρέπει  να μας γίνει μάθημα” . Άλλωστε  η αρνητική εμπειρία είναι αυτή που μας αποτυπώνεται πιό έντονα.

 Σήμερα για παράδειγμα αποτελεί ταμπού η συστηματική ανάλυση του εχθρού, δηλαδή να διερευνήσεις σημεία υπεροχής και αδυναμίες με αντικειμενικά κριτήρια. Αντίστοιχη αντίληψη έχουμε διαπιστώσει σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις όπου είτε από άγνοια είτε από αλλαζονεία αρνούνται να μελετήσουν ουσιαστικά τον ανταγωνισμό και φυσικά το πλήρωσαν  και το πληρώνουν. Απο τον μικρότερο ανταγωνιστή σου μπορείς να μάθεις , έγκαιρα να βελτιώσεις αδυναμίες και να εξελιχθείς ακόμη πιό δυναμικά.

Σε ευρύτερο παιδαγωγικό πλαίσιο, οι  ανθρωπιστικές σπουδές όπως ιστορία, κοινωνιολογία, λογοτεχνία κά αναμφισβήτητα χρεώνονται την ανάπτυξη κριτικής και δημιουργικής σκέψης στον εκπαιδευόμενο.  Αν λοιπόν χρειαζόμαστε καινοτομία , ως μοχλό ανάπτυξης , τότε δεν φθάνει η συλλογή πτυχίων και η δημιουργία κουβάδων γνώσης. Χρειαζόμαστε πρώτα και κύρια δημιουργικά μυαλά!»

Ένα άλλο όφελος, κατα τη γνώμη μας,από τη διασταύρωση αυτών των επιστημονικών πεδίων με την ιστορία , είναι

νέα μέσα μελέτης που μπορούν να προσφέρουν αντικειμενική προσέγγιση. Καθώς η ιστοριογραφία των γεγονότων αυτών ταλανίζεται από ιδεοληψίες και αφορισμούς μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει στον επιστημονικό διάλογο…»

Πρόγραμμα:

10.00πμ -10.30πμ            Προσέλευση –Υποδοχή

10.30πμ – 10.45πμ          Ντόρα Βακιρτζή, Πρόεδρος Ι.Κ.ΔΥΝ. Ιωάννης Παπαδάτος, Πρόεδρος Εστίας  Νέα Σμύρνης      ΈναρξηΧαιρετισμός

10.45πμ –11.00πμ           Νικόλαος Μ.Καρδασιλάρης,  Επιχειρηματίας, Συλλέκτης

Παρουσίαση έκθεσης «Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στη Μικρά Ασία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας 1919-1922»

11.00πμ –11.15πμ           Στρατής  Ζαφείρης, Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του ΥΠΑΠΕΝ               Χαιρετισμός  και αναφορά στην αναγκαιότητα της κριτικής και δημιουργικής σκέψης στην παραγωγική ανασυγκρότηση

11.15πμ –11.30πμ           Βλάσης Αγτζίδης, Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας, Συγγραφέας Μαθηματικός               Ιστορική αναδρομή

11.30πμ – 11.45πμ          Νίκος Κάκαρης ,  Μαθηματικός  με ειδίκευση στην Πληροφορική & Στατιστική Ανάλυση με πολύχρονη εμπειρία στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Δημοσίων Οργανισμών)               Μαθήματα management από τη Μικρασιατική Εκστρατεία

11.45πμ -12.00πμ            Διάλειμμα

12.00πμ -12.15μμ            Λιάνα Λεκανίδη, Σύμβουλος ΗR, Επιχειρηματίας              Οδηγός Επιβίωσης :η εμπειρία του Κ.Ν.Πολίτη (Μικρά Ασία 1917-1924)

12.15μμ-12.30μμ             Στέλιος Φενέκος , Ναύαρχος ε.α με σπουδές management, πρόεδρος   “κοινωνίας αξιών”           Μαθήματα  δημοκρατίας και θεσμών (Σχέσεις πολιτείας-στρατού,-Στρατιωτικός υπεύθυνος πολίτης)

12.30μμ-12.45μμ             Νίκος Ουζούνουγλου, Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.).      Η αξιοποίηση  ιστορικών γεγονότων ως παιδαγωγικό εργαλείο για ανάπτυξη κριτικής και δημιουργικής σκέψης

12.45μμ-13.30μμ             Ερωτήσεις –Συζήτηση

13.30μμ-14.00μμ             Έκθεση

Λήξη

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

24  +    =  30