Μεσίστιες σημαίες για την 14 Σεπτεμβρίου Ημέρα Μνήμης στο Δημαρχείο Χαλανδρίου

Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος με μήνυμα του τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και με εντολή του σήμερα 14 Σεπτεμβρίου οι σημαίες στο Δημαρχείο Χαλανδρίου κυματίζουν μεσίστιες, δίνοντας και ένα μήνυμα στους υπόλοιπους δημάρχους…

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου αναφέρει:

Λένε πώς “η μάχη της μνήμης ενάντια στη λήθη είναι ο αιώνιος αγώνας ενάντια στην εξουσία.”

Λένε ακόμη πώς “όποιος περιφρονεί την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει”.

Δεν γνωρίζω αν και κατά πόσο αυτά ισχύουν.

Πιστεύω όμως ότι σε μέρες μνήμης, όπως η σημερινή, αξίζει να θυμόμαστε.

Η φωτιά της Σμύρνης, οι σφαγές, το ξεκλήρισμα του ελληνισμού της Ιωνίας, η προσφυγιά σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία και τις ζωές μας.

Να θυμόμαστε ότι τίποτα καλό δεν έχουν να προσμένουν οι απλοί άνθρωποι από μεγάλες ιδέες και λυκοσυμμαχίες με τα συμφέροντα των ισχυρών αυτού του κόσμου.

Γιατί αυτοί αφού εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, θα παρακολουθούν αδιάφοροι την καταστροφή μας, όπως συνέβη τότε στο λιμάνι της Σμύρνης.

Να θυμόμαστε ότι πίσω από κάθε μεγάλη τραγωδία κρύβονται μικροί, κυνικοί και αλλοπαρμένοι με την εξουσία άνθρωποι. Όπως εκείνοι που, ενώ γνώριζαν τα μελλούμενα, ψήφιζαν νόμους που απαγόρευαν την εκκένωση και τη σωτηρία των Σμυρνιών -αδιάψευστη μαρτυρία ο νόμος 2870/1922 αλλά και το τελευταίο κείμενο που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στον ύπατο Αρμοστή της Σμύρνης περί αποφυγής δημιουργίας προσφυγικού ζητήματος ή δήλωναν ξεδιάντροπα,όπως ο Ύπατος Αρμοστής Στεργιάδης ότι καλύτερα τους Σμυρνιούς να τους πετσοκόψουν οι Τούρκοι, παρά να ανατρέψουν τα πάντα ερχόμενοι στην Αθήνα.

Να μην ξεχάσουμε την απανθρωπιά, την προκατάληψη και τον ρατσισμό με τον όποιο το επίσημο κράτος αντιμετώπισε το 1.500.000 των Μικρασιατών προσφύγων.

Να μην ξεχάσουμε πώς τους στοίβαξε στα λοιμοκαθαρτήρια της Σαλαμίνας, της Κέρκυρας,της Καλαμαριάς και της Μακρονήσου, πώς διαπόμπευσε τις γυναίκες τους, πετροβόλησε τις παράγκες τους, πριν τους εκμεταλλευτεί για να πλουτίσουν οι προύχοντες από τη φτώχεια και την ανάγκη τους.

Να μην αφήσουμε να χαθεί από τη συλλογική μνήμη το ανεξάντλητο απόθεμα δύναμης, πολιτισμού και δημιουργίας που είχε μέσα του ο μικρασιατικός ελληνισμός, για να μπορέσει να ξαναχτίσει από την αρχή τη ζωή και τη χώρα, όπως έκανε τις δεκαετίες του ’20, του ’30 και του ’40.

Σήμερα που οι θάλασσες ξαναγεμίζουν βάρκες απελπισμένων και άψυχα σώματα και οι μεγάλοι ξαναμοιράζουν τη Γη, σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, ας ξαναθυμηθούμε τη δύναμη της αγάπης και της αλληλεγγύης.

Αισθάνομαι ευτυχής που στην πόλη μας υπάρχουν άνθρωποι που όχι μόνο δεν ξεχνούν την ιστορία και τις ρίζες τους, αλλά συνεισφέρουν από το περίσσευμα της ψυχής τους σε κάθε δράση αλληλεγγύης, σε κάθε πρωτοβουλία διατήρησης της ιστορικής μας μνήμης.

Τιμώντας την Ημέρα Μνήμης της 14ης Σεπτεμβρίου, η ελληνική σημαία θα κυματίζει σήμερα μεσίστια στο δημαρχείο Χαλανδρίου.

Facebook Comments Box
, ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2  +  8  =