«Μέρες αποκάλυψης στην Ιωνία»

Το δράμα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας ξετυλίγεται μέσα από το ιστορικό μυθιστόρημα «Μέρες αποκάλυψης στην Ιωνία», τού Μικρασιατικής καταγωγής δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου.

Με κέντρο την αρχοντική Μαγνησία, την κοντά στο Σίπυλον όρος της Νιόβης, και την πανέμορφη Σμύρνη, την καρδιά των Ελλήνων της Ιωνίας, το μυθιστόρημα ζυμώνεται με την ιστορική πραγματικότητα και απλώνεται και σ’ άλλα μέρη, όπως είναι η Φώκαια, το Σιβρισάρι της Ερυθραίας, ο Κασαμπάς, ο Γέροντας, η Πάρσα, η Τσοπανησιά, το Χορόσκιοϊ και η Μενεμένη.

Το βιβλίο βασίζεται σε περιγραφές, αναμνήσεις, μαρτυρίες και ντοκουμέντα που συνάχθηκαν μετά από επίπονη και μακρά εργασία καθώς επίσης και στην εντατική και σε βάθος μελέτη των ιστορικών πηγών. Πέραν των άλλων στο μυθιστόρημα αναδεικνύεται η σχέση των Ελλήνων της Ιωνίας με τους Οθωμανούς, τους Αρμενίους και τους Εβραίους που ζούσαν κοντά τους.

Το μυθιστόρημα του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου, απλό στην αφήγηση, γλαφυρό στην περιγραφή και με αυθεντικούς χαρακτήρες φιλοδοξεί να έχει αναγνώστες κάθε ηλικίας και να προσθέσει ένα λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης των αλησμόνητων Πατρίδων της Ιωνίας.

 

Ο Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα κι έχει από τη μητέρα του ρίζες από τη Μαγνησία και το Σιβρισάρι της Ιωνίας. Σπούδασε Χημεία και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στη διοίκηση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας της Ενώσεως Ελλήνων Χημικών και Διευθυντής μεγάλων επιχειρήσεων. Τον Μάρτιο του 2011 εξελέγη Γενικός Γραμματέας του Πολιτιστικού Σωματείου “Γιώργος Σαραντάρης” και είναι μέλος της Ενώσεως Μαγνησίας Μικράς Ασίας, της Ενώσεως Σμυρναίων και της Αδελφότητας Σιβρισαρίου Σμύρνης.

Δημοσιογραφεί από το 1982. Από το 1985 έως το 1989 ήταν συνεργάτης του αείμνηστου εκδότου των εφημερίδων “Ελεύθερος Τύπος” και “Τύπος της Κυριακής”  Άρη Βουδούρη. Από το 1989 έως το 2009 ήταν συντάκτης των ίδιων εφημερίδων και από το 2009 έως το 2011 της εφημερίδας “Ισοτιμία”. Έκτοτε αρθρογραφεί ελεύθερα και τα άρθρα του δημοσιεύονται σε εφημερίδες, ιστοσελίδες και blogs. Υπήρξε  διευθυντής της εφημερίδας “Ταυτότητα”, συντάκτης  του περιοδικού “Εποπτεία” και αρθρογράφησε στο περιοδικό “Οικονομικός Ταχυδρόμος”. Στον “Τύπο της Κυριακής” ήταν ο εισηγητής και ο κύριος συντελεστής των ενθέτων “Ορθοδοξία και Ελληνισμός” και “Ιδεοδρόμιο”, που σκοπό είχαν να συμβάλουν στην πολιτισμική συνέχεια των Ελλήνων  και στη διατήρηση  της πνευματικής ιδιοπροσωπίας τους. Συνέβαλε ακόμη ανιδιοτελώς στη δημιουργία και συνεργάσθηκε στα πρώτα βήματα του πρώτου εκκλησιαστικού Ραδιοφωνικού Σταθμού “Πειραϊκή Εκκλησία”. Στη διαδρομή του έχει γράψει περί τα 7.000 άρθρα, αναλύσεις, έρευνες και ρεπορτάζ, πολλά από τα οποία υπήρξαν πρωτοσέλιδα και έχει λάβει συνεντεύξεις από σημαντικές εκκλησιαστικές, πνευματικές και πολιτικές προσωπικότητες. Ως δημοσιογράφος αγωνίζεται υπέρ των κοινωνικών, πολιτικών και θρησκευτικών ελευθεριών και θεωρείται από εκείνους  που καθιέρωσαν το αυθεντικό εκκλησιαστικό ρεπορτάζ.-

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

82  +    =  91